Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Όμορφα τοπία του Μεσολογγίου ζητούν… την αξιοποίησή τους

Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος
                        Καθηγητής

      Το Μεσολόγγι  από τη φύση είναι προικισμένο με πολλά αγαθά, χερσαία και θαλάσσια,  που θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τη Δημοτική Αρχή.  Επίσης, έχει μια ένδοξη και λαμπρή ιστορία στο πέρασμα του χρόνου,  όμως, τα τελευταία χρόνια λόγο και της οικονομικής κρίσης και με δεδομένο ότι «αποψιλώθηκαν» υπηρεσίες και άλλες δομές που έφερναν οικονομικά οφέλη στην πόλη, θα πρέπει να στραφούμε σε νέους «δρόμους» και να αναζητήσουμε καινούργιες προοπτικές ανάπτυξης, τα «εργαλεία» υπάρχουν, πλούσια μάλιστα.
       Το καλοκαίρι που μας πέρασε παρουσιάστηκε μια καλή εικόνα στην περιοχή του λιμανιού και αν είχαν προηγηθεί από χρόνια οι χωροταξικές βελτιώσεις από την πρώτη καμάρα μέχρι το λιμάνι όλη αυτή η περιοχή θα φάνταζε σαν μια μικρή Βενετία. Δυστυχώς το σχέδιο πόλης στην περιοχή αυτή χρονολογείται από το 1864!!!..........



      Κατά καιρούς γράφονται από αρθρογράφους – συμπολίτες μας, πάντα καλοπροαίρετα, στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διάφορες προτάσεις  για ανάπτυξη στην περιοχή. Σήμερα που όλοι δεχόμαστε ως «ώριμο» προϊόν τον τουρισμό και τον πολιτισμό, θα μπορούσαμε να προβάλουμε παράλληλα με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, τα όμορφα τοπία που περιβάλουν το Μεσολόγγι και την γύρο περιοχή.  
      Ανατολικά της πόλης και δίπλα από το σχολικό συγκρότημα των Τεχνικών Σχολών υπάρχει μια μεγάλη έκταση πολλών δεκάδων στρεμμάτων,  που ξεκινάει από την παραλιακή λεωφόρο και καταλήγει στις εγκαταστάσεις   της πρώην ΜΟΤIVΟ(!!!). Όλη αυτή η έκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα από το Δήμο για πολλές δραστηριότητες, με κανόνες, όρους και προϋποθέσεις και να πάρει τη μορφή που έχει η πόλη στην ανατολική πλευρά της.
      Άμεσα θα μπορούσε να οριοθετηθεί, έτσι ώστε ο νέος οικισμός του Μεσολογγίου να φέρει πολλά  έσοδα στα ταμεία του Δήμου. Σήμερα που τρέχουν μεγάλα Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα 2014-2020 ή από άλλα χρηματοδοτικά μέσα, το Μεσολόγγι μπορεί να αναζητήσει επενδυτές ντόπιους ή ξένους για να «φύγει» μπροστά, τόλμη χρειάζεται…  Αν πραγματικά αγαπάμε και νοιαζόμαστε για τον τόπο μας,  αν έχουμε όραμα για αυτή την πόλη και δεν μας ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα, θα πρέπει να προλαβαίνουμε τα γεγονότα  και όχι αυτά εμάς.       
        Πρόσφατα ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα  ετοιμάσει σχετικό φάκελο προκειμένου να επιλεγεί το Μεσολόγγι ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για  το 2021. Όλοι μας το ευχόμαστε να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, όμως, μέχρι τότε μήπως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αλλάξουμε την «άσχημη» εικόνα της περιοχής μας, της πόλης μας, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε μια πόλη αντάξια της ιστορία της; και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή να καλύψουμε τα μισογκρεμισμένα κτίσματα π.χ. Νοσοκομείο, Παλαμαϊκή κ.λ. με φίλα από φοίνικες για να μην φαίνεται η γύμνια τους! και άλλα πολλά εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας…

Χρήστος Γερ. Σιάσος 
Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο