Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΑΓΡΙΝΙΟ: Με εντάσεις η δημόσια συζήτηση για την υγεία στην Αιτωλοακαρνανία (φωτο)



       Μέσα σε ένα ηλεκτρισμένο κλίμα και με έντονες αμφισβητήσεις, εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση στο Επιμελητήριο της Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρινίου, για τον νέο υγειονομικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας, με βάση την σχετική πρόταση που κατέθεσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
       Στη συζήτηση, προεδρεύει η ηγεσία της 6ης ΥΠΕ, με τον διοικητή κ. Γιαννόπουλο και τους υποδιοικητές κ. Ζαμπάρα και Κωστακιώτη, ενώ παρόντες είναι οι δήμαρχοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Ακτίου – Βόνιτσας, ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου και πλήθος φορέων και ανθρώπων της υγείας, που κατέκλυσαν την αίθουσα...........



      Η διαβούλευση ξεκίνησε με την αναλυτική εισήγηση του κ. Γιαννόπουλου , που έκανε μεταξύ άλλων λόγο για άναρχη διασπορά νοσοκομείων και νοσηλευτικών μονάδων στη δυτική Ελλάδα, και επιχειρηματολόγησε γιατί δεν προτείνεται η διοικητική αποσύνδεση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Να σημειωθεί πως στην αίθουσα υπήρχαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Μεσολογγίου με πανό υπέρ της αποσύνδεσης των δυο νοσοκομείων, κάτι που η ΥΠΕ απορρίπτει. Επίσης κάτοικοι της Κατούνας ανήρτησαν πανό κατά της υποβάθμισης του Κ.Υ. της περιοχής.
       Στόχος ακόμη είπε ο κ. Γιαννόπουλος είναι ότι χρειάζεται δευτεροβάθμια αντιμετώπιση, να μένει στην Αιτωλοακαρνανία και στην Πάτρα να οδηγούνται περιστατικά που έχουν ανάγκη μόνον από τριτοβάθμια εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
      Σημείωσε ακόμη πως απαιτείται αλλαγή στα υγειονομικά πράγματα της περιοχής με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα. Βάση ανάπτυξης του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας θα είναι ο Καλλικρατικός δήμος και θα λαμβάνονται υπόψη οι πληθυσμιακές, γεωγραφικές κλπ ιδιαιτερότητες. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι δομές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Τόνισε επίσης πως η πρόταση αυτή της ΥΠΕ έχει ορίζοντα πενταετούς υλοποίησης.

    Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των παριστάμενων δημάρχων που στο σύνολο τους σχεδόν εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την φιλοσοφία αλλά και την εφαρμοσιμότητα της πρότασης.
     Ειδικότερα ο κ. Παπαναστασίου είχε έντονες αμφιβολίες για τις προσλήψεις, απορώντας πως είναι δυνατόν να υπάρξουν τόσος πολλές μεσα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο, την στίγμα που εδώ  και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ηταν δυνατή η πρόσληψη ενός ραδιολόγου. Οι αναφορές του δημάρχου προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Γιαννόπουλου που κατηγόρησε τον δήμαρχο  για «συνδικαλισμό». Η στάση του διοικητή της ΥΠΕ σχολιάστηκε αρνητικά πάντως, ως προς την αντιμετώπιση που επιφύλασσε σε αιρετούς.
     «Ωραίο το σχέδιο. Επί της ουσίας όμως κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα σε αυτήν την χώρα και σε αυτήν την συγκυρία. Όταν κλινική αιχμής εδώ και έναν χρόνο δεν έχει καρδιολόγο, είναι δυνατών να μιλάτε για τόσες προσλήψεις. Πείτε μας ότι λύνετε το πρόβλημα της Καρδιολογικής του Αγρινίου και μετά συζητάμε όσα σχέδια θέλετε» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου.
     Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος ζήτησε για άλλη μια φορά την αποσύνδεση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου , τονίζοντας πως η διαβούλευση θα πρέπει να γίνει σωστά, με τους αρμοδίους να ακούν τις προτάσεις των τοπικών φορέων.
      Ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του – τις αμφιβολίες του  σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου, ευχόμενος «μακάρι να υλοποιηθεί». Διαφώνησε ακόμη με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ανω Χώρας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ταφόπλακα» για την ορεινή Ναυπακτία. Παράλληλα ζήτησε να αποφασιστεί η μεταφορά των περιστατικών από την Ναύπακτο στην Πάτρα και όχι στο Μεσολόγγι.
     Ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αποστολάκης έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα του υγειονομικού αποκλεισμού, όπως είπε της Κατούνας, της Παλαίρου και της Πογωνιάς. Επισήμανε πως δεν μπορεί να αποκλείονται περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και εκατοντάδες κλίνες.
     Τον λόγο πήρε και ο πρ. δήμαρχος Μεσολογγίου Γ. Αναγνωστόπουλος και διευθυντής του Κ.Υ. Αιτωλικού και εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, λέγοντας πως η δημόσια υγεία δεν μπορεί να γίνεται με χιλιομετρικά κριτήρια.
    Η συζήτηση διήρκησε ώρες στη συνέχεια με τις παρεμβάσεις πολλών φορέων, εκπροσώπων γιατρών κλπ και σε εξειδικευμένα θέματα ανά περιοχή, δομή, κλινικές,  ανάγκες σε προσωπικό κλπ, ενώ σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκε πως το σχέδιο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση  αλλά πολύ δύσκολα υλοποιήσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

http://www.agriniopress.gr/

DSCN1063
DSCN1069

DSCN1070
DSCN1071
DSCN1079
DSCN1080
DSCN1086
DSCN1092
DSCN1094
DSCN1101
DSCN1112
DSCN1114

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο