Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Νερό, πηγή ζωής και όχι εκμετάλλευσης.


Παραθέτουμε κείμενο - άποψη αναγνώστη του xiromeronews:

  Απορίας άξιον αλλά και λύπης συγχρόνως είναι να παρακολουθεί κανείς με πόσο θράσος , απερισκεψία ,αλλά και κυνισμό λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Μια από αυτές αφορά την αύξηση του παγίου  υδροδότησης που έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου .
Αφορά λοιπόν ένα αγαθό, που μας το χαρίζει ο Θεός ή κατά άλλους η φύση.
Η περιοχή μας δέχεται, συνήθως καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και όχι μόνο ,μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού που καθιστούν τη περιοχή μας εύφορη.
Σ' αυτή τη περιοχή έχει τύχει να μεγαλώσω  και την αγαπώ πολύ. 
 Κάποτε δεν είχαμε καθόλου νερό στα σπίτια μας ,λόγω ελλείψεως του δικτύου υδροδότησης και ως εκ τούτου προμηθευόμασταν νερό από τα πηγάδια για τη καθημερινότητα. Μετέπειτα έγιναν γεωτρήσεις και το νερό υπήρχε άφθονο. Στη περίοδο αυτή έβλεπα τους γονείς μου ,αλλά και τους γείτονες, να καλλιεργούν  τους κήπους τους, παράγοντας διάφορα αγαθά με τα οποία τροφοδοτούσαν τα νοικοκυριά τους, τρέφοντας έτσι τις  οικογένειές τους.
Αυτό βέβαια συνέβαινε γιατί υπήρχε άφθονο φθηνό νερό που έτρεχε στις βρύσες.
Με το πέρασμα βεβαίως των ετών βρέθηκαν και κάποιοι (πονηροί) συντοπίτες μας που φρόντισαν να συνδέσουν κάποιες παράνομες παροχές με το δίκτυο ούτως ώστε να ποτίζουν τα χωράφια τους, τα ζώα τους, χωρίς το ανάλογο τίμημα.
Φθάνοντας στο τώρα λοιπόν η δημοτική αρχή  με μια απερίσκεπτη απόφαση αύξησε το πάγιο του νερού στα 24 € + ΦΠΑ  που φτάνει τα 30€ περίπου το τετράμηνο έτσι για να μεγαλώσει τα έσοδα του δήμου, ξεχνώντας ότι δεν απευθύνεται σε δημότες προνομιούχων περιοχών της Ελλάδας, με πισίνες και άλλα κονφόρ, αλλά σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα κυρίως, αγρότες και συνταξιούχους, που χρησιμοποιούν το νερό για το νοικοκυριό τους αλλά και να ποτίζουν κάποια οπωροκηπευτικά ή δένδρα που θα έχουν ενδεχομένως στον κήπο τους.
Εκτός των αγροτών και των συνταξιούχων υπάρχουν όμως και οι ετεροδημότες που ζουν μακριά από τη περιοχή, στην Αθήνα επί παραδείγματι ή κάπου αλλού και που έρχονται στη περιοχή, για ένα μήνα το καλοκαίρι, καλούμενοι να πληρώσουν ένα πάγιο, για σπίτια κλειστά, που φτάνει το χρόνο μαζί με το ΦΠΑ τα 90€.
Μιλάμε για μια τρέλα !!
Ξεχνώντας επίσης ότι, η ποιότητα του νερού που μας παρέχεται δεν είναι η καλύτερη και έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να προμηθεύεται πόσιμο νερό από βυτιοφόρα ιδιωτών ή εμφιαλωμένα νερά από το σουπερμάρκετ.
Το νερό είναι πηγή ζωής και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανένα.
Δεν επιτρέπεται λοιπόν να πληρώνει κάποιος το νερό στα μέρη μας σαν να είναι χρυσός, με πάγιο  έξι φορές μεγαλύτερο των Αθηνών.
Αν θέλει η δημοτική αρχή να αυξήσει τα έσοδα της υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως πχ η ανακύκλωση συσκευασιών.
Καλά θα κάνετε λοιπόν, κύριοι της δημοτικής αρχής ,να επαναφέρετε το πάγιο   σε λογικά πλαίσια το συντομότερο δυνατόν .
Δεν μπορεί να έχετε παράλογες απαιτήσεις από τον κόσμο και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αύξηση του παγίου.
 Είστε σ' αυτές τις θέσεις γιατί κάποιοι σας τίμησαν με τη ψήφο τους, σεβαστείτε τους.
Δεν είναι λύση η αφαίμαξη της τσέπης των πολιτών απερίσκεπτα.
Λίγο έως πολύ ξέρετε ποιοί έχουν παράνομες παροχές στείλτε τους το ραβασάκι, δεν είναι κακό, απλά θα πληρώσουν για το προϊόν που χρησιμοποιούν, όπως πληρώνουμε όλοι εμείς οι άλλοι.
Κάντε επιτέλους την αρχή.
 
Νικόλαος Αθ.Τραγόμαλος
    Ιατρός Βιοπαθολόγος

5 σχόλια:

  1. Οχι λιγο πολυ..απλα ΞΕΡΟΥΝ ποιοι εχουν παρανομες παροχες.ΞΕΡΟΥΝ ποιοι κανουν καταχρηση του νερου οχι απλα με το να ποτιζουν κηπους..αλλα χωραφια ολοκληρα με καλλιεργειες.τα παντα ΞΕΡΟΥΝ.απλα εθελοτυφλουν για τους ειτε γιατι ο ενας ειναι γνωστος ειτε για τους ψηφους.με αποτελεσμα αυτος που ειναι νομιμο κ πληρωνει κανονικοτατα να βγαινει κ μ@&@κ@$.ξερεις σε ποσους ηρθε το νερο λες κ ηταν να πληρωσουν λογαριασμο της ΔΕΗ?απειροι.ξερεις ποσοι χρωστανε χιλια κ 2 χιλιαδες ευρω νερο κ δεν πανε να τους κανουν διακοπη?παρα πολλοι.αρα απο που θα βγουνε τα χαμενα?απο εμας.δυστυχως ειναι ακριβως οπως τα λες κ ακομα χειροτερα τα πραγματα.μπραβο σου που ειχες τα κοτσια να ασχοληθεις κ να κανεις την αναρτηση μπας κ ξυπνησουμε κ εμεις που ειμαστε τυπικοι στις υποχρεωσεις μας κ σεβομαστε αυτο το αγαθο που μας χαρισε η φυση κ δεν κανουμε εκμεταλλευση.
    Και παλι μπραβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ό Γιατρός κ ο ανώνυμος τά είπαν με το όνομα τους , τά κοροϊδάκια πληρώνουν χρόνια τώρα κ οι γνωστοί τους ΠΟΤΈ Κ ΤΊΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμενα παντωσ μου δεσμευσαν το αφμ επειδη χρωσταγα 1000 ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολύ ωραίο να ακούγεται η αλήθεια και μάλιστα τόσο ωραία τεκμηριωμένη. Οι αλήθειες θα πρέπει να ακούγονται για όλα τα θέματα και να ξεσκεπαζονται όλοι οι επιτήδειοι, δυστυχώς όμως δεν ιδρώνει καθόλου το αυτί των υπευθύνων γιατί απλά έχουν πολύ θρασεψει μα πάρα πολύ όμως, στεναχώρια μεγάλη δυστυχώς πως έχουμε γίνει οι άνθρωποι έτσι, χρήμα χρήμα και πάλι χρήμα μοναδικός σκοπός δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατρέ, κοντολογής το βρόχινο νερό για να φτάσει στα σπίτια μας χρειάζεται υποδομές , που πρέπει να συντηρούνται. Αλλά θα προτεινα, τα πάγια που ορίζει ο Δήμος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τη καθαρή αξία του νερού που καταναλώνετε . Δλδ, ένας μόνος που καταναλώνει 15 ευρώ νερό καθαρή αξία , δεν μπορεί να χρεώνεται επιπλέον 30 ευρώ πάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο