Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Το Πανεπιστήμιο είναι κομβικό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας Δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια


Δεν υπάρχει Αιτωλοακαρνάνας που να μην αισθάνεται αγανάκτηση για τη νέα αδικία που υφίσταται η περιοχή μας με τις αποφάσεις – μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που είναι πραγματικά καταδικαστικές για τον μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.....


Όμως το θέμα του Πανεπιστημίου δεν είναι σημερινό, αποτελεί έναν αληθινό βραχνά για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία για δεκαετίες ολόκληρες.


Γι’ αυτό ας μην πέφτουν άξαφνα απ’ τα σύννεφα όσοι συμμετείχαν και συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια στην άσκηση της εξουσίας. Γιατί οι εξελίξεις αυτές είναι αναμενόμενες όσο ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ενεργούν αποσπασματικά, με προσωπικές στρατηγικές, με τοπικιστικές και ψηφοθηρικές λογικές, χωρίς ενότητα και συνεργασία αλλά και χωρίς όραμα και κοινή πρόταση.


Αυτή η στιγμή βεβαίως δεν είναι η κατάλληλη για τον καταλογισμό των ευθυνών αλλά για να οργανώσουμε την αντίδραση μας.


Θεωρούμε το θέμα του Πανεπιστημίου κομβικό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας.


Καλούμαστε να δώσουμε όχι ένα αγώνα ταχύτητας που αφορά το σήμερα αλλά ένα αγώνα αντοχής βλέποντας το αύριο. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια.


Η πρόταση της «Συμμαχίας Πολιτών»


Η αντίδραση μας πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και στοχευμένη και να έχει τρεις άξονες:


Α) Ενημέρωση όλων για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.


Στο θέμα αυτό η παράταξη μας με ανακοινώσεις και επιστολές το τελευταίο διάστημα έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης καθώς και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης που έχουν επιδοθεί τελευταίως σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και υποτίμησης του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.


Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά. Οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.


Β) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.


Για αυτό αξιολογούμε ως ένα θετικό βήμα την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.


Οι παρουσία και συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 84% του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει όλο τον Νομό. Εύχομαι και ελπίζω και ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, να συνταχθεί με τους υπόλοιπους Δήμους δημιουργώντας ένα αρραγές μέτωπο.


Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού και τους φορείς της Αιτ/νίας και βεβαίως με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο οποίος αποτελεί μια νηφάλια φωνή και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.


Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.


Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.


Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.


Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.


Μόνο αν υπάρξει αυτή η συστράτευση και ομοψυχία που θα αποκρυσταλλωθεί με μια βιώσιμη και εμπεριστατωμένη κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, που θα υπογράφεται από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για κάτι καλό.


Για τη «Συμμαχία Πολιτών»


Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο