Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Καθηγητής Τζανάκης για Αιτωλοακαρνανία: «Από περιοχή πρότυπο σε έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της καταπάτησης των μέτρων»


Αποκλιμάκωση παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα με τον δείκτη Rt να βρίσκεται στο 0,88 στην περιοχή...
Σταθερά πτωτική αναμένεται τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας που «βαδίζει», πλέον, μετά από ένα «σκληρό» χειμώνα, προς το χαμηλό επίπεδο των πανδημικών κριτηρίων βάσει των οποίων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ταξινομεί τις χώρες.

Το «ψυχολογικό» όριο των 1.000 κρουσμάτων μπορεί να επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση μεταξύ 15-20 Ιουνίου, όπως αποτυπώνεται στη νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το iefimerida.gr.

Μιλώντας για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία επεξήγησε το ότι η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε σε έξαρση, υπογραμμίζοντας ότι «ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλασιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλές συρροές στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής».

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα δύο ΠΕ ενοτήτων, Καλύμνου και Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω του χαμηλού πληθυσμιακού δυναμικού δε συμβάλλουν καθοριστικά στο συνολικό επιδημιολογικό φορτίο. Όμως αποτελούν παραδείγματα περιοχών που λόγω λαθών συμπεριφοράς και χαμηλής επίδοσης της ατομικής ευθύνης έχουν παρουσιάσει τη χειρότερη μέχρι στιγμής εικόνα συγκριτικά με όλες τις ΠΕ της χώρας.


Η Αιτωλοακαρνανία είχε εξαιρετική εικόνα σε όλη τη διάρκεια του τρίτου κύματος. Μετά το Πάσχα όμως παρουσίασε κατακόρυφη επιδείνωση φθάνοντας τον δείκτη IR σε ύψη ρεκόρ κοντά στο 800. Το μοτίβο της εξέλιξης αυτής σε μια περιοχή πρότυπο έως τώρα, πιθανώς έχει την εξήγηση του στην απόλυτη περιφρόνηση και καταπάτηση των κανόνων που εξήγγειλε η πολιτεία από τους πάντες στη διάρκεια των γιορτών. Ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλασιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλές συρροές στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν σε θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στους ναούς και τα μοναστήρια της περιοχής.

Η Κάλυμνος οδηγήθηκε σε σταθερά κακή εικόνα από την αρχή του Φλεβάρη. Η κατάσταση προσέλαβε εκρηκτικές διαστάσεις λόγω των γιορτών με τον δείκτη IR να εκτοξεύεται κοντά στο 1500. Η μέγιστη τιμή του επιδημιολογικού φορτίου της Καλύμνου είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα από ενάρξεως της πανδημίας έως τώρα. Αν οι μέγιστες τιμές των επιδημιολογικών φορτίων Καλύμνου και Αιτωλοακαρνανίας επικρατούσαν αντίστοιχα σε μεγάλες περιοχές της επικράτειας θα είχαμε καθημερινά 8000-11000 κρούσματα.

«Το παράδειγμα τους επίσης δείχνει την τραγική εικόνα που θα επικρατούσε στη χώρα αν η πολιτεία δεν εφάρμοζε γενικά μέτρα lockdown. Ευτυχώς τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στις δύο περιοχές άμεσα μετά το Πάσχα, οδήγησαν σε σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση με τον δείκτη Rt να βρίσκεται στο πολύ ευοίωνο όριο του 0,65 για την Κάλυμνο και στο πολύ καλό 0,88 για την Αιτωλοακαρνανία», αναφέρει ο κ. Τζανάκης

Διαβάστε περισσότερα για την επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας στο iefimerida.gr

agriniopress

8 σχόλια:

  1. Ωρε κολυμα με τα μοναστηρια , Στις καφετερειες δεν βλεπει τη γινονταν-γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ξέρουν καλά το ποίημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όλα φταίει η εκκλησία;....δεν είδαν τόν κόσμο κουβάρι στις πλατείες και τα σοκάκια....τα τραπέζια καί τούς "λαθραίους" πού ήρθαν από Αθήνα.... καί μας λόβιασαν ...να είναι καλά ο κόσμος, αλλά έχουμε περιπτώσεις πολλές πού όταν κατεβαίναμε Αθηναίοι,σε κηδείες κλπ , δημιούργησαν προβλήματα καί σέ χωριά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όλα φταίει η εκκλησία;....δεν είδαν τόν κόσμο κουβάρι στις πλατείες και τα σοκάκια....τα τραπέζια καί τούς "λαθραίους" πού ήρθαν από Αθήνα.... καί μας λόβιασαν ...να είναι καλά ο κόσμος, αλλά έχουμε περιπτώσεις πολλές πού όταν κατεβαίνανε Αθηναίοι,σε κηδείες κλπ , δημιούργησαν προβλήματα καί σέ χωριά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκείνα τα ιατρικά ραντεβού σε ετεροδημότες μέσα στην μεγάλη εβδομάδα, δεν έπαιξαν καθόλου ρόλο στην αύξηση των κρουσματων:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρωτίστως υπεύθυνι είμαστε εμείς που θέλουμε τα μέτρα να τα εφαρμόζουν οι άλλοι αλλά όχι εμείς. Μετά, αυτοί που εχουν διαγνωσθεί , το ξέρουν αλλά συνεχιζουν να κυκλοφορούν ή να εργάζονται , δηλώνοντας αντικοικωνική ανευθυνότητα. Μετά ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ και δεν απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου. Έτσι κατάντησε και με το κάπνισμα μέσα στα μαγαζιά. Οι θεριακλήδες να μη ΣΕΒΟΝΤΑΙ ούτε παιδιά, ούτε τους μη καπνίζοντες , ούτε τον ιδιοκτήτη . Απλά , δείχνουν μαγκες μέχρι να επιβληθεί πρόστιμο , οπότε σαν δαρμένοι παρακαλάνε δεξιά κι αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χώρια οι "εισαγωγές"στο νοσοκομείο, γονέων και κηδεμόνων ,για να κατέβουν τα τέκνα για δήθεν περίθαλψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο