Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Ασέλγεια στις Τοπικές Κοινότητες και τους αιρετούς που τις υπηρετούν.

 
   
Γράφει ο Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου
 
     Σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών, η κυβέρνηση παραμένει μεν σταθερή στην κατάργηση του ρόλου των Κοινοτήτων όπως αυτή είχε θεσμοθετηθεί με τον «Κλεισθένη», όμως έχει παρουσιάσει 3-4 εντελώς διαφορετικές εκδοχές για την εκλογή των Προέδρων των Κοινοτήτων αυτών, αποδεικνύοντας εμπράκτως πόσο ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑ τη συμμετοχή τους στη «διοίκηση των τοπικών υποθέσεων».
Στην πρώτη εκδοχή κάποιοι «άριστοι του επιτελικού κράτους», είχαν τη φαεινή ιδέα της «Ενιαίας Λίστας». Σε αυτή τη λίστα, όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων θα κρεμόταν – αν χωρούσαν - κάτω απ’ όλα τα ψηφοδέλτια όλων των υποψήφιων Δημάρχων!  
Προφανώς έγινε αντιληπτή η αστειότητα της ιδέας, τους έβαλαν μάλλον τις φωνές και οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι της ΝΔ και κάπως έτσι μας «ξεφούρνισαν» τη 2η συγκλονιστική εκδοχή. Στις Κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, θα “φυτεύονταν” ένας και μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος Χωρίς Σταυρό, σε κάθε συνδυασμό υποψηφίου Δημάρχου. Άρα κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα πήγαινε πακέτο υποχρεωτικά μ’ ένα και μοναδικό υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας, τον οποίο ουδείς πολίτης θα επέλεγε/σταύρωνε, αλλά αν ο δημοτικός συνδυασμός υπερίσχυε στην περιοχή του, αυτός θα εκλεγόταν Πρόεδρος Κοινότητας!
Όταν προ εβδομάδας εισήχθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, ευτυχώς αναιρέθηκε η προηγούμενη τρομερή ιδέα και εμφανίστηκε η 3η βελτιωτική εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή (αρ.30), «Στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά την αρχική ψηφοφορία (Α’ γύρος) στη Δημοτική Κοινότητα. Οι λοιποί υποψήφιοι, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί».
Και εκεί που όλοι είπαν πως η κυβέρνηση καταστάλαξε, ο κ. Πέτσας στις 24 Μαΐου στη Βουλή είχε μια 4η στη σειρά «διανοητική σύλληψη». Ανέφερε πως «…η ΚΕΔΕ το έχει θέσει και γραπτά και προφορικά, να έχουμε την εκλογή του Προέδρου, του 1ου σε σταυρούς υποψήφιου του πλειοψηφούντος Συνδυασμού. Είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε ξανά και θα έχετε την τοποθέτησή μας για το θέμα αυτό πριν την Ολομέλεια… ».
Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποια εκδοχή θα καταλήξει η Ασόβαρη κυβερνητική πλειοψηφία, είμαστε όμως σίγουροι πως όποια πρόταση και αν ψηφίσει θα έχει ως βάση την ίδια και απαράλλακτη φιλοσοφία.
 Αδιαφορία για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, για τις ανάγκες της Κοινότητας, του χωριού, της συνοικίας, της γειτονιάς. Απαξίωση της νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών που ήρθε στο προσκήνιο μέσω του νέου ρόλου των Κοινοτήτων και των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία έχει εκδηλώσει την αντίθεση της στην αντιμεταρρύθμιση που τώρα ψηφίζεται. θεωρούνται χρήσιμοι ΜΟΝΟ ως παραταξιακοί και κομματικοί αχθοφόροι των δημοτικών της παρατάξεων.
 
Το ζήτημα του ρόλου των Κοινοτήτων αναδεικνύεται σήμερα ως πρωτεύον σημείο διαχωρισμού ανάμεσα στην προοδευτική και στη συντηρητική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση. Η δημιουργία μιας νέας πολιτικής συμμαχίας απαιτεί:
  •   Ανοιχτή συζήτηση άμεσα σε κάθε δήμο, για τη διαμόρφωση της σύγχρονης προγραμματικής προοδευτικής/ριζοσπαστικής ατζέντας.
  •   Συλλογικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στην αυτοδιοίκηση, στον αντίποδα του κυριαρχούντος αλλά όχι ηγεμονεύοντος νεοσυντηρητισμού.
 
Η προοδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί αναγκαιότητα των τοπικών κοινωνιών!

 

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο