Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ (13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904)

       Στις 13 Οκτωβρίου, είναι η επέτειος του θανάτου του Παύλου Μελά, ο οποίος υπήρξε σύμβολο του αγώνα για την Μακεδονία. Παράλληλα, εορτάζεται η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.
       Με την ευκαιρία της επετείου ενάρξεως του Μακεδονικού Αγώνα και προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του Παύλου Μελά, των νεκρών και η πολυετής θυσία του μακεδονικού Ελληνισμού, ο συμπατριώτης μας καθηγητής Χριστόφορος Τριάντης, γράφει:

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ (13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1904)

Του Χριστόφορου Τριάντη*

        Γενιές και γενιές ελληνοπαίδων πέρασαν από τα σχολικά θρανία μαθαίνοντας για όλα όσα προσέφεραν  επώνυμοι και ανώνυμοι  Έλληνες  στην πατρίδα.  Όλοι αυτοί αγωνίστηκαν για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να πραγματοποιήσει -ως ένα βαθμό - την εθνική της ολοκλήρωση. 
      Τον Οκτώβριο του 1904 έπεσε πολεμώντας τους Τούρκους, στο χωριό Στάτιστα* της Καστοριάς, ο ήρωας Παύλος Μελάς (είχε προηγηθεί προδοσία των Βουλγάρων). 
    Ο Παύλος Μελάς ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, γαμπρός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και του Ίωνα. Είχε μπροστά του μια εξασφαλισμένη καριέρα στον στρατό και στην πολιτική. Ξεπέρασε όμως τις φαύλες συνήθειες της τάξης του, και ως αληθινός πατριώτης  προτίμησε τον τίμιο αγώνα, παρά τη βολή και την καλοπέραση της αστικής ζωής
    Ζώντας από κοντά, ως νεαρός αξιωματικός, την ταπεινωτική ήττα του 1897 και αντικρίζοντας την άτακτη υποχώρηση του στρατού μας, ορκίστηκε να αγωνιστεί, για να μην ξαναζήσει η Ελλάδα άλλες επονείδιστες ήττες.........

 
    Ο αγώνας για τον Ελληνισμό (την περίοδο 1903-1908) μεταφέρθηκε στη Μακεδονία, που για αιώνες στέναζε κάτω από δύο δυνάστες: Τούρκους και  Βουλγάρους. Καθετί ελληνικό έπρεπε να  καταστραφεί και να εκδιωχθεί , αυτός ήταν κι ο στόχος της σλαβοβουλγαρικής πολιτικής, για τη μακεδονική γη.
        Από την εξέγερση του Ιλιντεν το 1903 οι βουλγαρόφρονες εξαρχικοί*, μαζί με τους ενόπλους των κομιτάτων, είχαν αρχίσει τη συστηματική «εξαφάνιση» των Ορθοδόξων Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όλοι όσοι έμεναν πιστοί στο οικουμενικό Πατριαρχείο  της Κων/πολης και δεν γίνονταν εξαρχικοί, σήμαινε ότι έμεναν πιστοί και στην Ελλάδα. 
    Οι κάτοικοι της Μακεδονίας (σλαβόφωνοι στην πλειοψηφία τους, με ελληνική όμως εθνική συνείδηση) περίμεναν βοήθεια από το ελληνικό κράτος. Έτσι στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν πατριώτες από κάθε γωνιά της ελεύθερης Ελλάδας, και  μαζί με αξιωματικούς του ελληνικού στρατού πέρασαν τα σύνορα, για να πολεμήσουν για την ελευθερία. Ένοπλα σώματα δημιουργήθηκαν  με τη συμμετοχή πολλών ντόπιων και αποτέλεσαν τον πυρήνα αντίστασης στους βουλγάρους κομιτατζήδες. Επιτέλους το ελληνικό στοιχείο από την Κοζάνη έως το Μοναστήρι και από τη Δράμα και τις Σέρρες είχε βοήθεια και ένοπλη υποστήριξη.

          Ένας από τους πολλούς πατριώτες που έφτασε στη μακεδονική γη ήταν κι ο Παύλος Μελάς. Στις τρεις μυστικές αποστολές που πραγματοποίησε στην περιοχή της Καστοριάς, χτύπησε αλύπητα βουλγαρίζοντες και προδότες. Πολύτιμη όμως ήταν και η βοήθεια του μητροπολίτη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Κατάφεραν με κόπους και θυσίες να σώσουν τον ελληνισμό της περιοχής.
          Οι Βούλγαροι μην αντέχοντας  τις συνεχείς ήττες ήρθαν σε συνεννόηση με τους Τούρκους με στόχο να χτυπήσουν την καρδιά της ελληνικής αντίστασης στη Δυτική Μακεδονία. Ο αρχικομιτατζής  Μήτρο  Βλάχος  πρόδωσε  τη θέση του Παύλου Μελά στα Κορέστια (ορεινή περιοχή της Καστοριάς). 
     Οι Τούρκοι κύκλωσαν τον Παύλο Μελά, μαζί με τους συναγωνιστές του,  στο χωριό Στάτιστα. Ακολούθησε μάχη μέσα στο χωριό και εκεί σκοτώθηκε ο ήρωας, ήταν 13 Οκτωβρίου του 1904*. 
      Ο θάνατος του παλικαριού συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε το ορόσημο για να μείνει ελληνική η Μακεδονία και να εκλείψει ο βουλγαρικός κίνδυνος. Την ίδια εποχή έγραφε κι ο Κωστής Παλαμάς το έργο του «Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ» ένα έργο για την αναγέννηση του Ελληνισμού μετά το 1897.

     Και ερχόμαστε στο σημερινό «ελληνικό γίγνεσθαι». Θα ειπωθεί κάτι στα σχολεία; Θα κάνουν κάποια μνεία  για τον Μακεδονικό Αγώνα οι δάσκαλοι; Θα δείξουν την περίφημη φωτογραφία του Παύλου Μελά με τον μακεδονικό ντουλαμά του; Νομίζω πως όχι. 
      Οι περίφημοι «προοδευτικοί» της πατρίδας μας τον αγνοούν, κάποιοι από αυτούς τον θεωρούν τρομοκράτη, και άλλοι θα τον χαρακτηρίσουν «πολιτικά». 
      Μια άλλη μερίδα (ανάμεσά τους και εκπαιδευτικοί) θα πει ότι κάτι τέτοιο εξάπτει τα εθνικιστικά πάθη και οδηγεί σε αντιπαράθεση με τους γείτονες μας.  
      Εδώ δεν πρέπει να τιτλοφορούμε - σύμφωνα και με τα νέα βιβλία της ιστορίας - τον Βασίλειο Β΄ ως Βουλγαροκτόνο, γιατί δημιουργούμε εντάσεις με τους γειτονικούς λαούς. Πορευόμαστε με άξονα την άγνοια, και όταν κάποιος  αναφέρει ή γράψει κάτι εθνικό αμέσως χαρακτηρίζεται πατριδοκάπηλος ή εθνικιστής. 
    Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε ότι «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές», ας τον ακούσουμε. Σε θέματα που αφορούν την ιστορία της πατρίδας μας, δεν χωρά ο ψευδεπίγραφος προοδευτισμός κάποιων, είτε είναι ιστορικοί, είτε είναι πολιτικοί. Εκτός και αν όλοι αυτοί  πιστεύουν ότι τα παιδιά μας, πρέπει να έχουν ως αξιακό σύστημα αυτό των καπιταλιστικών αγορών και των χρηματιστηρίων, των υπερπολυτελών κινητών και της συνεχούς απόλαυσης.
         Αν συγκινεί ακόμα ο Παύλος Μέλας, είναι γιατί άφησε τις αστικές του συνήθειες, την εξασφαλισμένη  καριέρα και προτίμησε να  θυσιαστεί για την πατρίδα. Ευχή και επιταγή  να πουν οι δάσκαλοι κάτι γι’ αυτόν τον ήρωα, να συστήσουν τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα και να μιλήσουν για τον Μακεδονικό Αγώνα. 
     Από την άλλη μεριά εμείς οι πολίτες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των παραχαρακτών της ιστορικής αλήθειας  με προμετωπίδα τα φωτεινά παραδείγματα αγωνιστών, όπως αυτό του Παύλου Μελά.

*Στάτιστα: Το σημερινό χωριό Παύλος Μέλας, του νομού Καστοριάς.
*εξαρχικοί: Οι οπαδοί της βουλγαρικής  εκκλησίας. Το 1870 οι Βούλγαροι αποσπάστηκαν εκκλησιαστικά από το οικουμενικό πατριαρχείο της Κων/πολης, με κύριο στόχο την  κυριαρχία τους στη νότια Βαλκανική .
*13 Οκτωβρίου 1904: Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί να  γιορτάζεται η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.

*Ο Χριστόφορος Τριάντης υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση από το 1998. Είναι από τη Μαχαιρά Ξηρομέρου.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητό ξηρόμερο news,
    Επιτέλους διάλεξε πλευρά! Τι εννοώ; Από την μια γράφεις για στοματικούς έρωτες, οφέλη αυνανισμού, κλπ και από την άλλη προσεγγίζεις Εθνικά και Θρησκευτικά θέματα. Προβάλλεις (και καλά κάνεις) το πνευματικό έργο του Επισκόπου μας από την μια και από την άλλη παίρνεις το μέρος του Ιαχωβά και προωθείς ένα άτομο που δεν πιστεύει και πολέμα την Θρησκεία την Πίστη, τη Σημαία μας! Προβάλλεις και εκθειάζεις το έργο του Επισκόπου μας και της εκκλησίας μας αλλά προωθείς και αυτόν (πρόεδρο του Συλλόγου τωνν Εν Αθήναις Βονιτσάνων) που στο τελευταίο ΔΣ του συλλόγου ΕΣΚΙΣΕ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΟ ΤΑΣΑΚΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ!!! Ίσως έχεις τους λόγους σου βέβαια... Από την μια μεριά αναρτάς άρθρα ηρώων που έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα, και από την άλλη παίρνεις το μέρος αυτού που όχι μόνο όπλο δεν θα πάρει αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, αλλά βρίζουν και αυτή τη σημαία και τον σταυρό του Κυρίου μας!!! Ότι γράφω το γράφω με πόνο γιατί δυστυχώς έχουν γκρεμιστεί όλα στην Ελλάδα! Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο γιατί δυστυχώς όλους μας μας νοιάζει η καλοπέραση και αφήσαμε την Ελλάδα έρμαιο στον κάθε τυχοδιώκτη! Εσείς στη συντακτική ομάδα του Ξηρόμερο news οφείλετε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθείτε να προβάλλετε τον τόπο αλλά και να συμβάλλετε στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην πνευματική καλλιέργεια των αναγνωστών σας! Μην ξεχνάτε ότι εδώ μπαίνουν και παιδιά και διαβάζουν! Δεν είναι θέματα αυτά που ανεβάζετε κατά καιρούς, όπως τα παραπάνω! Δεν ξέρω αν θα αναρτήσεις αυτό μου το σχόλιο! Δεν με ενδιαφέρει! Στο κάτω κάτω ακόμη περιμένω απάντησή σου στο ερώτημα μου γιατί διαγράψατε το σχόλιο του κου Χόρτη στο άρθρο του κυρίου Μπελεσιώτη! Δεν ήταν καλό αυτό πάντως. Τέτοιες ενέργειες δεν σας τιμούν! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας να διαβάσετε αυτά που σας έστειλα.
    Νιάφας Διονύσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ηταν για κανενα λαμόγιο π.χ. από εκείνους του τάχα αγωνιστές του Πολυτεχνείου που εξαργυρωσαν τόσα χρόνια την οποία παρουσία τους τότε, γεμίζοντας τις αριστερές τσέπες τους, ζώντας παρασιτικά σε βάρος του Ελληνικού λαού, τα σχολεία θα έκαναν αφιερώματα και θα γιόρταζαν τρεις μέρες. Οι πραγματικοί ήρωες που πέθαναν και πολέμησαν για την πατρίδα και οχι για πολιτικές ιδεολογίες, πχ κομμουνιστικές κτλ, δυστυχώς δεν έχουν την προσοχή που τους αρμόζει, από σχολεία και άλλους φορείς. Διαβάστε Ιστορία και παραδειγματιστειτε από τους πραγματικούς Έλληνες Ήρωες και οχι από τους γιαλαντζί ηρωες που προωθούν οι ψευτοθολοκουλτουριαραιοι της εποχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους ενα αφιέρωμα για έναν πραγματικό ηρωα που δεν ζήλεψε τιποτα απο τα πλούτη του και την καλοπέραση αλλα προτίμησε να παει να πολεμιση στα χιονισμενα βουνά τις Μακεδονίας αυτοί ειναι πρότυπα ηρώων και οχι οι ψευτοηρωες που μας παρουσιάζουν κάθε λιγο και τόσο τιμή και δόξα στον Παύλο μελά. Αθάνατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο