Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού Αιτ/νιας: Το Πανεπιστήμιο να παραμείνει αυτόνομο, στα πλαίσια της ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας μας


     Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μετά την παρουσίαση της καταρτισμένης μελέτης που του παρουσιάστηκε από τον κ. Προκόπη Θεοδωρίδη και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, θεωρεί υποχρέωσή του, να τους ευχαριστήσει.
            Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ο καθηγητής κ. Θεοδωρίδης και η ομάδα του, μας παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, μελέτης συμπεριφοράς καταναλωτή σε σχέση με το ρόδι.......


 Με τη μελέτη αυτή, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές πτυχές της κατανάλωσης του ροδιού στην ελληνική επικράτεια, οι προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τρόποι αλληλεπίδρασης της μορφής του προϊόντος (νωπό προϊόν, συσκευασμένο σε σποράκι, χυμός) και του τρόπου αγοράς από τους καταναλωτές. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση των εγχώριων και παγκόσμιων αγορών. Σημαντικό τμήμα αυτού του μέρους, αποτέλεσαν οι προτάσεις του τμήματος. Στο τρίτο μέρος της έρευνας, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε ο Συνεταιρισμός, να προχωρήσει σε επένδυση σχετικά με τα ρόδια. Ειδικότερα, μας αναλύθηκε το συνολικό κόστος και ο τρόπος με τον οποίο, η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών και ο κ. Θεοδωρίδης, προτείνουν στο Συνεταιρισμό να προχωρήσει στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ροδιού στην περιοχή μας.
            Τα συμπεράσματα, καθώς και οι προτάσεις που έγιναν, ύστερα από την παρουσίαση αυτής της μελέτης, θεωρούμε ότι θα είναι καθοριστικά για την πορεία και την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού. Το γεγονός που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πέρα από τις βαθιές μας ευχαριστίες στον κ. Θεοδωρίδη και την ομάδα του, μέσα από αυτή την ανακοίνωση είναι ένα και καθοριστικό: η μελέτη αυτή, που έχει μεγάλη σημασία για πολλές οικογένειες του Νομού μας, καθώς δίνει μια πραγματική διέξοδο για την εκμετάλλευση ενός προϊόντος με ισχυρή μελλοντική παρουσία στις εγχώριες αγορές, αλλά και σε αυτές του εξωτερικού, αποτελεί και την πραγματική απόδειξη της δημιουργίας συνεργείων της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας και του Πανεπιστημίου.
            Με βάση αυτό, θεωρούμε μέγιστης σημασίας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας να παραμείνει αυτόνομο, με έδρα το Αγρίνιο και να γίνει πραγματικότητα η ενδυνάμωσή του. Τέλος, πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της ενίσχυσης της σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας και της σύνδεσης της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας με την Πανεπιστημιακή / ερευνητική πρακτική, η κεντρική πολιτική ηγεσία, οφείλει να ενισχύσει το Πανεπιστήμιο του τρίτου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Δυτικής Ελλάδας και όχι να το καταργήσει ουσιαστικά, μεταφέροντάς το.
   
Ο Πρόεδρος
  Κωνσταντίνος Χ. Κόντος

2 σχόλια:

  1. Καλές οι μελέτες και τα σχέδια επι χάρτου,αλλά οι παραγωγοί εδώ και 5 μήνες είναι ακόμα απλήρωτοι,με τιμή πώλησης τα 0.22 λεπτά το κιλό μέσο όρο.Επίσης ο συνεταιρισμός κάνει κρατήσεις σαν λειτουργικά έξοδα το 33% της παραγωγής του κάθε παραγωγού.Απο του χρόνου προβλέπω οι μισοί παραγωγοί να αποχωρούν ΥΠΕΡΒΑΛΩ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai stin drama kavala ta idia provlimata me ta rodia!o mesos oros timis den perase ta 30.9 lepta!kai eine k aploirota!ase pou exei polla provlimata i kaleiergia!einai mia apati gia na konomane ta koproskyla ayta poy ta proothoun milaw apo peira!makriaaa megali apati!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο