Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

«Εισαγόμενο» έντομο καταστρέφει τις ντομάτες στην Πρέβεζα

Το έντομο, που ήρθε στην Ελλάδα από την Λατινική Αμερική το 2009, δεν βλάπτει μόνο την ντομάτα, κάνει ζημιές σε όλη την ομάδα των κηπευτικών, όπως στις μελιτζάνες και στις πιπεριές.
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί ντομάτας στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς το «εισαγόμενο» έντομο, Τούτα Αμπσολούτα, (tuta absoluta), προσέβαλε το προϊόν με αποτέλεσμα, είτε να αφανιστούν καλλιέργειες, είτε να υποστούν ζημιές στο 50% της παραγωγής. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τον μήνα Ιούλιο, περισσότεροι από 1.000 τόνοι ντομάτας καταστράφηκαν.....

«Δεν υπάρχει θερμοκήπιο, η παραγωγός που να μην έχει σοβαρό πρόβλημα. Ξηλώθηκαν καλλιέργειες πριν ακόμη βγουν στην παραγωγή», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας Δημήτρης Καββαδάς, ο οποίος κάνει έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να μην αφανιστεί η παραγωγή που έχει παράδοση 70 ετών. Όπως εξηγεί ο κ. Καββαδάς, το έντομο είναι μια πεταλουδίτσα που γεννά επάνω στο προϊόν, το αυγό, εξαπλώνεται γρήγορα και το καταστρέφει. Ειδικά στα πεδινά λόγω υψηλών θερμοκρασιών η εξάπλωση του εντόμου γίνεται ταχύτατα, σε αντίθεση με τις πιο ορεινές περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο δροσερός.
«Όσο αυξάνονται οι πληθυσμοί, θα γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση, ήδη το έντομο, προσβάλει την νέα καλλιέργεια, που ξεκίνησε στο τέλος Ιουλίου», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και προσθέτει πως, η λήψη μέτρων πρέπει να γίνει άμεσα, ειδικά να ψεκαστούν οι καλλιέργειες όπου έχει τελειώσει η συγκομιδή, ή είναι κατεστραμμένες, καθώς ο παραγωγός που υπέστη την ζημιά, δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα για να επωμιστεί την δαπάνη. «Χρειάζεται άμεση καταστολή της έξαρσης του εντόμου. Για την καλλιέργεια στα θερμοκήπια, υπάρχουν μέτρα υψηλού κόστους και ένας άνθρωπος που καταστρέφεται, δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοια δαπάνη. Στην υπαίθρια καλλιέργεια, η κατάσταση είναι περισσότερο δύσκολη. Αρα, χρειάζεται αρωγή της πολιτείας», τονίζει χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Καββαδάς.
Στην Πρέβεζα, υπάρχουν 500 παραγωγοί με θερμοκήπια, καθώς και εκατοντάδες άλλοι που ασχολούνται με την υπαίθρια καλλιέργεια. Το έντομο, που ήρθε στην Ελλάδα από την Λατινική Αμερική το 2009, δεν βλάπτει μόνο την ντομάτα, κάνει ζημιές σε όλη την ομάδα των κηπευτικών, όπως στις μελιτζάνες και στις πιπεριές.
Μείζον πρόβλημα όπως λέει ο κ. Καββαδάς, είναι το γεγονός πως ο συνεταιρισμός λόγω των ζημιών, δεν μπορεί αυτή την χρονική περίοδο, να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη παραγγελία στην Σαουδική Αραβία, καθώς δεν υπάρχει προϊόν.
Στο σχεδιασμό του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, είναι να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στην περιοχή, με ειδικούς επιστήμονες, εντομολόγους καθηγητές, οι οποίοι θα προτείνουν στους αγρότες πιο εξειδικευμένα μέτρα. Ωστόσο, για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των συνεταιρισμών οπωροκηπευτικών της Πρέβεζας, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην σύσκεψη, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή από την περιφέρεια Ηπείρου προς το αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Tuta absoluta στην καλλιέργεια.
«Μέλλον δεν θα υπάρξει εάν δεν υπάρξουν μέτρα άμεσα», τονίζει ο πρόεδρος, γιατί όπως διερωτάται, «ποιός είναι εκείνος που είδε την παραγωγή του να καταστρέφεται και θα καλλιεργήσει και πάλι ντομάτες. Ποιος θα ρισκάρει πάλι το εισόδημα της οικογένειας, όποιο και αν είναι αυτό».

kathimerini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο