Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Παραβατικότητα ανήλικων ρομά: Ενταση ή περιορισμός του προβλήματος;

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες στο κέντρο του Αγρινίου, ενώ η Δικαιοσύνη δείχνει να σκληραίνει την στάση της
«Τους ξέρουμε με τα μικρά τους ονόματα»
Στο απροχώρητο είχε φτάσει, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες μέρες,  η κατάσταση με τις ομάδες των ανήλικων ρομά που εδώ και μήνες «αλωνίζουν» στην κυριολεξία στο κέντρο  του Αγρινίου, διαπράττοντας κλοπές σε καταστήματα, περαστικούς κλπ.
Η δυσφορία στην τοπική κοινωνία είναι  έντονη αφού δίνεται προς τα έξω μια εικόνα πλήρους ανομίας και ατιμωρησίας απέναντι στους δράστες, που εξαιτίας της ηλικίας τους, αλλά και των όσων προβλέπει ο νόμος, οδηγούνταν μετά τις κλοπές στην Αστυνομία, για να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος των γονιών τους που υποτίθεται πως τα επιβλέπουν,  να αφεθούν ελεύθερα και να συνεχίζουν τις κλοπές την επομένη…....

Πέραν των συνολικών ζητημάτων με  τους ρομά, που όπως φαίνεται και η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιον στοχευμένο σχεδιασμό, η διαρκής αύτη παραβατικότητα, έχει φτάσει στα όρια της την τοπική κοινωνία και η ανοχή εξαντλείται. Το τελευταίο μπαράζ κλοπών και διαμαρτυριών φαίνεται πως θορύβησε και την Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα πριν λίγες μέρες να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης τριών ενηλίκων, δυο γυναικών και ενός άνδρα, γονιών των ανηλίκων στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις πως εάν η κατάσταση συνεχιστεί και δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες για τα παιδιά τους, τότε είναι πολύ πιθανό να περάσουν την είσοδο της φυλακής.
Η αλήθεια είναι πως μέχρι πρόσφατα οι ανήλικοι είχαν «εξαφανιστεί»  από το κέντρο του Αγρινίου. Τις μέρες των γιορτών όμως, βρέθηκαν και πάλι στο κέντρο και τελικά το εάν απέδωσαν οι πιέσεις πού ασκήθηκαν μένει να φανεί…
«Επιτέλους κάντε κάτι»
Το «Γεγονός» φιλοξενεί και δημοσιεύει  κείμενο – διαμαρτυρία επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο κέντρο και που αποτυπώνει επ’ακριβώς την κατάσταση :
«Παρακάτω σας αναλύω ένα πρόβλημα, το οποίο θα ήθελα να δημοσιοποιηθεί για να γίνει ακόμη πιο γνωστό, «μήπως» και κάποια αρμόδια αρχή, φορέας ή κάποιος επιτέλους κάνει κάτι.
Το πρόβλημα αφορά την παρουσία δύο ανήλικων «συμμοριών» ρομά, οι οποίες περιφέρονται συνεχώς στο κέντρο (και όχι μόνο) σε αναζήτηση (εύκολων και μη) θυμάτων για κλοπή.
Χαρακτηριστικά τους; Η μία συμμορία αποτελούμενη από ένα αγόρι γύρω στα 13 και δύο κοπέλες γύρω στα 16. Η άλλη; Περίπου 7 κοπέλες κάτω των δεκαοχτώ.
Στο κέντρο δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος να μη τους ξέρει. Γνωρίζουμε πλέον και τα ονόματα τους.
Δεν υπάρχει μαγαζί στο κέντρο το οποίο δεν έχει πέσει θύμα κλοπής ή τουλάχιστον απόπειρας κλοπής.
Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, στη δική μου επιχείρηση αριθμώ δύο κλοπές και μία απόπειρα, ενώ ταυτόχρονα μόνο το τελευταίο μήνα προσωπικά έχω γλιτώσει τσάντες από δυο γυναίκες μεγάλης ηλικίας (και εννοείται ότι τα ανωτέρω δε δημοσιοποιήθηκαν κάπου για να γίνουν γνωστά).
Η αστυνομία; Έχει βαρεθεί να τα συλλαμβάνει … και δε μιλώ ειρωνικά. Λόγια δικά τους είναι, καθώς η «συμμορία των τριών» συλλαμβάνεται τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα όπως ενδεικτικά μου έχουν πει. Και η τιμωρία τους; Καμία. Καμία, γιατί καλύπτονται από τους νόμους περί ανηλίκων, συνεπώς και τα χέρια της αστυνομίας δεμένα, καθώς ο κύκλος θα είναι ίδιος: Απόπειρα κλοπής ή κλοπή – Κλήση αστυνομίας –  Σύλληψη από αστυνομία (αν τους βρουν) –  Αν τους βρουν … τους αφήνουν.
Και να πεις ότι θες να προφυλαχτείς … πάλι δε γίνεται, με μεγάλο παράδειγμα όταν προ διμήνου «παρακολουθούσαν» την επιχείρηση μου, και παίρνοντας στην αστυνομία τηλέφωνο να μου λένε ότι «δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί χωρίς να κάνουν κάτι παράνομο, είναι απλά τρία παιδιά που κάθονται απέναντι» και δυστυχώς έτσι είναι…
Επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση. Είναι αδιανόητο κάθε μέρα να είμαστε υπό το φόβο κλοπής των συγκεκριμένων ατόμων, και απλά να μη γίνεται τίποτα. Ενώ ενδεικτικά αναφέρω ότι στον ηλεκτρονικό τύπο αναγράφεται μόνο μία πολύ μικρή μερίδα των κλοπών τους. Ενώ σε όσες δημοσιεύσεις αναφέρονται κλοπές από ανήλικους ρομά κατά 90% είναι από τα προαναφερόμενα άτομα.
Πλέον το ποτήρι έχει ξεχειλίσει με το θέμα τους, καθώς βλέποντας και τα ίδια τα ανήλικα ότι δεν υπάρχει τιμωρία τους, αυξάνεται και το θράσος τους.
Ελπίζω να πάψει το πρόβλημα τους … γιατί το θράσος τους μεγαλώνει … και όσο μεγαλώνει το θράσος τους μειώνεται η υπομονή και η ανοχή των καταστηματαρχών, κατοίκων και επισκεπτών του κέντρου (και όχι μόνο) της πόλης μας, και ελπίζω το θράσος των ανήλικων αυτών συμμοριών να μη μετατρέψει κάποιον από θύμα σε θύτη.
Ελπίζω για τη δημοσιοποίηση του θέματος, ελπίζω ότι σα θέμα θα βρει κάποιος λύση, ελπίζω ότι «αυτό» το πρόβλημα»  θα πάψει να υπάρχει.»
Από την εφημερίδα «Γεγονός»
agriniopress

1 σχόλιο:

  1. Εκει που τους μαζεψατε αυτα θα εχετε η καλοσυνη πολλες φορες βλαπτει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο