Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Μεταναστευτικό: Η Αλβανία δέχτηκε να πάρει μετανάστες από την Τουρκία - Θα τους πάει στα ελληνοαλβανικά σύνορα




Μετανάστες και πρόσφυγες σε αλβανικό έδαφος και κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα φαίνεται πως αποδέχεται η αλβανική κυβέρνηση - Πέτυχε μ’ έναν σμπάρο δυο τριγώνια - Την αλλοίωση του πληθυσμού σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και τη δημιουργία ενός νέου μέσου πίεσης στα «μετόπισθεν» της Ελλάδας.
Ερωτηματικά δημιουργεί η πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβειοί η ελληνική εθνική μειονότητα, στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως το deal του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την αλβανική κυβέρνηση.

Πρόσφατα, Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Αλβανία. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
Αρχή από το Αργυρόκαστρο
Μεσούσης της κρίσης στον Έβρο και με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται από την Άγκυρα
ως πολιορκητικός κριός κατά της χώρας μας και της Ε.Ε., έφτασαν σε αλβανικό έδαφος 50 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, υπάρχει και μία οικογένεια από Παλαιστίνη, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.
Σύροι και Παλαιστίνιοι έγιναν αποδεκτοί σε αλβανικό έδαφος μετά την τακτική «ανοιχτών συνόρων» που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με στόχο τη μετακίνηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί δηλαδή όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.
«Οι κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού μόνο ύποπτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Χωρίς καμία διαφάνεια ή δημόσια δήλωση, μαθαίνουμε από διαρροές πως υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για φιλοξενία 30.000 μεταναστών. Είναι γνωστό ότι η Αλβανία όχι μόνο δεν έχει υποδομές φιλοξενίας, αλλά μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα αντιμετωπίζει και οικονομικό πρόβλημα», λέει στο «protothema.gr» ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών και διαχειριστής της ομογενειακής ενημερωτικής πύλης himara.gr Θοδωρής Γκούμας, επισημαίνοντας με νόημα: «Πρόσφατα η Αλβανία ανακοίνωσε διακοπή πτήσεων από και προς τα Τίρανα με μόνη εξαίρεση τις πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη. Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τη συμφωνία για τη φιλοξενία μεταναστών. Η δε επιλογή να μεταφέρουν τους μετανάστες κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι άκρως προκλητική προς την Ελλάδα».
To TOP CHANNEL αποκάλυψε πως από το περασμένο καλοκαίρι συγκροτήθηκε με απόλυτη μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου (για 5.000 άτομα), Κορυτσάς (5.000), Αγίων Σαράντα (1.000), ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α' Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων, ωστόσο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- εργάζεται προκειμένου οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής.
Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών. Η αρχή έγινε στο Αργυρόκαστρο, όπου η εκεί δημοτική αρχή υπέδειξε δύο χώρους που αφορούν ανενεργές στρατιωτικές υποδομές. H πρώτη στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου και η δεύτερη σε στρατόπεδο ταξιαρχίας του αλβανικού στρατού επί κομουνιστικού καθεστώτος, έξω από το Αργυρόκαστρο, στο δρόμο προς Τεπελένι. Υπολογίζεται ότι οι χώροι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 άτομα.
Αντιδράσεις και σχόλια
Οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα. Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. «Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook. Για τον πρώην πρόεδρο πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους διά της Αδριατικής προς την Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ράμα να εγκατασταθούν στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα αποσκοπεί όχι μόνο στη μεσοπρόθεσμη αλλοίωση της δημογραφικής κατάστασης στην περιοχή έναντι της ελληνικής μειονότητας και στο να λειτουργεί η παρουσία τους πιεστικά προς την Ελλάδα, αλλά και στη χρησιμοποίηση των ανθρώπων αυτών ως φτηνά εργατικά χέρια για την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό του περασμένου Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλαξε πρόσφατα και η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς εργασίας αλλοδαπών στη χώρα.
Αλβανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι εάν ο Εντι Ράμα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευκολύνει τη διαφυγή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, τότε οι δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια, ή στα παράλια της κεντρικής Αλβανίας, απέναντι από τις ιταλικές ακτές. Μετά το σφράγισμα των συνόρων σε Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία, η Αλβανία επιλέγεται ως διάδρομος μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Ο,τι γνωρίζουμε είναι από τα δημοσιεύματα. Αυτό που απαιτείται ωστόσο από την πλευρά μας είναι εγρήγορση και συστηματική παρακολούθηση, που ήδη κάνουμε», δήλωσε στο «protothema.gr» ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες.
Τα ανταλλάγματα προς Ράμα
Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Telegraf» έφερε στο φως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Ράμα αποφάσισε να δεχτεί στο αλβανικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με αντάλλαγμα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Από το καλοκαίρι του 2018 ο Εντι Ράμα, σε συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να φιλοξενήσει μετανάστες που δεν γινόντουσαν αποδεκτοί από χώρες της Ε.Ε. Την ίδια χρονιά συμφώνησε να γίνει η Αλβανία τόπος υποδοχής και αποκατάστασης πρώην μαχητών του ISIS που επιστρέφουν από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ.
Εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -σε τηλεδιάσκεψη λόγω κορονωϊοϋ- έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια. «Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προβλέπεται η υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
https://www.protothema.gr

10 σχόλια:

  1. Να διώξουμε και εμείς από εδώ 400.000 χιλιάδες Αλβανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 4:18 Συμφωνώ.... Να διώξουν και οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Γερμανία και άλλες τόσες χώρες εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν εκεί.... Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της άγνοιας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΤΑΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΕΥΠΝΑΚΙΔΕΣ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ
    ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΥ 8 ΛΙΡΕΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ . ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΒΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά εσάς σας έπιασε ο πόνος με τον σεισμό και την άλλη φορά με της φωτιές και τους στέλναμε αεροπλάνα να της σβήσει,ας τους έστελνε ο σουλτάνος..μες το διάολο να πάνε.. κάθεστε και τους λυπάστε ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4:18 ,όντως η ημιμάθεια σου είναι χειρότερη της άγνοιας σου.
    ΗΠΑ.Καναδάς, Αυστραλία είναι χώρες δημιουργημένες καθεαυτού από μετανάστες όπου γης ,οπότε δεν δικαιούνται να κάνουν κάτι τέτοιο .
    Η Γερμανία να τους διώξει αύριο πρωί ,αν και πρέπει να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα ,δεν μας κάνει καμία χάρη .Αντί για αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων που μας οφείλει και το κατοχικό δάνειο που μας φόρτωσε ,συμφώνησε να δεχτεί μετανάστες για να την ανορθώσουν ξανά . Πριν τον β'π.π που αυτή προκάλεσε, δεν είχε καθόλου μετανάστες. Οπότε μας χρωστάει,δεν της χρωστάμε .
    Τις κοτσάνες σου να τις λες μόνο στο σκυλάκι σου λοιπόν ,αν και ούτε αυτό θα σε ακούσει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά ξύπνησες.... Έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι... Λυπάμαι για το επίπεδο νοημοσύνης σας.....

      Διαγραφή
  6. 5:25 κοίτα μην σου κατέβουν προς τα κάτω όμως καμία νύχτα μιας και δεν θα είναι μακριά μαζί με τους οικοδεσπότες τους κατσαπλιαδες και θα σου πω εγώ τι συγκρίσεις κάνεις τότε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι σχέδιο για αλλοίωση του πληθυσμού στη βόρεια Ήπειρο και ένας μοχλός πίεσης και στην άλλη πλευρά των συνόρων μας όχι μόνο στον Έβρο.τωρα αν νομίζετε ότι ο Ερντογάν και ο Ράμα είναι ανθρωπιστές γελαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλοι οι ημιμαθείς εδώ διδάσκουν ιστορία..... Λυπάμαι γιατί όλοι εσείς εδώ παριστάνετε και τους καλούς χριστιανούς, χωρίς καν να ξέρετε το νόημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο