Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ν. Μωραίτης (ΚΚΕ): Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Θύρρειο Ακτίου-Βόνιτσας από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


     Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου στην Αιτωλοακαρνανία από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τα οποία θυσιάστηκαν τεράστιες εκτάσεις δάσους.
      Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, καταγγέλλοντας ότι η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους έχει αποψιλώσει τεράστιες εκτάσεις δάσους, καταστρέφοντας αιωνόβια δένδρα από ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ενταφιάσει τους κορμούς των συγκεκριμένων δένδρων, για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής..........



     Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» κλείνει τα μάτια στο έγκλημα που συντελείται και εξαντλεί τη «μηδενική της ανοχή», όταν οικογένειες κόβουν ένα δέντρο για να ζεσταθούν, προχωρώντας ακόμα και σε κατασχέσεις εναντίον τους.
      Εκτός των άλλων, ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία απασχόλησε με συνθήκες γαλέρας αρκετούς εργαζόμενους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΚΑ έγιναν πάνω από 1.000 μεροκάματα και δεν κολλήθηκε ούτε ένα ένσημο.

    «Δε στοιχειοθετείται ο όρος περιβαλλοντικό έγκλημα», ισχυρίστηκε στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτης, τονίζοντας πως το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει «δικλίδες ασφαλείας» για την προστασία του περιβάλλοντος. 
    Ανέφερε δε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «δε διαπίστωσαν καμιά παράβαση», ωστόσο το υπουργείο θα ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος και από την υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος.

     «Σας ενημέρωσαν λάθος, λένε ψέματα», παρενέβη ο Ν. Μωραΐτης και δεσμεύτηκε να φέρει ακόμα και φωτογραφίες από το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο