Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Στα βήματα της Ιστορίας. -Ο "ξεχασμένος" Ναός του Αγίου Νικολάου στον Αετό Ακτίου-Βόνιτσας.



     Στο έλεος της φθοράς του χρόνου βρίσκεται αφημένο, μέσα στο κοιμητήριο του Αετού Ακτίου-Βόνιτσας ένα μνημειακό κομμάτι που απαιτεί συντήρηση. Είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου που διατηρεί ένα μέρος από την αγιογράφηση του.  Από το φωτογραφικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας παρατηρούμε ότι το κονίαμα στο οποίο βρίσκονται τα τμήματα των αγιογραφιών θέλει συντήρηση και προστασία.

Μέσα από το λογαριασμό Facebook, του Τάσου Καραϊσκου, ο οποίος ζήτησε πληροφορίες, για την ιστορία της εκκλησίας μας έγινε γνωστό ότι, "Όπως μας ενημέρωσε ο φίλος Τίμος Ντέμος,
Είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, στο δεύτερο νεκροταφείο του χωριού. Χρονολογείται από το 1640 και ήταν μετόχι (ιδιοκτησία) του Αγίου Δημητρίου στο Κάστρο του Αετού. Διατηρούνται ακόμα κάποιες αγιογραφίες αλλά δεν έχει συντηρηθεί."    

Πεσμένες πέτρες και πλάκες, καθώς επίσης αποκολλημένα ή ετοιµόρροπα τμήματα από το ταβάνι της κατασκευής, συνθέτουν ένα “σκηνικό” δομικής κατάρρευσης, για το οποίο οι αρμόδιοι, οφείλουν – έστω και σε αρχικό επίπεδο – να μεριμνήσουν.








 

Μία παμπάλαια εκκλησία μνημείο μέσα στο κοιμητήριο του Αετού εγκαταλειμμένη και ετοιμόρροπη Στο ιερό φαίνεται να...

Δημοσιεύτηκε από Tasos Karaiskos στις Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

1 σχόλιο:

  1. οι αρμόδιοι, οφείλουν – έστω και σε αρχικό επίπεδο – να μεριμνήσουν. Αυτό το εκκλησάκι πρέπει να έχει 100 χρόνια σε αυτή την κατάσταση.Δε νομίζω να το έχει προλάβει ούτε ο γηρεότερος του χωριού. Αλλά πάλι κάποιος φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο