Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Φυτείες: Η κοινωνία μας στα πρόθυρα της επιβίωσης και της εξαθλίωσης


Μηδέν παραγωγή… μηδέν οικονομία

Του Χρήστου Σαλτογιάννη
       Μέσα στο γενικό κλίμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, οι Φυτείες και γενικά η περιοχή του Ξηρομέρου βιώνει μια πρωτοφανή εξαθλίωση και φτώχεια.
     Η τοπική κοινωνία των Φυτειών και γενικότερα του Ξηρομέρου πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της επιβίωσης και της εξαθλίωσης. Η περιοχή μας βιώνει μια πρωτοφανή εξαθλίωση και φτώχεια που με το πέρασμα του χρόνου, όπως κυλάει έτσι η κατάσταση, θα εξελιχθεί σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με τεράστιες συνέπειες στον κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό ιστό.
     Η οικονομία της περιοχής μας στηρίζεται αποκλειστικά στις συντάξεις και στις πενιχρές επιδοτήσεις του καπνού. Συντάξεις και επιδοτήσεις που δεν αρκούν για τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Ήδη, αρκετές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.........



      Σε επίπεδο αγροτικής οικονομίας δεν έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών από την Πολιτεία, αν εξαιρέσουμε τις ενέργειες από ομάδες παραγωγών που από μόνοι τους προέβησαν σε εγκατάσταση νέων καλλιεργειών κυρίως δενδροκομικές (ροδιές, δαμασκηνιές, μηλιές, αχλαδιές κ.α.) αλλά και με την ενασχόληση τους με την κτηνοτροφία.
     Παράλληλα, οι αγρότες της περιοχής μας το τελευταίο διάστημα «αυτοοργανώνονται» σε σχέση με την καλλιέργεια του καπνού. Δηλαδή ο καπνός κάνει «την εμφάνιση του» με την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών.  
       Ακόμη, ξέχωρα από τα παραπάνω, είναι τραγικό, όταν κύριο μέλημα μιας ολόκληρης κοινωνίας είναι το αν «μπήκανε» ή δεν «μπήκανε» τα χρήματα του καπνού.

        Από την άλλη, αρκετοί νέοι και νέες βιώνουν συνθήκες «συνταξιούχων» καθώς δεν εργάζονται και περνούν τις μέρες τους σπαταλώντας χρήματα από τον ελάχιστο οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
      Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν τον κοινωνικό «χάρτη» της περιοχής μας.
     Αυτή η κατάσταση, όμως πρέπει να αλλάξει, να αναστραφεί το κλίμα και παράλληλα να υπάρξει ανάπτυξη της περιοχής μας μέσα από τον πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα.
     Θέλω να πιστεύω, ότι σπουδαίο ρόλο σε αυτή την αναστροφή της «μιζέριας», θα παίξουν οι νέοι και νέες της περιοχής μας, αυτό το ζωντανό κομμάτι του τόπου μας, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι ώρα για ουσιαστική δράση όλων των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο