Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ιόνια Οδός: Απαλλοτριώσεις εξπρές και λύση στα αρχαιολογικά για να τελειώσει το έργο

       12 μήνες πριν τον Μάρτιο του 2017 και τα έργα στην Ιόνια Οδό είναι σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παραδοθεί κάποιο νέο τμήμα.
      Αυτό αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι με τη λειτουργία του τμήματος Κουβαράς-Αμφιλοχία και να συνεχιστεί με τη λειτουργία και άλλων τμημάτων μέχρι τον επομένο Μάρτιο.
     Στο οικονομικό πεδίο, όπως δηλώθηκε πρόσφατα από τον Γ.Γ. Υποδομών κο Δέδε είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο δεν χρωστά στον παραχωρησιούχο. Σύμφωνα με το πλαίσιο συναντίληψης το Δημόσιο θα πρέπει στην υπόλοιπη περίοδο της κατασκευής να φροντίζει να εξοφλεί εμπρόθεσμα τις οφειλές που θα πιστοποιούνται ενώ θα τακτοποιεί και τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται.........     Στις απαλλοτριώσεις έχει προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, με συνεργασία Υπουργείου Υποδομών και Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία γίνονται απαλλοτριώσεις-εξπρές. Oυσιαστικά ακολουθείται η διαδικασία που υπήρχε και στα Ολυμπιακά έργα με διπλό στόχο.
     Από τη μία να αποδίδονται τάχιστα οι απαραίτητες εκτάσεις στον παραχωρησιούχο για να μην καθυστερούν τα έργα και από την άλλη για να μην δημιουργείται νέο έδαφος για την απαίτηση καταβολής νέων αποζημιώσεων του Δημοσίου.
     Οι εναπομείνασες απαλλοτριώσεις δεν είναι πολλές, είναι όμως οι πιο δύσκολες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ιδιοκτήτη στην περιοχή Κάμπος Αμπελακίου Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με το agrinionews.gr όπου ενώ δόθηκε από το Δημόσιο το αρχικό ποσό για τα έξοδα μετεγκατάστασης, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να αφήσει το ακίνητο καθώς δεν είχε λάβει την πλήρη αποζημίωση.
  Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερεί η παράδοση της έκτασης.    Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σύνηθες με το Υπουργείο να κρατά χαμηλό προφίλ και ισορροπίες για να μην υπάρξει ένταση.

ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
Στα αρχαιολογικά είχαμε θέματα με το μέτωπο της Αλίκυρνας, όπου βρέθηκε αρχαίος οικισμός υψηλής σπουδαιότητας. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε συνεργασία των Υπουργείων Υποδομών-Πολιτισμου.
Η λύση δόθηκε μετά από θετική απόφαση του ΚΑΣ για τη συνέχιση των εργασιών καθώς βρέθηκε τεχνική λύση για να ολοκληρωθί το έργο και στο συγκεκριμένο σημείο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο