Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

«Γλέντι» φοροδιαφυγής γύρω από τα παραδοσιακά πανηγύρια!

«Γλέντι φοροδιαφυγής» στήνεται γύρω από τα παραδοσιακά πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο, κυρίως το Δεκαπενταύγουστο, σ” ολόκληρη τη χώρα, πολλά εκ των οποίων και στην Αιτωλοακαρνανία.

      Τουλάχιστον 20.000 λαϊκά πανηγύρια υπολογίζεται ότι διοργανώνονται αυτές τις μέρες, με την φοροδιαφυγή να φθάνει έως και 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν στελέχη φοροελεγκτικών αρχών.
      Σε μεγάλη πληγή, όμως, έχει εξελιχθεί κυρίως η… μη κερδοσκοπική φοροδιαφυγή. Υπό τον μανδύα των πολιτιστικών συλλόγων, ένα ολόκληρο κύκλωμα επιτήδειων από κάθε πιθανό ή απίθανο επαγγελματικό κλάδο, κοινωνική ή εθνική προέλευση, κινείται στα όρια της νομιμότητας και καταφέρνει έτσι να βγάζει μαύρο και αφορολόγητο χρήμα, εις βάρος των μόνιμων φορολογικών υποζυγίων, της οικονομίας και της κοινωνίας..............



Αποκαλυπτικό είναι το σχετικό ρεπορτάζ στο newmoney.gr το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Τα πανηγύρια «έχουν ψωμί», λένε οι εφοριακοί

         Την τιμητική τους έχουν όχι μόνο οι άγιοι, αλλά και οι φοροφυγάδες στα τουλάχιστον 20.000 λαϊκά πανηγύρια που, όπως υπολογίζεται, διοργανώνονται κάθε χρόνο -ιδιαίτερα το «μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο- σε ολόκληρη τη χώρα. Στελέχη των φοροελεγκτικών αρχών υπολογίζουν σε 100 εκατ. ευρώ τη φοροδιαφυγή που γίνεται στα πανηγύρια – και μάλιστα με την άδεια της Εφορίας!
      Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Ρόδο, όπου ελεγκτές της Εφορίας προπηλακίστηκαν σε πανηγύρι του Σωτήρος στο χωριό Μαριτσά, πείσμωσαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θέλει να στηρίξει τα στελέχη της να μην κλείνουν τα μάτια, ειδικά σε περιπτώσεις απροκάλυπτης φοροδιαφυγής.
      Σε μεγάλη πληγή, όμως, έχει εξελιχθεί κυρίως η… μη κερδοσκοπική φοροδιαφυγή. Υπό τον μανδύα των παραδοσιακών και πολιτιστικών συλλόγων, ένα ολόκληρο κύκλωμα επιτήδειων από κάθε πιθανό ή απίθανο επαγγελματικό κλάδο, κοινωνική ή εθνική προέλευση κινείται στα όρια της νομιμότητας και καταφέρνει έτσι να βγάζει μαύρο και αφορολόγητο χρήμα εις βάρος των μόνιμων φορολογικών υποζυγίων, της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Γεωγραφία» για τα πανηγύρια
       Οι πληροφορίες που φτάνουν από όλη την Ελλάδα στις ελεγκτικές αρχές δείχνουν πως γύρω από τα παραδοσιακά πανηγύρια, στα οποία συρρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες ή προσκυνητές, στήνεται γλέντι φοροδιαφυγής.
      Τα πανηγύρια αυτά, λένε έμπειρα στελέχη, είναι «θαυματουργά» για μια ολόκληρη φάμπρικα επαγγελμάτων που υπερβαίνει την επαγγελματική κάστα των 3.500 νόμιμων πανηγυρτζήδων, οι οποίοι έχουν χωρίσει τη χώρα σε τέσσερα διαμερίσματα (όσα τα σημεία του ορίζοντα) και την οργώνουν καθημερινά με τα φορτηγάκια τους.
       Ετσι, γύρω από τους νόμιμους πάγκους απλώνουν την πραμάτεια τους και πολλές ακόμη χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί που παρεισφρέουν στις εκδηλώσεις, με σκοπό να έρθουν κοντά στους χιλιάδες παραθεριστές ή τους ντόπιους κατοίκους που συρρέουν όταν διοργανώνονται λαϊκές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις και εμποροπανηγύρεις για να προσκυνήσουν, να φάνε παραδοσιακή γουρνοπούλα, να ψωνίσουν ή να γλεντήσουν.

Τιμοκατάλογοι-«θαύμα» 
    Στο κόλπο βρίσκονται και γνωστές φίρμες της δημοτικής και λαϊκής μουσικής, που κλείνουν άτυπα συμβόλαια και προπληρώνονται χοντρά ένα και δύο χρόνια πριν από το πανηγύρι για μια εμφάνιση.
     Εκτός από τα αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προϊόντα που καταλήγουν στα πανηγύρια, και όταν οι έλεγχοι δεν εξαντλούνται στους ταλαίπωρους μικροπωλητές που γυρνούν σε όλα τα πανηγύρια της χώρας για το μεροκάματο, αποκαλύπτεται συχνά τεράστια αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.
      Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και αυθαιρεσίες συνδέονται με τα καταστήματα, τις «παράγκες» που στήνονται -και συχνά εξελίσσονται σε μόνιμες-, τις άδειες, τους ελέγχους, τους προμηθευτές, την πρόσληψη υπαλλήλων κ.λπ. Κάποιοι μάλιστα μετατρέπουν μέχρι τις αυλές τους σε μαγαζιά.
       Το σκηνικό είναι λίγο – πολύ παντού το ίδιο: φτάνοντας στο πανηγύρι, βλέπει κανείς τιμοκατάλογο που αναγράφει «γουρνοπούλα 15 ευρώ το κιλό», «μπίρες και αναψυκτικά 2,5 ευρώ» το κουτάκι κ.λπ. Οπως και στη Ρόδο πρόσφατα, συχνά οι ψησταριές της περιοχής «μετακομίζουν» χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας υποκαταστημάτων για να σερβίρουν 2.000 κόσμο χωρίς να κόβουν αποδείξεις, αν και ταμειακή μηχανή υπάρχει. Κάποτε ισχύουν διπλοί και τριπλοί κατάλογοι. Π.χ. 5 ευρώ σκέτη η μπίρα, αλλά 2,5 ευρώ για όποιον την πάρει μαζί με φαγητό. Από τα μεσάνυχτα και μετά πάει στα 5 ευρώ για όλους, ακόμα και αν κάποιος είχε πληρώσει μισή τιμή μόλις από πριν πέντε ή δέκα λεπτά και γύρω στις 2 τα ξημερώματα (όταν βγαίνουν στην πίστα οι «φίρμες») πάει στα 10 ευρώ επειδή χρεώνεται σαν κανονικό ποτό!

Απαλλαγές ΦΠΑ για τα πανηγύρια
    Πραγματικό πανηγύρι φοροδιαφυγής στήνουν όμως ανά την Ελλάδα και κάποιοι που θησαυρίζουν με το πρόσχημα ότι υπηρετούν τον πολιτισμό.
     Πολιτιστικοί σύλλογοι, μόνο κατά τη σφραγίδα, εκμεταλλευόμενοι τοπικά πανηγύρια, στήνουν εκδηλώσεις που έχουν… αφορολόγητο. Από τα σουβλάκια, τις μπίρες, τα κοκορέτσια και τα κρασιά κερδίζουν χιλιάδες ευρώ, που βέβαια κάθε άλλο παρά στους σκοπούς των πολιτιστικών συλλόγων πάνε.
      Από κόσκινο έξαλλου περνούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, τα οποία απαλλάσσονται βάσει νόμου από τον ΦΠΑ για έσοδα που πραγματοποιούν από την οργάνωση δύο εκδηλώσεων κάθε χρόνο και δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
       Οι έλεγχοι, όμως, δείχνουν ότι πολλές εκδηλώσεις δεν είναι καθόλου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κατά περίπτωση σημειώνεται σε αυτές όργιο φοροδιαφυγής.
      Υπό τον μανδύα του μη κερδοσκοπικού και ενίοτε φιλανθρωπικού χαρακτήρα ένας σύλλογος ή όμιλος επιτρέπεται να τυπώνει μη θεωρημένα εισιτήρια και να μην τοποθετούνται ταμειακές μηχανές για την εκδήλωση που διοργανώνει.
       Οι αφορολόγητες εισπράξεις μοιράζονται στους φανερούς και αφανείς διοργανωτές και ενδεχομένως και στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται. Βάσει νόμου τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα αγαθά που πωλούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών.
     Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, γνωστοί τραγουδιστές παρακολουθούν… όλως τυχαίως μια εκδήλωση ανάμεσα στο κοινό στην πλατεία ενός χωριού. Μετά την έναρξη του προγράμματος και πάνω στο κέφι ανεβαίνουν αυθόρμητα και εθελοντικά στη σκηνή και τραγουδούν επί δύο ώρες
     Εφόσον η εκδήλωση είναι «μη κερδοσκοπική» και η ορχήστρα παίζει «εθελοντικά», τότε τα χιλιάδες «χαρτάκια» (εισιτήρια) που έχουν κοπεί για τη στήριξη των σκοπών του συλλόγου ή του σωματείου που τη διοργανώνει μένουν αφορολόγητα.

Του Κωστή Πλάντζου από το www.newmoney.gr
http://www.agriniopress.gr/

3 σχόλια:

  1. Συμφωνω απολυτα με το αρθρο του Κωστη.Οσο αφορα το Ξηρομερο news,προ ημερων και σε αναρτησεις που εκανε απο διαφορα πανυγηρια σε χωρια του ξηρομερου,εξεφρασα την αγανακτηση μου,και την αναγκη να επεμβει το Σ.Δ.Ο.Ε,και γενικα το κρατος ωστε να σταματησει να κυκλοφορει μαυρο αφορολογητο χρημα.Και να σταματησει να τα παιρνει απο μισθωτους και συνταξιουχους χωρις υβρεις αγανακτοντας για την κατασταση αυτη.Το αγαπητο κατα τα αλλα blogger,θεωρησε σωστο να μην αναρτησει το μηνημα ενος απογοητευμενου πολιτη για την κατασταση που ζουμε.Κυριε Κωστη πλαντζο δεν σας γνωριζω αλλα,οπως προανεφερα συμφωνω απολυτα και ταυτιζομε με την αποψη σας,και ελπιζω αυτη τη φορα το ξηρομερο news να αναρτηση το μηνημα μου,ωστε να το δεις και εσυ,αλλα και αρκετοι πολιτες που πιστευουν στη ελευθερια του λογου και στο δικαιωμα να λες την αποψη σου ΕΛΕΥΘΕΡΑ....Γ.ΧΡΗΣΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας κάνει ένα απλό έλεγχο των δηλώσεων που υποβάλλει κάθε σύλλογος, να πέσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα για να βάλουν μυαλό οιι σύλλογοι και να μη παραδίδουν τις σφραγίδες τους στους κάθε λογής ιμπρεσάριους. Αμα θέλουν, μπορούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο στα πανυγηρια; βαφτισια γάμοι και καθε ειδους συνεστιασεις ειναι ολα καταμαυρα. Καθε σαββατοκυριακο εχει την κονομα για οποιον εχει φτιαξει εναν κηπο στην ψησταρια του και βαφτισε το μαγαζη κτημα. Ουτε μια απόδειξη. Χωρια που μενει ολο το Χωριό ξαγρυπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο