Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Το Παράρτημα Αγρινίου της Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε. για την Μ. Παρασκευή στο Αγρίνιο

Το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σε συνέχεια της συμβολικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ανήμερα της εκτέλεσης των 120, στις 14 Απριλίου,...
θα παρευρίσκεται και τη Μεγάλη Παρασκευή (τη σημαδιακή μέρα της θυσίας) στην κεντρική πλατεία, στις 10:30, με αντιπροσωπεία του, στο σημείο που τότε, πριν από 76 χρόνια, απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί-κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, οι ΕΠΟΝίτες Πάνος Σούλος, Χρήστος Σαλάκος και ο ΕΑΜίτης, Αβραάμ Αναστασιάδης συνταξιούχος της Αγροτικής Τράπεζας. 

Η εκτέλεση των 120 (117 στην Αγία Τριάδα και οι 3 στην πλατεία) ήρθε ως απάντηση των Γερμανών ναζί-κατακτητών στο δίκαιο αγώνα που διεξήγαγε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και ο λαός. 
Ήρθε ως απάντηση στο σαμποτάζ που έγινε, ύστερα από ενέδρα που έστησαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ λίγο έξω από το χωριό Σταμνά, σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια σε Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο, στις 9 Απριλίου του 1944. 
Αυτό το ιστορικό γεγονός, και συνολικά τα διδάγματα της περιόδου, θα συνεχίσει, μετά και την πανδημία, να αναδεικνύει το Παράρτημά μας, για να τα γνωρίσουν κυρίως οι νεότερες γενιές, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία. 
Το Δ.Σ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο