Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Θρήνος στην Κατούνα: Ράγισαν και οι πέτρες στο τελευταίο «αντίο» στην 30χρονη Μαρία


Συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν την 30χρονη Μαρία στην τελευταία της κατοικία – Άφησε την τελευταία της πνοή τη Μεγάλη Παρασκευή και ενώ βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της....

Σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στην 30χρονη Μαρία Κιοσεντερλή, που έχασε τη ζωή της τη Μεγάλη Παρασκευή και ενώ βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Ο θάνατός της αποδίδεται σε μαζική πνευμονική εμβολή, ενώ άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, όπου και την εντόπισε νεκρή ο σύζυγός της. «Είναι κάτι που δυστυχώς δεν προλαμβάνεται και η άτυχη γυναίκα δεν ήταν σε θέση να το γνωρίζει. Ακόμη και σε νοσηλευόμενους ασθενείς είναι δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια, εξελίσσεται ραγδαία», δήλωσε στο agriniopress η ιατροδικαστής Βασιλική Τζιόλα.

Τραγική φιγούρα ο σύζυγός της

Ο σύζυγος της 30χρονης δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί και πώς, ξαφνικά, έχασε γυναίκα και παιδί. Με σχόλια που έχει γράψει στο προφίλ της Μαρίας στο Facebook, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί και να αποχαιρετήσει τη σύζυγό του.

«Αστέρι μου έρχονται όλοι και μου λένε ζωη σε μένα. Πώς να ζήσω αστέρι μου χωρίς εσένα; Μιλάω καρδιά μου στο κινητό, θέλω κάπου να τα πω. Αστέρι μου, πάρε με καρδιά μου, πάρε με σε ικετεύω να ξαναείμαστε μαζι», έγραψε ο σύζυγος της 30χρονης, σε ένα σπαρακτικό μήνυμα σε φωτογραφία της στο Facebook.

«Καλημέρα αγάπη μου. Σ’ αρέσει να στο λέω εδώ; Πες μου πού να σε δω να σου λέω καλημέρα. Μαράκι μου, λατρεία μου, μας έκλεισαν όλα τα παράθυρα από το σπιτάκι μας, έλα αγάπη μου να πάμε σπιτάκι μας με τον Βαλάντη μας σε παρακαλώ έλα. Μέχρι και τη βέρα μου μου έβγαλαν γιατί λέει χάθηκες. Δεν το θέλες αστέρι μου, το ξέρω. Γρατσούναγες το δαχτυλάκι σου και εγώ υπέφερα και το ξέρεις. Πώς εγώ τώρα θα μπορέσω να ζήσω έτσι όπως σε είδα καρδιά μου; Πώς αστέρι μου πως πως πως πες μου πως να ζήσω χωρίς το αντράκι μας; Είχες μια αποβολή κλάψαμε αλλα μείναμε όρθιοι γιατί είχε ο ένας τον άλλον, είχες δεύτερη αποβολή το παλέψαμε πάλι μαζί ομως Μαρία ακους μαζί κ τώρα μου τα πήρε όλα όλα ολα», συνέχισε σε ακόμη ένα σχολιο του.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Η συζήτηση για τη νεαρή έγκυο γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας, δεν θα έπρεπε να είναι για το εάν είχε πιθανότητες να ζήσει, αλλά πώς έπρεπε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας της. Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ έπρεπε να λειτουργεί όλο το 24ωρο και λειτουργεί καθημερινές από πρωί έως μεσημέρι.

Τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το μεσημέρι που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα και το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι της ήταν αργία και δεν λειτουργούσε. Δεν υπήρχει ούτε ασθενοφόρο στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα. Πριν δύο χρόνια 65χρονος πάλι από τη περιοχή με κλειστό το κέντρο υγείας, που θα μπορούσε τώρα να ζει, ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιου του καθ ‘οδόν προς το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ για τους ίδιους λόγους.

Μπορεί λοιπόν η προσοχή όλων να έχει στραφεί στον κορωνοϊό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε το ωράριο λειτουργίας πολλών κέντρων υγείας αγροτικού τύπου που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία και λειτουργούν με ωράριο τραπεζών λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών κσι λοιπού προσωπικού. Η λειτουργία αυτή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές σε έκτακτα περιστατικά αφού καθυστερεί η διακομιδή τους.

Το Κέντρο Υγείας ΚΑΤΟΥΝΑΣ που εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή με επίκεντρο το κεφαλοχώρι της ΚΑΤΟΥΝΑΣ στο οποίο υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Από 7 π.μ. εως 3 μεσ. καθημερινές. Δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου. Στο εν λόγω κέντρο υγείας υπηρετούν τέσσερεις Γενικοί Ιατροί ο ένας λείπει με ειδική άδεια. Επίσης υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί η μία λείπει με άδεια έγκυμοσύνης και 7 νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου. Δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο στο κεντρο υγείας Όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από Αμφιλοχία που απέχει 25 χιλιόμετρα ή το Αγρίνιο που απέχει 45 χιλιόμετρα.

Η απόσταση όμως λόγω στροφών είναι πάνω από είκοσι λεπτά. Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ εξυπηρετεί μεγάλα χωριά τριγύρω. Εάν το έκτακτο περιστατικό συμβεί στα τριγύρω χωριά η απόσταση είναι πάνω από 45 λεπτά. Δηλαδή το έκτακτο περιστατικό για να προσεγγίσει υγειονομική μονάδα όπως το κεντρο υγείας Αμφιλοχίας ή το Νοσοκομείο Αγρινίου χρειάζεται πάνω από μιάμιση ώρα. Γι αυτό χάθηκε χάθηκε ο 65χρονος καρδιολογικό περιστατικό στο αυτοκίνητο του γιού του .Φώναξαν τότε οι κάτοικοι ξεχάστηκε. Τώρα με την τραγική νεαρή έγκυο γυναίκα να μη συμβεί το ίδιο. Το Κεντρο Υγείας Κατούνας ήταν στα πόδια της και δεν θα έπρεπε να είναι κλειστό τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ μεσημέρι που συνέβει το τραγικό συμβάν. Η τραγική γυναίκα από την ώρα που έλαβε τη κλίση το Εκαβ χρειάσθηκε μία περίπου ώρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού στη ΚΑΤΟΥΝΑ δεν υπήρχε ασθενοφόρο και πήγε ασθενοφόρο από Αμφιλοχία και Αγρίνιο. Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα, άλλα μονές και άλλα ζυγές ημέρες καθώς επίσης δεν διαθέτουν ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. 100 κέντρα υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος.

Τώρα μάλιστα με τις μετακινήσεις νοσηλευτών, γιατρών των κέντρων υγείας προς τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων σναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση στα κέντρα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους».

Πηγή: protothema.gr

agriniopress.

5 σχόλια:

  1. Ειμαστε συγκλονισμενοι! Δεν φευγει απο το μυαλο καθολου.Κι ας μην τη ξεραμε δεν εχει σημασια.Να χε μια ευκαιρια το κοριτσι να παλεψει να της εδινε μια πιθανότητα. Κουραγιο ο πονος ειναι μεγαλος, το νιωθουμε .Μακαρι να μας εδινε και μας την ευκαιρια ο θεος να βοηθησουμε με οποιοδηποτε τροπο . Να μπορουσαμε να ανακουφισουμε τον πονο του αντρα της που κρατουσε το κεφαλι του στο ρεπορταζ.Πονεσε η ψυχη μου που τον ειδα.Σε συμπονουμε ολοι και ευχομαι αγγελοι να γινουν και να ρχονται στα ονειρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλης Μωραιτης3 Μαΐου 2021 στις 10:52 μ.μ.

    Πρώην συνάδελφοι της ΠΟΕΔΗΝ θεωρώ σχεδόν εύκολο την λειτουργία του κυ Κατούνας και πιθανώς όχι μόνο. Ποιοι οι λόγοι που το εν λόγω κυ υπολειτουργεί; Τους ξέρετε αναλυτικά; Φροντίσαμε ποτέ να τους μάθετε; Τι προτάσεις κάνατε στην πολιτεία; Ήρθατε ποτέ στην περιοχή να μιλήσετε με τους κατοίκους πως μπορούν να βοηθήσουν; Αξιοποιήστε τον εθελοντισμό που δόξα το Θεό στην περιοχή υπάρχει σε μεγάλο βαθμό; Κύριοι της ποεδην το να φωνάζετε για να φωνάζετε και για δημόσιες σχέσεις μνο κακό κάνετε.η πολιτεία θέλει προτάσεις εφικτές στα μέτρα της και όχι φανφάρες που εξυπηρετούν αλλού είδους πολιτική.αληθεια ένα συνέδριο παρόμοιο με αυτό που κάνετε στην Θεσσαλονίκη η στην Αθήνα κάθε τρία χρόνια έγινε ποτέ στον νομό; Η στον διπλανό νόμο ; Δεν νομίζω. Έχετε τα μούσια για ένα έκτακτο συνέδριο στην περιοχή ανοιχτό εννοείτε με θέμα τα προβλήματα των εν λόγω κέντρων υγείας; Όχι θα πείτε.εδω δεν υπάρχουν ακριβά ξενοδοχεία,ταβέρνες,διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης των συνέδρων. Κακαρισματα κύριοι κακαρισματα.
    Με αγάπη όπως πάντα?
    Πρώην συνάδελφος και νυν κάτοικος της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά ραγισαν και οι πέτρες οι μόνοι που δεν ραγιζουν είναι όσοι ευθύνονται για το κεντρο υγείας. Τα λόγια είναι περιττά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουτε στην κηδεία δεν ήρθε κανένας αν τολμαγε χτες ας ερχόταν τα λαμόγια και καλά θα περναγαν που ήταν οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι που ήταν ο ισότιμος είχε τα κότσια να ρθει για να μην πω τίποτε άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ μωρε κοοελαου μπορεί να μην σε ήξερα προσωπικα αλλά μόλις έμαθα τα άσχημα νέα ράγισε η καρδιά μου.
    Κρίμα πολυ κρίμα γιατί δεν προλαβες να αγκαλιάσεις να φιλησεις το μωράκι που είχες μέσα σου και φυγατε και οι δυο τόσο νωρίς και άδικα. Ο Θεός να αναπαυσει τις ψυχουλες σας και ΠΟΛΥ κουράγιο στην οικογένεια σου. Έγινες άγγελος στο ουρανό και σε πηρε εκεί μαζί Του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο