Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ


H Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (Ο.Σ.ΥΠ.Ε.), η αντιπροσωπευτικότερη Συνδικαλιστική Οργάνωση που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την Κυβέρνηση της ΝΔ που έχει κηρύξει σήμερα έναν απροκάλυπτο πόλεμο στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων....

Εν μέσω πανδημίας, με νεοφιλελεύθερο μανδύα παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ένα σχέδιο εργασιακού Νόμου που περιλαμβάνει αντεργατικές διατάξεις και αποποίηση πολιτικών ευθυνών στον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, με πρόσχημα την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη χώρα μας όπου κυριαρχούν σήμερα η ανεργία, ένα ασθενές επιχειρηματικό περιβάλλον, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου για εντατικοποίηση της εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα υποκύπτει με νόμιμο τρόπο στην βία της ατομικότητας του εργοδότη και θα δουλεύει υπερωριακά χωρίς αμοιβή, χωρίς ανάπαυση τις Κυριακές και Αργίες, με εμπόδια στην συνδικαλιστική του δράση και εκπροσώπηση και χωρίς ουδεμία πολιτική ευθύνη στον έλεγχο της προστασίας των εργασιακών σχέσεων και εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Βασική αρχή του σχεδίου νόμου είναι ότι το «μάρμαρο» θα πρέπει να το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αντί να ενισχυθεί το Σ.ΕΠ.Ε. με ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα αποτελεσματικής παρέμβασης για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας μας, αποκόπτεται από το φυσικό του φορέα που είναι το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου ο Υπουργός να απεμπολήσει τις πολιτικές του ευθύνες στην προστασία της εργασίας.

2 Η αιφνίδια -χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνα με τις επιταγές της 81 ΔΣΕ-, ανακοίνωση αποκοπής από το Υπουργείο Εργασίας του επιχειρησιακού του βραχίονα και η μετατροπή του Σ.ΕΠ.Ε.σε ανεξάρτητη αρχή αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» και μέσο αποπροσανατολισμού από τα κυρίαρχα ζητήματα των αντεργατικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Το Σ.ΕΠΕ. είναι ανεπιθύμητο για τη σημερινή μας Πολιτική Ηγεσία. Οι εμπνευστές της σχετικής απόφασης υποεκτιμούν τον πολυεπίπεδο ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας και εκχωρούν τις αρμοδιότητές της σε μια «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα είναι επικεφαλής «Μάναντζερ-Διοικητής» και θα την λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές και τους όρους του Νέου Δημόσιου Μάναντζμεντ (New Public Management) και τα δεδομένα του αγγλοσαξονικού φιλελεύθερου μοντέλου εργασιακών σχέσεων.

Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της εργασίας και η εκχώρηση της εξουσίας και ευθύνης ελέγχου της αγοράς εργασίας σε μια ανεξάρτητη αρχή με εισφοροεισπρακτικό καθαρά προσανατολισμό. Η συνέχεια του περίφημου επιτελικού κράτους προκειμένου οι πολιτικές ηγεσίες να απεμπολήσουν τις ευθύνες τους σε κρίσιμους για την κοινωνία τομείς άσκησης δημόσιας πολιτικής, για να προωθήσουν και προστατεύσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και την πολιτική τους σταδιοδρομία.

ΕΙΜΑΣΤΕ ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις αυτού του Νομοσχεδίου!

ΕΙΜΑΣΤΕ ενάντια στη διάλυση του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας της εργασίας!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για ένα ισχυρό ΣΕΠΕ με κοινωνική φυσιογνωμία και χρησιμότητα, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα προάγει τις εργασιακές σχέσεις και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας, θα διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την εργασιακή ειρήνη.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.ΥΠ.Ε.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο καιρό, το κάνω τον Κινέζο, θα αποκτήσει άλλη έννοια.

Ανώνυμος είπε...

Σ.ΕΠ.Ε ΥΠΆΡΧΕΤΕ??? ΑΠΌ ΕΛΈΓΧΟΥΣ ΣΧΕΔΌΝ ΠΟΤΈ!!!! ΞΎΠΝΗΣΑΤΕ Κ ΧΩΡΊΣ ΝΤΡ ... ΒΓΆΖΕΤΕ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ...

Ανώνυμος είπε...

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπ.Εργασιας το έχετε σε απαξίωση , τά αφεντικά αλλωνιζουν παντού , μια ώρα αργότερα φεύγουν οι εργαζόμενοι στα Σούπερ μάρκετ κ εσείς ... κανένα έλεγχο... ΓΙΑΤΊ ...εχετε το λόγο σας... Βγάλατε κ ανακοίνωση Σας πείραξε τό ν.σ πολύ ξαπλώστρα.. ξυπνήσατε από βαθύ ύπνο

Ανώνυμος είπε...

Ο εργαζόμενος φοβάται να έρθει στο Σώμα Επιθεωρητών Υπ.Εργασιας (Σ.ΕΠ.Ε να καταγγείλει τόν εργοδότη του.... ΑΝΤΊ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΊΚΙΟ ΤΟΥ ΦΟΒΆΤΑΙ ΓΙΑΤΊ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΑΡΦΩΘΕΊ ΚΑΙ ΧΆΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΆ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΌΤΗ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Φοβάστε μήν διαλυθεί τό ανύπαρκτο Σ.ΕΠ.Ε ,η φοβάστε μην σάς βάλουν κ ξαναδουλέψετε για τόν σκοπό που φτιάχτηκε το Σώμα Επιθεωρητών , υπέρ τού σκληρά καταπονημένου αδικημένου κ απειλήμενου εργαζόμενου των 600 Ευρώ.. από το αφεντικό του..

Ανώνυμος είπε...

Το ΣΕΠΕ υποβαθμίστηκε με το νομικό πλαίσιο το 2013. Επίσης από τον Αύγουστο του 2019 ουσιαστικά είναι σε αργία. Επιπλέον με τους νόμους της πανδημίας έχει μετατραπεί σε διακοσμητική υπηρεσία.

Αυτά δεν είναι τυχαία. Αυτό που λέμε εργασιακή ζούγκλα, είναι το πλαίσιο της ΝΔ. Εξυπηρετεί συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Είναι ντροπή να υποστηρίζετε αυτό το νομοσχέδιο. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε υποχείρια των εργοδοτών.

Όσοι νοιώθουν ότι δεν τους αγγίζει κάνουν τεράστιο λάθος. Και να έχουν το μαγαζί τους, τα μορφωμένα παιδιά τους θα φύγουν για χώρες που ο εργαζόμενος είναι σεβαστός.