Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αλλάζει η ώρα αύριο Κυριακή

ΧΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΥΠΝΟΥ

    Μια ώρα ύπνου θα χάσουμε με την εφαρμογή της θερινής ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής, με τους δείκτες των ρολογιών μας να μετακινούνται μια ώρα μπροστά.
     Έτσι, στις 3:00 τα ξημερώματα τα ρολόγια μας θα πρέπει να δείχνουν 4:00, στερώντας από τους… λάτρεις του ύπνου και του χουζουριού μια ώρα ξεκούρασης.....Γιατί αλλάζει η ώρα
   Για την αλλαγή της ώρας, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, ευθύνεται ο Βενιαμίν Φραγκλίνος –η μεγάλη αυτή φιγούρα του Διαφωτισμού.
      Διατύπωσε την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά το 1784, όταν αντελήφθη ότι ήλιος σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Εκείνη την εποχή, δεν εισακούστηκε.
     Την πρότασή του, όμως, επανέφερε στο προσκήνιο πολλά χρόνια αργότερα ο Βρετανός Γουίλιαμ Γουίλετ το 1907.
   Σε άρθρο του με τίτλο «Waste of Daylight», δηλαδή «Σπατάλη του φωτός της ημέρας», o Γουίλετ μίλησε για τα οφέλη του μέτρου της θερινής ώρας.
Ακόμα και τότε, όμως, ο υπόλοιπος πλανήτης δεν πείστηκε…
    Η πρώτη φορά που φέρεται να εφαρμόζεται η ιδέα του μέτρου από την γερμανική κυβέρνηση είναι κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου έως 1η Οκτωβρίου του 1916.
   Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, που εφάρμοσε το μέτρο αυτό από τις 30 Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Πότε εφαρμόστηκε το μέτρο στην Ελλάδα
    Στην Ελλάδα το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε το 1973, τρία χρόνια μετά από την ενεργειακή κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
    Στην πράξη, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά και την έκδοση της κοινοτικής οδηγίες που υποχρέωνε τα κράτη-μέλη να τηρήσουν αυτό το μέτρο με νόμο.
      Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών μας μετακινούνται μια ώρα πίσω και μια ώρα μπροστά αντιστοίχως. Κάτι, που γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη που έχουν συμφωνήσει να εφαρμόζουν το εν λόγω μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο