Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Access2markets» παρουσίασε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στη συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ


Η χρησιμότητα της διαδικτυακής πλατφόρμας Access2markets της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δυνατότητες που παρέχονται στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) αναλύθηκαν στη συνεδρίαση του Δικτύου της ΣΕΑΔΕ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021......

Στη λειτουργικότητα της πλατφόρμας αναφέρθηκε διεξοδικά η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ως Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο οι ΜμΕ να αναδειχθούν σε στρατηγικό πυλώνα για την Ελλάδα και την Ευρώπη στον τομέα του διεθνούς εμπορίου.

Όπως ανέφερε τον συγκεκριμένο στόχο έρχεται να ικανοποιήσει η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Access2Markets, που παρέχει άμεση πληροφόρηση για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους όρους που τις διέπουν, τους δασμούς που ισχύουν, αλλά και το προβλεπόμενο πλέγμα προστασίας των εμπορικών προϊόντων, μετατρέποντας την αναζήτηση εμπορικών αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία εύκολη υπόθεση για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθώ με θαυμασμό κ. Φαρμάκη και κ. Ζαΐμη τις δράσεις που πραγματοποιείτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπουργεία και φορείς με σκοπό οι εξαγωγές να αποτελέσουν το μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το Ευρωπαϊκό μέλλον θα είναι «ψηφιακό και πράσινο». Η εξωστρέφεια αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική για τις επιχειρήσεις μας. Γινόμαστε σαν Ευρώπη πιο διεκδικητικοί σ’ ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα θωρακιζόμαστε απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό», επεσήμανε.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης έδωσε έμφαση στο δυναμικό του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που διαθέτει η περιοχή. «Η ΠΔΕ διαθέτει ένα δυναμικό αγροτικό τομέα με συγκριτικά πλεονεκτήματα ποικιλία και ποιότητα. Προϊόντα υψηλής ποιότητας κατακτούν όλο και περισσότερες δύσκολες και απαιτητικές διεθνείς αγορές. Με την αγροτοδιατροφική σύμπραξη η Περιφέρεια κάνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Στο πλαίσιο αυτό υποδεχόμαστε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία της Γενικής Δ/νσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η πλατφόρμα ACCESS2MARKETS (Πρόσβαση στις Αγορές) απευθύνεται σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν τον βηματισμό τους στις Διεθνείς αγορές και δίνει σε όλους ανθρώπους του μικρομεσαίου επιχειρείν αρκετά κίνητρα και εργαλεία που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος και συντόνισε τη συνεδρίαση, τόνισε τα εξής: «Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε τους επιχειρηματίες. Σήμερα είναι το κατάλληλο timing, διότι βρισκόμαστε στη φάση σχεδιασμού του 4ετους Προγράμματος και του ΕΣΠΑ. Η διαβούλευση είναι ανοιχτή, συνεπώς όποια πληροφορία υπάρχει είναι πολύ χρήσιμη και πολύτιμη. Η νέα αυτή πλατφόρμα μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να εξετάσουμε πως θα γίνουν οι τελικές επιλογές και ποια έργα θα εντάξουμε για όλο τον σχεδιασμό της Περιφέρειας».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτές Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, και Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, οι πρόεδροι του ΠΑΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας Γιώργος Βαγενας, ο διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Κοτσώνης, από το Επιστημονικό Πάρκο ο Δημήτρης Τραχύλης, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Αναστασία Πυργάκη, η υπάλληλος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Μαίρη Μιχοπούλου, o συντονιστής του ΣΕΑΔΕ Δημήτρης Μπαρμπούνη και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΑΔΕ Γεώργιος Τελώνης.

Την πλατφόρμα παρουσίασε η Νίκη Κουμαδωράκη, η οποία για το σκοπό αυτό έχει οριστεί από την Κεντρική Διεύθυνση Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο