Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ανάπτυξη της τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
«Τα Κόροντα»
Πατησίων 5, 104 31 Αθήνα

Αριθ. Πρωτ. 13
Αθήνα 8/10/2015

Προς τον Δήμαρχο Ξηρομέρου
κο Ερωτόκριτο Γαλούνη
Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους
                            Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
                            Πρόεδρο Κοινότητας Χρυσοβίτσας
                            Πρόεδρο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

ΘΕΜΑ:  Προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ανάπτυξη της τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου.

Κύριε Δήμαρχε,
Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα» σπεύδει να σας ενημερώσει για τα προβλήματα της τοπικής κοινότητας της Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου και για τις προτάσεις του γύρω απ’ αυτά. Τα προβλήματα αυτά, που αναφέρουμε συνοπτικά, τα έχουμε προβάλλει κατά καιρούς στην εφημερίδα του συλλόγου μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» και σε υπομνήματα που έχουμε υποβάλλει στους προκατόχους σας και στις αρμόδιες αρχές. Ανάλογες προτάσεις πιθανόν να έχετε δεχθεί και από τους άλλους φορείς του χωριού (Κοινοτικό Συμβούλιο, ΤΟΕΒ κλπ). Πιστεύουμε ότι αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν και στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης όλης της περιοχής, που πρέπει να επιδιώκει ο Δήμος μας, να προωθήσετε και αυτά του χωριού μας.
     Δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου (έλεγχος και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.), τα οποία απασχολούν βεβαίως μαζί με το Δήμο και το χωριό μας και συμφωνούμε στην προώθησή τους. Αναφερόμαστε εδώ μόνο στα ειδικότερα προβλήματα του χωριού μας που έχουν ως εξής:.............



1. Δρόμοι
Για το δρόμο Χρυσοβίτσα-Βαλόστρατο φαίνεται ότι έφτασε η στιγμή να γίνει σχετική μελέτη για να επισκευασθεί ο δρόμος και να καλυφθούν οι λακκούβες που υπάρχουν και κάνουν πολύ πιθανή την πρόκληση ατυχημάτων. Επίσης πρέπει να προβλεφθεί δρόμος περιφερειακός έξω από το χωριό και ειδικότερα προς δυσμάς από την Λούτσα μέχρι τη Μεγάλη Γύρα, εφόσον ο κεντρικός δρόμος μέσα στο χωριό είναι πολύ στενός για να περνούν τα μεγάλα οχήματα, όπως αυτά της επιχείρησης «ΝΗΡΕΑΣ» και τα μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν ζωοτροφές και άλλα αγροτικά προϊόντα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι λίγο έξω από το χωριό στη θέση «Γύρα» και σε απόσταση 50 μ. πριν το πηγάδι «Πανώριο» η μάντρα στην οποία στηρίζεται ο δρόμος έχει υποχωρήσει και στο οδόστρωμα έχουν δημιουργηθεί, εξ αυτού του λόγου, χαραγές – ανοίγματα, με μεγάλο κίνδυνο να καταρρεύσει η μάνδρα και να καταστραφεί ο δρόμος. Στο σημείο αυτό άμεσα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να κατασκευασθεί τοιχίο αντιστήριξης. Για το πρόβλημα ήδη έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πρέπει να κατασκευασθεί τοιχίο αντιστήριξης σ’ ένα σημείο του κεντρικού δρόμου μέσα στο χωριό και συγκεκριμένα στο σημείο που ο δρόμος εφάπτεται με ιδιοκτησία Κων. Β. Μούρκα. Ακόμη πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους με ενδείξεις για το πού οδηγεί καθένας απ’ αυτούς. Επίσης κάθε χρόνο πρέπει να κόβονται τα κλαδιά των δέντρων κι οι θάμνοι στις στροφές των δρόμων που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών.

2.α. Διάνοιξη αγροτικών δρόμων
Στην περιοχή του βόρειου κάμπου (Λόγγο, Αβδελλιάρη, Παλιάμπελα, Φαράγγια, Κλημάτια, Κύπερη), οι αγροτικοί δρόμοι που υπήρχαν και οδηγούσαν στα κτήματα έχουν καλυφθεί από φυτική βλάστηση και μάλιστα σ’ ορισμένα σημεία στην περιοχή Αβδελλιάρη και στον δρόμο προς τον Άγιο Κων/νο έχουν περιφραχθεί. Οι κάτοικοι του χωριού που θέλουν ν’ αξιοποιήσουν τα χωράφια τους και να μεταβαίνουν σ’ αυτά προσέφυγαν με δύο αιτήσεις τους στην τοπική Κοινότητα και στο Δήμο Ξηρομέρου και ζητούν ν’ ανοιχθούν και να καθαρισθούν οι δρόμοι και ν’ αποδοθούν στην κοινή χρήση, όπως πριν, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

2.β. Περιφράξεις – καταλήψεις
Μια βόλτα μέσα κι έξω από το χωριό θα σε γεμίσει στενοχώρια. Θ’ αντικρύσετε σε πολλά σημεία καταπατήσεις κοινοτικών και δημόσιων χώρων, ακόμα και πηγαδιών, κλείσιμο δρόμων και περιφράξεις. Δημιουργήθηκαν προφανώς γιατί «έκλεισαν τα μάτια τους» πολλοί από τους προηγούμενους προέδρους της Κοινότητας. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Επειδή το κακό έχει παραγίνει, πρέπει να επέμβει ο Δήμος και η νέα κοινοτική αρχή. Ας μάθουν όμως από τώρα όλοι όσοι έχουν κάνει τέτοιες καταπατήσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκτούν δικαιώματα κατά του Δημοσίου με έκτακτη χρησικτησία.

3. Πόσιμο νερό
Το νερό της γεώτρησης περιέχει γύψο κι είναι ακατάλληλο. Το δίκτυο του Συνδέσμου Ύδρευσης Κοινοτήτων Ξηρομέρου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι χαλασμένο και πολύ λίγες μέρες το χρόνο έχουμε πόσιμο νερό, το οποίο είναι πολύ λίγο. Έτσι χρόνια τώρα πετύχαμε να κάνουμε πλούσιους τους διανομείς νερού (Κορπή) και δαπανάμε μεγάλα ποσά για εμφιαλωμένα νερά.
Πρέπει συνεπώς ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στο χωριό μας.
Εμείς ζητάμε στα πλαίσια και του κεντρικού σχεδιασμού για το νερό που έχει ο Δήμος Ξηρομέρου να προβλεφθεί και να εξασφαλισθεί για την Κοινότητά μας η προμήθεια νερού με αγωγό από τη γεώτρηση που υδρεύεται και η Κοινότητα των Βλιζιανών. Οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτή τη λύση είναι γιατί το πόσιμο νερό από το δίκτυο του ΣΥΚΞ –όταν φθάνει– είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί αλλά και γιατί η κοινότητά μας απ’ όλα τα κοντινά χωριά είναι η πλησιέστερη στη γεώτρηση και συνεπώς δικαιούται πρώτη να πάρει νερό απ’ αυτή, αφού είναι εκεί ο υδροφόρος ορίζοντάς της.
Στο Δήμο Ξηρομέρου έχουμε στείλει για καλύτερη ενημέρωσή του αντίγραφο του υπ’ αριθμ. 13/10-1-2002 υπομνήματός μας για το πρόβλημα του πόσιμου νερού στο χωριό μας και σας ενημερώνουμε και πάλι ότι διαθέτουμε έτοιμη μελέτη μηχανικού για το παραπάνω έργο προμήθειας νερού της κοινότητάς μας από τη γεώτρηση που υδρεύεται και η Κοινότητα Βλιζιανών.

4. Αναδασμός – Άρδευση
Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι εποπτεύουσα αρχή του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, το οποίο, από λάθη της διοίκησης (χρέη προς τη ΔΕΗ και προς το προσωπικό) αλλά και από λανθασμένες ενέργειες του ίδιου του Δήμου, παραμένει για 4η χρονιά κλειστό με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή και να μην υπάρχουν οι προηγούμενες καλλιέργειες στον Κάμπο. Πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ και να προχωρήσει το έργο τοποθέτησης υδροληπτών που έχει δημοπρατηθεί.
Για την περιοχή που ξεκινά από το χωριό και φθάνει μέχρι την Τσαπουρνιά είχαν ζητήσει και παλαιότερα οι κάτοικοι απ’ την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας να γίνει αναδασμός αλλά δεν προχώρησε. Μια νέα προσπάθεια σήμερα μπορεί ν’ αξιοποιήσει χιλιάδες στρέμματα και να τα κάνει προσοδοφόρα, όπως είναι αυτά του Κάμπου, όπου έγινε αναδασμός και άρδευση και με τη ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος των Αχυρών να συμπεριληφθεί στις αρδεύσιμες απ’ αυτό εκτάσεις και η περιοχή του πάνω κάμπου της Χρυσοβίτσας, που δεν αρδεύεται.

5. Πολιτισμός
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματός τους έχουν εντάξει και το έργο κατασκευής αίθουσας πάνω από το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης. Ο Σύλλογός μας κατέθεσε τη μελέτη του έργου που είναι δωρεά του μέλους του Δημητρίου Β. Κίσσα, τοπογράφου – μηχανικού.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ξηρομέρου θα ολοκληρώσει την προσπάθειά του και με το έργο θα προσθέσει ένα πραγματικό στολίδι που θα ομορφύνει το χωριό μας και θα διασωθούν τα ιστορικά και λαογραφικά μας αντικείμενα – εκθέματα κι ένας ολόκληρος κόσμος που χάνεται που μας συνδέει και με τις ρίζες μας.
Ν’ αναπτυχθεί στενή συνεργασία με το Σύλλογο Χρυσοβιτσάνων «τα Κόροντα» για την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού (ίδρυση λαογραφικού μουσείου, βιβλιοθήκης, αθλητισμός, ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τη νεολαίας κ.ά). Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο για λογαριασμό της έδρας του Δήμου, αλλά να στοχεύει και ν’ απλώνει την δραστηριότητά του σ’ όλες τις κοινότητες. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου δεν πρέπει να γίνονται μόνο στην έδρα του δήμου (Αστακός), όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει ν’ αποκεντρώνονται σ’ όλες τις κοινότητες, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν το καλοκαίρι με επιτυχία οι σύλλογοι αποδήμων στις κοινότητες, μέσω των οποίων αναδεικνύονται οι τοπικές γιορτές, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, πρέπει να τις ενισχύει οικονομικά ο Δήμος, όπως έπρατταν παλιά οι Κοινότητες, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διοργάνωσης.

6. Ανάδειξη Αρχαιοτήτων
Το αρχαίο κάστρο των Κορόντων πρέπει σε συνεργασία με την ΛΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων να ενταχθεί σε προγράμματα ανάπτυξης και να αξιοποιηθεί. Πρέπει να προγραμματισθούν ανασκαφές και να χαραχθεί ένας δρόμος (μονοπάτι), που θα οδηγεί πάνω στο κάστρο για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και τέλος να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χόρτα. Ακόμη πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώρισή του ως μνημείου και να γίνει οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου όπως ζητήσαμε με το από 7/2/2015 σχετικό υπόμνημά μας προς την Έφορο της ΛΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Επίσης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, να επισκευασθούν και να συντηρηθούν –πριν είναι αργά– ορισμένα παλιά μνημεία του χωριού, όπως είναι τα ιστορικά πηγάδια, δύο πέτρινα γιοφύρια, το Κανάλι και η Κούλια.

7. Βελτίωση καθαριότητας
Στα Κοντοπάλιουρα είναι ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, όπου υπάρχουν πεταμένα χαρτοκιβώτια, τσουβάλια, μπουκάλια, ρόδες, στρώματα, παιχνίδια, πατάκια, τενεκέδες, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. Ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτόν είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Προτείνουμε να καθαριστεί ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος και να μαζευτούν τα σκουπίδια που έχουν ριχτεί στις άκρες των δημοσίων δρόμων καθώς και στα ρέματα και στους αγροτικούς δρόμους. Τα σκουπίδια να συλλέγονται σε καθημερινή βάση. Ν’ αυξηθούν οι κάδοι, οι οποίοι χρειάζονται συχνό πλύσιμο και απολύμανση κάθε εβδομάδα για να μην καταντούν οι ίδιοι σημεία μόλυνσης, δυσοσμίας και ασχήμιας. Τέλος, εκτός από τη συλλογή των απορριμμάτων, πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα συγκέντρωσης και μεταφοράς των μεγάλων αντικειμένων, που πετιούνται και όσοι αναλαμβάνουν τη μεταφορά των σκουπιδιών από το Δήμο να διαθέτουν απαραιτήτως μικρά αυτοκίνητα, κατάλληλα για να μπαίνουν στους μικρούς δρόμους των χωριών για να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια.

8. Αποχέτευση
Δεν είναι καθόλου καλό θέαμα τα λύματα από τους βόθρους να τρέχουν μέσα στο χωριό. Πάνω απ’ όλα όμως είναι επικίνδυνο για την υγεία των συγχωριανών. Το καλοκαίρι γίνεται εφιαλτικό και δικαιολογημένα είναι τα παράπονα πολλών συγχωριανών. Η κατάσταση αυτή πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η λειτουργία υποτυπώδους αποχετευτικού δικτύου χωρίς να καλύπτει όλο το σχέδιο πόλης και χωρίς την ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού. Η Υγειονομική Υπηρεσία είναι αμείλικτη ως προς αυτά για τους παραβάτες. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί να μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Ο Δήμος Ξηρομέρου, ο οποίος διαθέτει ένα αυτοκίνητο για την άντληση και μεταφορά των λυμάτων με μικρό κόστος θα πρέπει ν’ αγοράσει και δεύτερο αν δεν επαρκεί και να εξασφαλίσει επίσης χώρο και εγκαταστάσεις για βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, όλων των Κοινοτήτων.

9. Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο
Το σχολείο μας σε αντίθεση με τ’ άλλα σχολεία των γύρω χωριών, που δυστυχώς κλείνουν – διαθέτει πολλούς μαθητές (το Δημοτικό 14 μαθητές και το Νηπιαγωγείο 11 νήπια). Όμως, αντιμετωπίζει μια σειρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Ειδικότερα το Δημοτικό Σχολείο ήταν για ένα μήνα σχεδόν στην αρχή του διδακτικού έτους χωρίς δασκάλους. Επίσης χρειάζεται να υπάρχει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό (μπάλες, στρώματα γυμναστικής κλπ) και ν’ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα συντήρησης του παλαιού κτιρίου.

10. Παιδική χαρά
Η παιδική χαρά, που είναι στη πλατεία του χωριού μας, πρέπει να συντηρείται τακτικά, να επισκευάζονται οι διάφορες ζημιές και να εμπλουτίζεται με νέα παιχνίδια.

11. Εναλλακτικές καλλιέργειες – απασχόληση
Ο Δήμος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των αγροτών πρέπει να δημιουργήσει στη περιοχή Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να προωθήσει νέες πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (βιολογική γεωργία, μελισσοκομία). Να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η οποία είναι η κύρια απασχόληση των συγχωριανών μας με στήριξη στην εξασφάλιση βοσκοτόπων, κτηνοτροφών, σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινής ζώων, κτηνιατρικής υποστήριξης, τιμές γάλακτος, τιμές κρέατος κ.ά.
Το χωριό μας διαθέτει πολύ νεολαία κι αρκετούς νέους αγρότες. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα προγράμματα της ΟΝΕ για νέους. Ακόμη πρέπει να ολοκληρωθεί η επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου στον κάμπο για να έχουν οι νέοι αγρότες του χωριού μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια κλπ. Τέλος να λειτουργήσει το Πλατυγιάλι ως σύγχρονο λιμάνι κι εκτός από το «ΝΗΡΕΑ» να γίνουν κι άλλες επενδύσεις που να σέβονται το περιβάλλον και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους της περιοχής.

12. Αθλητισμός
Το γήπεδο, που έχει κατασκευασθεί στη θέση «Αγία Βαρβάρα» πρέπει να καθαρίζεται τακτικά απ’ τ’ αγκάθια, να διατηρούνται καθαροί οι χώροι των αποδυτηρίων και να συντηρείται η περίφραξη. Η χρηματοδότηση στην ποδοσφαιρική ομάδα από τον Δήμο πρέπει να είναι τέτοια ώστε ν’ αντιμετωπίζει μέρος των λειτουργικών εξόδων και για να μπορεί το σωματείο να δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις στα παιδιά και να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην αθλούμενη νεολαία.

13. Ζημιές από αδέσποτα γελάδια
Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών στον κάμπο της Χρυσοβίτσας προκαλούν ορισμένοι κατ’ όνομα κτηνοτρόφοι, «οι αζαπίτες» που λέμε, που δεν έχουν τα αναγκαία λιβάδια για τα ζώα τους, τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται και δεν διαθέτουν καθόλου χρόνο, είτε να τα βοσκήσουν, είτε να μάθουν πού βρίσκονται τα αδέσποτα αυτά ζώα. Έτσι οι καλλιεργητές για να γλιτώσουν αναγκάζονται να περιφράξουν τα χωράφια τους και μερικές φορές και τα ξένα που τα νοικιάζουν και να υποβληθούν έτσι σε πρόσθετα έξοδα. Όσοι όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ζουν με το φόβο αν θα έχουν την επόμενη ημέρα καλλιέργεια. Οι πληροφορίες μας λένε ότι τα αδέσποτα αυτά γελάδια είναι 80 έως 100 και προέρχονται από τα χωριά Καραϊσκάκη (κυρίως) και Βασιλόπουλο. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των ζώων για ν’ αποφύγουν τις συνέπειες (αποζημιώσεις και ποινικές ευθύνες) και να δυσκολέψουν την αναγνώριση των αδέσποτων ζώων έχουν προχωρήσει σε κάτι πρωτοφανές: έχουν αφαιρέσει τα ενώτια (σκουλαρίκια) από τα ζώα. Η κατάσταση αυτή διαρκεί εδώ και 30 χρόνια περίπου, όπως προπροκύπτει από τα υπομνήματα των κατοίκων του χωριού, από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 18/27-10-1993 αναφορά του Συλλόγου μας προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, από τις ερωτήσεις στη Βουλή των βουλευτών του Ν. Αιτωλ/νίας και από τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χρυσοβιτσάνικα Νέα» με αρ. φύλλου 72 σελ. 1, φ. 77 σελ. 2, φ. 148 σελ. 3,  φ. 186 σελ. 1 και φ. 196 σελ. 1. Για τα παραπάνω αδέσποτα γελάδια έχουν γίνει επανειλημμένα μηνύσεις και αγωγές. Τις μεγάλες ζημιές στα κτήματα, στον κάμπο της Χρυσοβίτσας από αδέσποτα γελάδια έχουν διαπιστώσει πάρα πολλές φορές προσωπικά κι ο ίδιος ο Αγρονόμος Αστακού και οι αγροφύλακες των όμορων Κοινοτήτων. Για τα αδέσποτα γελάδια, υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4056/2012, είναι ο Δήμος Ξηρομέρου, ο οποίος οφείλει να ιδρύσει και λειτουργήσει κτηνοτροφική εκμετάλλευση και αφού πρώτα ειδοποιήσει τους προαναφερόμενους ιδιοκτήτες για τα ανεπιτήρητα ζώα, να ενεργήσει άμεσα για την εκποίησή τους με διαδικασίες πλειστηριασμού ή να τα διαθέσει για την ικανοποίηση αναγκών των οικονομικά αδυνάτων κατοίκων του Δήμου. Μετά από τόσα χρόνια πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει αυτή η εφιαλτική κατάσταση μ’ αυτούς τους ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά σε βάρος των συγχωριανών μας και τους βυθίζουν κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση και στην καταστροφή.

14. Το Νεκροταφείο
Ο χώρος του νεκροταφείου έχει κορεσθεί και πρέπει άμεσα να επεκταθεί προς βορρά, όπου μπορεί να αγορασθεί έκταση τουλάχιστον ενός (1) στρέμματος. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στο χώρο αυτό βασιλεύει η αυθαιρεσία. Δεν γίνεται ενημέρωση στην αρμόδια αρχή (τοπική κοινότητα), δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε είναι καταγεγραμμένοι οι χώροι που παραχωρήθηκαν και οι εναπομείναντες ελεύθεροι κι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, άλλοτε χωρίς να ενημερώνει τον κάθε πρόεδρο κι άλλοτε με την ανοχή του τελευταίου. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός, ότι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον κεντρικό και έχουν κατασκευαστεί πολύ μεγάλα μνημεία, με χώρους πολύ μεγαλύτερους από τους αναγκαίους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά, όταν διατυπώνεται αίτημα παραχώρησης νέου χώρου, να γίνονται παρεξηγήσεις, όπως πολλές φορές έχει συμβεί μέχρι σήμερα, γιατί ορισμένοι ενεργούν στο νεκροταφείο, όπως και στις ιδιοκτησίες τους και θεωρούν δικό τους, όχι μόνο αυτό για το οποίο πληρώνουν τέλη νεκροταφείου, αλλά κι όσο βλέπει το μάτι τους. Πρέπει, λοιπόν, να ορισθεί μηχανικός για να χαρτογραφήσει και να καταγράψει τους υπάρχοντες τάφους για τους οποίους καταβάλλονται τέλη νεκροταφείου, να ορίσει δρόμους και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από τους οποίους θα ικανοποιούνται τα νέα αιτήματα των συγχωριανών μας.

15. Φωτισμός
Να υπάρξει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να φωτίζονται όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό. Τελευταία είναι πολύ συχνές οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα.

16. Συγκοινωνία
Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία για τη μετακίνηση των δημοτών από το χωριό προς τον Αστακό. Επίσης το καλοκαιρινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που δρομολογείται για τα μπάνια, να διατηρείται σε αυτή τη γραμμή, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και όχι μόνο για 15 ημέρες.

17. Περιβάλλον
Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας ώστε να σταματήσουν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργηθούν αγροτικοί δρόμοι, χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής με καλλωπισμό και δενδροφυτεύσεις. Να ληφθούν μέτρα προστασίας του βελανιδοδάσους από την επαγγελματική υλοτομία. Το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου τις τελευταίες δεκαετίες καταστρέφεται ανελέητα. Ο Σύλλογός μας προσθέτει κι αυτός τη δική του κραυγή-φωνή διαμαρτυρίας σ’ εκείνη των άλλων φορέων προς κάθε αρμόδια αρχή. Είναι κρίμα κι άδικο σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς να την πληρώσει το φυσικό περιβάλλον. Να γίνει το βελανιδοδάσος κάρβουνο στις πόλεις όλης της Ελλάδας και μέσο πλουτισμού των κερδοσκόπων και των λαθροϋλοτόμων. Το Δασαρχείο πρέπει να βρει ορθολογικές λύσεις για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων των χωριών σε καυσόξυλα και να δείξει έτσι ότι τους εμπιστεύεται και τους θεωρεί φρουρούς του δασικού τους πλούτου.

18. Οικοπεδικά
Να γίνει επέκταση του οικιστικού σχεδίου του χωριού ώστε να υπάρξει δυνατότητα να μπορέσουν να αποκτήσουν οικόπεδο και να κτίσουν σπιτάκι και κάποιοι ξενοδαρμένοι χωριανοί. Επίσης πρέπει να προστατευθεί η κοινοτική περιουσία (δρόμοι και κοινοτικές εκτάσεις) από κάθε λογής προσπάθειες καταπάτησης.

19. Μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς
Να δημιουργηθεί μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς και να γίνονται κάθε χρόνο γιορτές για την Επέτειο της μάχης.

20. Τουρισμός
Για την προβολή της περιοχής να εκδοθεί τουριστικός οδηγός, όπως έπραξαν παλαιότερα άλλοι δήμοι του νομού μας.
Τελειώνοντας θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Επίσης θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι δεν θα παύσουμε να διεκδικούμε την λύση των προβλημάτων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό μας. Τέλος ελπίζουμε σύντομα να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους συγχωριανούς μας μέτρα σας για την επίλυση ορισμένων απ’ τα παραπάνω προβλήματα.

Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος

 Ταξιάρχης Σάββας
Η Γενική Γραμματέας

Καλλιρρόη Γεωργούλα

1 σχόλιο:

  1. Προοιπολογισμος για όλα αυτά 1.000.000 € που θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά έχετε αναρωτηθεί ότι θέλετε λέτε; φαντάστειται 19 χωριά με από 10000000 το ένα θέλουμε 19.000.000€ α καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο