Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Κατάθεση Αναφοράς από τον κ. Θ. Μωραΐτη: «Η κυβέρνηση να αφήσει τα μέτρα- ασπιρίνες και να προβεί σε γενναία ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου»


Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, καθώς και τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «ο Ερμής» με θέμα: «Ενίσχυση κι επέκταση των μέτρων στήριξης πρέπει να υπάρξει άμεσα από την Πολιτεία».....

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Αναπληρωτή Υπουργό, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για τη στήριξη και την προστασία του εμπορικού κόσμου της πόλης.

Στην επιστολή ο κόσμος των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ζητά, «όχι μόνο συνέχιση, αλλά ενίσχυση» και μάλιστα «σε βάθος χρόνου», προκειμένου «να μην υπάρξουν άλλα λουκέτα στην Αγορά», να «μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις», αλλά και να «διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Επιπλέον, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής» επισημαίνει πως πρέπει να προβεί η Πολιτεία σε μια σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Μωραΐτης υπογραμμίζει πως «τα μέτρα- ασπιρίνες της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο σε απόγνωση, την οικονομία σε ύφεση, την ανεργία σε εκτόξευση και τη χώρα σε εσωστρέφεια». Προσθέτει ότι «οι μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου δεν κατάφεραν να πάρουν την ανάσα που περίμεναν κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να προσφέρει σχεδόν τίποτα, εάν δε συνοδεύεται από γενναία μέτρα στήριξης από την Πολιτεία».

Τέλος, αναφέρει ότι «οι αυτοθαυμασμοί στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση, με τα γνωστά επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα, πλέον το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον κόσμο των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, που ‘ενισχύσεις’ ακούει κι ενισχύσεις δε βλέπει. Είναι η τελευταία ευκαιρία της να λάβει εκτεταμένα μέτρα στήριξης, όπως: η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ενισχυμένη μη- επιστρεπτέα, η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, η έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ του νέου έτους, αλλά και η συνέχιση της διατήρησης του μέτρου της απαλλαγής των ενοικίων, αναλόγως ΚΑΔ, και τους επόμενους μήνες, με αντίστοιχη αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. Ωραίες οι υποσχέσεις, αλλά δεν τρώγονται».

1 σχόλιο:

 1. Κύριε Μωραϊτη για ποια μέτρα ασπιρίνες ακριβώς μιλάτε;
  Πάρτε μια γεύση:
  Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

  Εκκίνηση του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ εντός Φεβρουαρίου (17/2) και πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 δικαιούχων του 5ου κύκλου ποσού συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ.
  Απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 για κλειστές επιχειρήσεις και επέκταση της αναστολής ενοικίων και για τον Μάρτιο.
  Παράταση κατά 75 ημέρες στην προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου.
  Παράταση μέχρι 31/12/2021 στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν λάβει αρχικά αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου.
  Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
  Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31/12/2021 και ρύθμιση ως και 48 δόσεις (υπό δημοσίευση).
  Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες: ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων.
  Η διαδικασία δήλωσης των αναστολών συμβάσεων εργασίας εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιήθηκε και κατέστη προαναγγελτική.
  Έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τις προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης, το ύψος και τη διαδικασία καταβολής της.
  Ξεκίνησε η υποβολή αίτησης από τις επιχειρήσεις του Πολιτισμού για ένταξη στην ειδική πλατφόρμα που τηρείται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
  Εξασφάλιση πιστώσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 για την καταβολή τακτικής επιδότησης σε ανέργους ναυτικούς και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.
  ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΑΤΕ; ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ; ΞΕΧΑΣΑ... ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ...
  ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο