Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ακτιο–Αμβρακία: Οι εξελίξεις με το έργο-ανταλλάσσουν κατηγορίες ΕΚΑ και Σωματείο εργαζομένων

     Διαστάσεις όπως φαίνεται παίρνει η σοβούσα αντιπαράθεση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου του Αγρινίου με τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων στο έργο της Αμβρακίας οδού (Ακτιο – Αμβρακία) κ. Γιώργο Πάντη.
        Έτσι αυτές τις μέρες πρόεδρος του Σωματείου και ΕΚΑ αντάλλαξαν σοβαρές κατηγορίες, σχετικά με την στάση που έχουν τηρήσει για την συνέχιση του έργου, τις απολύσεις κλπ.
     Ειδικότερα ο κ. Πάντης, σε δηλώσεις σε φύλλο της εφημερίδας «Γεγονός» του Αγρινίου, κατήγγειλε την στάση του Εργατικού Κέντρου, παραθέτοντας παράλληλα τις ενέργειες που ο ίδιος έχει κάνει για την επανεκκίνηση του οδικού άξονα, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας κλπ.
      Είπε συγκεκριμένα: «Εμείς παλέψαμε ώστε να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας. Συμφωνήσαμε παλιότερα με τον πρώην υπουργό κ. Σκουρλέτη οι απολύσεις να γίνουν ταυτόχρονα με τις επαναπροσλήψεις. Ουσιαστικά στο τραπέζι να υπάρχουν και τα δυο αυτά χαρτιά. Αυτή η δέσμευση ισχύει.......



       Δυστυχώς όμως μαθαίνουμε πως το Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου, χωρίς να μας ενημερώσει λειτούργησε σε βάρος μας. Έχουμε εκπλαγεί από την στάση του» τονίζει ο κ. Πάντης, που εκφράζει την έντονη διαφωνία του για την τακτική που ακολούθησε η διοίκηση του Ε.Κ. Αγρινίου, στο θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας.
      Αυτό που καταγγέλλει ο κ. Πάντης είναι ότι το ΕΚΑ λειτουργώντας ως δευτεροβάθμιος φορέας και ερήμην του Σωματείου, ήρθε σε επικοινωνία  με τους κατασκευαστές και δέχτηκε ουσιαστικά τις απολύσεις χωρίς παράλληλα να αποσπάσει οποιαδήποτε δέσμευση για την αποκατάσταση των απολυμένων, περιπλέκοντας την κατάσταση. 
      «Ουσιαστικά συμφώνησαν με τους εργοδότες μας, χωρίς να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όπως εμείς ξεκαθαρίσαμε πως πρέπει να γίνει, με τον τρόπο που είπαμε με το Υπουργείο Εργασίας. Το ΕΚΑ δηλαδή λέει ναι στις απολύσεις και μετά βλέπουμε… Αυτό το καταγγέλλουμε» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, που όπως κάνει γνωστό στο «Γ» μέσα στις επόμενες μέρες οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα θα γίνει μια τριμερής συνάντηση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, επιθεώρησης Εργασίας και Σωματείου για το θέμα των εργαζομένων.

Δείτε όλο το δημοσίευμα  ΕΔΩ

Η απάντηση του Ε.Κ. Αγρινίου:

      Το Δ.Σ. του Ε.Κ.Α καταγγέλλει στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής  και ειδικότερα στους συναδέλφους που εργάζονται στον οδικό άξονα ΑΜΒΡΑΚΙΑ – ΑΚΤΙΟ  τις απαράδεκτες, προβοκατόρικες , ανυπόστατες καταγγελίες του δήθεν προέδρου του σωματείου  των «εργαζομένων» , όπως έλαβαν χώρα σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΓΕΓΟΝΟΣ» της 24ης Οκτωβρίου 2015 . Το εν λόγω άτομο κατηγορεί το Ε. Κ. Αγρινίου για συναλλαγή με την εργοδοσία για τις απολύσεις που έγιναν στον οδικό άξονα.
      «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί! Το άτομο αυτό όχι απλά στήριζε όλο το προηγούμενο διάστημα τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό , αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες, κατ’ εντολή της εργοδοσίας, ξεπούλησε τους συναδέλφους του για ιδιοτελείς σκοπούς.
         Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις  και την απλήρωτη εργασία, αντίθετα φωτογραφίζονταν με τους υπουργούς, τους πρώην και τους νυν.
       Το Ε.ΚΑ είναι πάντα ενάντια στις απολύσεις και όπου αυτές γίνονται παλεύει για την ανάκλησή τους.
        Για τη στάση του Ε.Κ.Α έχουν άποψη οι εργαζόμενοι  όλο το προηγούμενο διάστημα. Ήταν πάντα στο πλευρό τους στην οργάνωση του αγώνα τους  για την επίλυση των προβλημάτων τους. Όχι μόνο δεν είχε συνδιαλλαγές με την εργοδοσία, όπως έκανε ο ίδιος, αλλά πάντα έφερνε τους εργοδότες μπροστά στους εργαζόμενους  για να συζητήσουν.
       Το Ε.Κ.Α. πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  το περασμένο διάστημα  μαζί με τα σωματεία   των οικοδόμων, των χειριστών και των οδηγών για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Αυτές είναι δημοσιευμένες  στον τύπο . Κατήγγειλε την εργοδοσία για τις απολύσεις  που είχαν και εκβιαστικό χαρακτήρα,  μιας και οι εργαζόμενοι δεν υπάκουαν στις εντολές για άδειες άνευ αποδοχών.
       Όσον αφορά για το ότι δεν ενημέρωνε το Ε.Κ.Α το Σωματείο των εργαζομένων πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι το εν λόγω σωματείο έκανε εκλογές χωρίς να πληροί τους όρους διεξαγωγής, όπως στη Γενική Συνέλευση δεν υπήρχε έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής και οικονομικός απολογισμός  (ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ), έγραφε μέλη άτομα  που δεν ήταν εργαζόμενοι στο χώρο  και ποτέ δεν έστειλε  τα πρακτικά αρχαιρεσιών  στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας που ανήκε το σωματείο.
        Για τους παραπάνω λόγους  30 περίπου εργαζόμενοι  έκαναν ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση των εκλογών. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.
      Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται σαρωτική επίθεση από  κυβέρνηση – Ε.Ε.- εργοδοσία  τέτοια άτομα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εργολαβίες από τους εργοδότες τους και τους πολιτικούς τους  προϊσταμένους να χτυπήσουν το ταξικό κίνημα. Γνωρίζουν καλά ότι το Ε.Κ.Α. είναι αταλάντευτα με τους εργαζόμενους  και ότι ο μόνος σκοπός του είναι η οργάνωση της πάλης για την επίλυση των προβλημάτων και την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής.
       Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τέτοια άτομα, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία τους, να συμβάλουν για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος  και πρώτη απάντηση τους να είναι η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη .

http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο