Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ





Με τή συμμετοχή πλήθους πιστών και Ιερέων έγινε, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Αντιρρίου η υποδοχή των Δώρων που οι σοφοί Μάγοι από την Ανατολή προσέφεραν στο Χριστό. Τα Τίμια Δώρα μετέφεραν από την Ι.Μ. Αγίου Παύλου, όπου φυλάσσονται, τρεις Αγιοπαυλίτες Πατέρες. Ο Ιερομόναχος Βασίλειος και οι Μοναχοί Ιωάσαφ και Νεκτάριος.
Παρόντες στην υποδοχή ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος μαζί με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Βουλευτές κ. Δημήτριος Κωσταντόπουλος και Νικόλαος Νικολόπουλος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, φορέων, Συλλόγων και Σωματείων.......

Η Υποδοχή έγινε στην προβλήτα του Αντιρρίου με κάθε επισημότητα.  Τα Δώρα των Μάγων έφθασαν με ferry boat συνοδευόμενο από σκάφος του Λιμενικού. Οι πρώτοι που τα υποδέχθηκαν ήταν τα παιδιά των Κατηχητικών συνάξεων της Ενορίας, τα οποία έραναν με ροδοπέταλα τα Άγια Δώρα. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Αντιρρίου και Άγημα του Στρατού. Οι Αγιοπαυλίτες Πατέρες παρέσωσαν τα Δώρα των Μάγων στον Σεβασμιώτατο και εν συνεχεία λιτανευτικά κατευθύνθηκαν στο Ναό του Αγ. Νικολάου, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής και των σφυριγμάτων των ferry boat του πορθμείου Ρίου Αντιρρίου. Προπορευόταν ομάδα ιππέων από το βυζαντινό άγημα των «Φίλιππων Ναυπάκτου».
Στην προσφώνησή του ο Εφημέριος του Αντιρρίου Αρχιμ. Πολύκαρπος Θεοφάνης ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι η πλέον συγκινητική, ιερή, ιστορική, σημαντική και κορυφαία μέρα για το Αντίρριο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους βοήθησαν. Κι ευχήθηκε η ζωή όλων να έχει το λίβανο, τη σμύρνα και το χρυσό, δηλ. το θυμίαμα της προσευχής, του αγιασμού, τη σμύρνα της αγάπης του Θεού προς εμάς αλλά και της δικής μας προς τον συνάνθρωπο και τέλος τα απαραίτητα υλικά αγαθά που χρειαζόμαστε στη ζωή μας.
Στη συνέχεια ο Ιερομόναχος Βασίλειος Αγιοπαυλίτης παρουσίασε στο ιστορικό πλαίσιο της πορεία των Τιμίων Δώρων και πώς η μητρυιά του Μωάμεθ του Πορθητή, η Μάρω, τα δώρησε στην Ι.Μ. Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόσο στο χαιρετισμό του όσο και στο κήρυγμά του έδωσε την θεολογική διάσταση της προσκυνήσεως των Μάγων. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον π. Πολύκαρπο για την έμπνευση, την πρωτοβουλία και την διοργάνωση της υποδοχής και ευχαρίστησε τους Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου και ιδιαιτέρως τον Καθηγούμενο π. Παρθένιο που αποτελεί μια εμβληματική μορφή του Αγίου Όρους και μίλησε για την θεολογική σημασία των Δώρων των Μάγων. Στο κήρυγμά του, προς το τέλος του Εσπερινού, έδωσε την θεολογική διάσταση της προσκυνήσεως των Μάγων, την σημασία της κλήσης που δέχθηκαν από τον αστέρα-Άγγελο να τον ακολουθήσουν για να προσκυνήσουν τον τεχθέντα Βασιλέα, την μεγάλη αξία της αποδοχής της κλήσης αυτής και της οδοιπορίας τους μέσα σε τόσους κινδύνους προς συνάντηση του Χριστού.
Καθ’όλη τη διάρκεια του Εσπερινού και μέχρι αργά το βράδυ υπήρχε διαρκές προσκύνημα.

Τα Δώρα των Μάγων θα παραμείνουν στο Ναό του Αγίου Νικολάου μέχρι την Κυριακή 3 Ιανουαρίου. Καθημερινά θα τελούνται Ακολουθίες και ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από το πρωί μέχρι το βράδυ.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο