Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

Ανέβηκε η στάθμη των τεχνητών λιμνών : Κίνδυνος πλημμυρών στις παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου


Η ΔΕΗ αυξάνει την υδροηλεκτρική παραγωγή από τους Σταθμούς Καστρακίου και Στράτου.....

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΕΗ προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και της επικίνδυνης τάσης αύξησης των εισροών στις λίμνες των ΗΥΣ Κρεμαστρών, Καστρακίου και Στράτου, καθίσταται αναγκαία η σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής τη τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων από τον αναπόφευκτα έντονο τρόπο λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καστρακίου και Στράτου του συγκροτήματος Αχελώου, που σχετίζεται με την απότομη αυξομείωση ροής και ποσότητας νερού στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ενημερώνει τους πολίτες της περιοχής για τους κινδύνους ενδεχομένων πλημμυρών, συστήνοντάς τους παράλληλα να αποφεύγουν τις ακόλουθες ενέργειες:

1.Την καταστροφή των πινακίδων που βρίσκονται τοποθετημένες σε επίμαχες θέσεις κοντά στις όχθες του ποταμού Αχελώου και προειδοποιούν για την επικινδυνότητα σ’ αυτούς που προσεγγίζουν στα σημεία εκείνα.

2.Τη ρύπανση με σκουπίδια, μπάζα κάθε είδους κλπ, των τεχνητών λιμών, της κοίτης του ποταμού Αχελώου και της Τεχνητής διώρυγας φυγής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Στράτου, μήκους 7χλμ, εμποδίζοντας τελικά και την ομαλή ροή του νερού σ’ αυτές και ενδεχόμενη πλημμύρα.

3.Την καταπάτηση περιοχών που έχουν απαλλοτριωθεί από την ΔΕΗ για τις ανάγκες της.

4. Την καταπάτηση όλων των παρόχθιων εκτάσεων

5. Την χρήση και κίνηση πλωτών μέσων στις τεχνητές λίμνες και τον ποταμό Αχελώο κατάντη του ΥΗΣ Στράτου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη στις περιοχές της παραχελωίτιδας ζώνης από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών υπάρχουν ήδη εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων που είναι πλημμυρισμένες. Σε πολλές καλλιέργειες –ιδίως δενδρώδεις- οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών έχουν ήδη πληγή αρκετά.

Για το θέμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη όπου εκ μέρους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Αντώνης Αλετράς και Νίκος Καραπάνος καθώς επίσης οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Νεοχωρίου Απόστολος Γαντζούδης και Κατοχής Γεώργιος Καλόκληρος.

Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του Δήμου, τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με την πολιτική προστασία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα υπάρχουν διαρκείς μετρήσεις της στάθμης των υδάτων του ποταμού Αχελώου, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν και πάλι βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: