Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Περιφερειακοί Σύμβουλοι καταστρέφουν τον Τουρισμό μας

ΑΠΟ MYTIKAS PRESS

       Μιλάμε για την χθεσινή θετική γνωμοδότηση που έλαβε η Αστερίας Α.Ε. από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για αύξηση της δυναμικότητας της από 230 τόνους σε 280 στην μισθωμένη έκταση της των 20 στρεμμάτων, απλά αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα των κλουβιών της.
       Τι και αν η επίμαχη ΚΥΑ πέρασε με λαμογιά και με τακτικές μαφίας σε ένα βράδυ και εκκρεμεί η τύχη της στο ΣτΕ, με τον Δήμο μας να είναι ένας από τους δεκάδες φορείς που έχουν προσφύγει. 
    Τι αν το ίδιο το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα σε απάντηση μέσα στην Βουλή με τον κ. Καλαφάτη παραδέχτηκε τα λάθη της ΚΥΑ και τα προβλήματα που δημιουργεί σε τουριστικές περιοχές υποσχόμενος να προχωρήσει σύντομα σε διορθώσεις (δείτε εδώ). 
     Τι και αν η συγκεκριμένη περιοχή είναι Natura 2000, κάτι το οποίο το επιβεβαίωσε με πρόσφατη απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή Guido MIlana (δείτε εδώ). 
    Τι αν η περιοχή μας είναι ενταγμένη στο χωροταξικό του τουρισμού (δείτε εδώ), ΦΕΚ 1138/11.6.2009, η περιοχή μας αναφέρετε καθαρά σαν τουριστική και όπου στο άρθρο 8-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ αναφέρει στην παράγραφο Δ επί λέξη:
         Όλα αυτά τέθηκαν υπ' όψη των Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά οι κύριοι μάλλον δεν άκουγαν, δεν ήθελαν να ακούσουν αυτά που τους παρουσιάστηκαν μέσα στην αίθουσα, αλλά είχαν στο μυαλό τους αυτά που τους πιπίλισαν οι ιχθυοκαλλιεργητές πριν την συνεδρίαση της επιτροπής στα γραφεία τους από πάνω και τηλεφωνικά ή δεν είναι έτσι κύριε Νίκο Υφαντή Πρόεδρε της Επιτροπής; 
      Με οριακή πλειοψηφία έδωσαν θετική γνωμοδότηση με το επιχείρημα ότι «εμείς εδώ δεν συζητάμε για την ορθότητα της ΚΥΑ, αυτό θα κριθεί από άλλους, αλλά για την αίτηση μίας εταιρίας που υπάρχει από πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο!!!»............



       Βέβαια η αίτηση της Αστερίας Α.Ε. εδράζεται στην επίμαχη ΚΥΑ και σε κάθε συνεδρίαση σας θα έρχεται και μία αίτηση κάθε φορά, πάντα με βάση την συγκεκριμένη ΚΥΑ. 

      Και εσείς κύριοι αιρετοί μάλλον απ' ότι καταλάβαμε κάθε φορά θα εγκρίνετε και από μία αίτηση, αλλά κατά τα άλλα θα μας λέτε «εμείς εδώ δεν συζητάμε για την ορθότητα της ΚΥΑ, αυτό θα κριθεί από άλλους, αλλά για την αίτηση μίας εταιρίας που υπάρχει από πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο χώρο!!!»
         Θυμάστε ότι στο Δημοτικό Σχολείο μάθατε την πράξη της πρόσθεσης;;;; Στο τέλος της θητείας σας όταν θα προσθέσετε τις μία-μία εγκρίσεις επέκτασης που ΕΣΕΙΣ δίνεται, θα βγει αριθμός σε δεκάδες, και εμάς που ζούμε εδώ θα μας πνίξετε στα κλουβιά και θα καταστρέψετε το υπάρχον τουριστικό προϊόν, αλλά προπάντων την εξαιρετική προοπτική του τόπου μας δημιουργώντας τετελεσμένα. Εσείς θα είστε αραχτοί στα γραφειάκια σας και εμάς το μάτι μας θα χάνατε μέσα στα κλουβιά που θα μας στέλνετε ένα-ένα κάθε φορά.

     Και σας ρωτάμε είστε αιρετοί εσείς; Είστε εκλεγμένοι για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα του τόπου; Την γνώμη των τοπικών κοινωνιών που σας παρουσιάστηκε την πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων!!! 
    Αρνητική γνωμοδότηση της θιγόμενης τοπικής κοινότητας. 
    Αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Ξηρομέρου για τους λόγους που αναλυτικά σας ανέπτυξε η Αντιδήμαχος κα Ευθυμία Καραπάνου-Κολοβού. 
Θετική γνωμοδότηση η δική σας!!! Γιατί; Συγχαρητήρια....

Για την ιστορία τα ονόματα των Περιφερειακών Συμβούλων είναι:
-Υφαντής Νικόλαος, Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Υποδοµών.
-Αχιλλεόπουλος Πέτρος, Αντιπρόεδρος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Αθανασόπουλος Γεώργιος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Γαρουφαλής Νικόλαος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Μπουχάγιερ Αριστείδης, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Πετρόπουλος Αθανάσιος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Πυλαρινός Νικόλαος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Σταθακόπουλος Ευστάθιος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.
-Τσόγκας Γεώργιος, Περιφερειακός Σύµβουλος, Τακτικό Μέλος.

       Απομένει να δούμε, ποιοi ψήφισαν τι από τούς 9 παρόντες στην χθεσινή συνεδρίαση. Και θέλουμε να το δούμε γιατί μας είπαν ότι πέρασε με ψήφους 5-4 και ότι το ένα λευκό προσμετράτε στα αρνητικά. 
     Για το θέμα της ψηφοφορίας εννοείται πως θα επανέλθουμε αμέσως μόλις έχουμε τα αναλυτικά αποτελέσματα, έτσι για να γνωρίσετε κι εσείς τι αντιμετωπίζουμε εκεί που πάμε και κάποια στιγμή να κρίνετε εσείς ποιος σας χτυπάει την πόρτα για να τον ψηφίσετε. Διότι πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα το έκρινε Αιτωλοακαρνανική ψήφος. Ευχόμαστε να κάνουμε λάθος.

          Επ' ευκαιρία να σας αναφέρουμε ότι πριν από 15 ημέρες σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Αχαίας με θέμα "Τουρισμός Εξοχική Κατοικία Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας - Η Ελλάδα σε μια νέα Επενδυτική Εποχή" ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. 
   Για Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (ο Περιφερειάρχης κύριος Κατσιφάρας είναι Αντιπρόεδρος), για διαπεριφερειακά έργα υποδομών, για δρόμους που θα φέρνουν την ανάπτυξη και τον τουρισμό πιο κοντά και πιο γρήγορα. Δυστυχώς στην "Μακροπεριφέρεια" Δυτικής Ελλάδας και ακόμα χειρότερα στη "Μακροπεριφέρεια" Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, φαίνεται πως οι ρόλοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Και φαίνεται πως η Αιτωλοακαρνανία (τουλάχιστον η παράλια) δεν έχει θέση στα τουριστικά αναπτυξιακά σχέδια της "Μακροπεριφέρειας" Δυτικής Ελλάδας.

       Τουρισμός σε Αχαία και Ηλεία (όπου κι εκεί υπάρχουν ζητήματα λόγω των πετρελαίων, που μακάρι να υπάρχουν) και θαλάσσια βιομηχανία στην Αιτωλοακαρνανία. 
      Και ακόμα χειρότερα, στη άλλη "Μακροπεριφέρεια" αυτή στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Ιόνια Νησιά, φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση για διαπεριφερειακή συνεργασία. 
      Είναι δυνατόν να είναι άλλο η Αιτωλοακαρνανία (τα παράλια), από το Ιόνιο; Αλήθεια η τύχη του Καλάμου και του Καστού και του Μεγανησίου, πιθανότατα και της Ανατολικής Λευκάδας (από Χώρα μέχρι Νυδρί), νομίζετε πως θα είναι η ίδια αν εδώ γεμίσουμε ιχθυοκαλλιέργειες; 
       Ήδη διαμαρτύρονται για τούς περιβόητου "αφρούς". Και γι αυτό και ο Δήμαρχος του Μεγανησίου το κατάλαβε και άλλαξε τροπάριο στις διεκδικήσεις του. 
  Πλέον συμπεριλαμβάνει και την καθαρότητα του Καλάμου και του Καστού (τουλάχιστον). Όλοι οι τουριστικοί οδηγοί της Αγγλίας αναφέρονται με πολύ ενθουσιασμό για την περιοχή του mid Ionian. Και σε αυτή συμπεριλαμβάνουν και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο και ασύνδετο.

  Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι τα γνωρίζετε αυτά; Νομίζετε ότι οι χωροθετήσεις στην θάλασσα γίνονται σαν να είμαστε στην στεριά; Η θάλασσα κινείται κύριοι δεν έχει σύνορα. Όταν θα γίνει η βιομηχανική ζώνη των ιχθυοκαλλιεργειών Α3 θα τα τρώνε και στην Πάλαιρο και στο Μεγανήσι και στην Λευκάδα. Ο παρακάτω χάρτης της ζώνης Α3 το δείχνει καθαρά. 


3 σχόλια:

  1. Ιχθυοκαλλιέργειες και Τουρισμός δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν. Αν ήταν έτσι και δεν υπήρχε πρόβλημα, τότε γιατί τα τουριστικά νησιά μας στις Κυκλάδες και αλλού δεν έχουν ιχθυοκαλλιέργειες, και ούτε καν διανοήθηκε καμία Κυβέρνηση, είτε πρίν, είτε το 2011 να εντάξει τέτοια περιοχή σε παλαιό ή νέο χωροταξικό που να αφορά ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ανακρίβειες σχετικά με τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια συνεχίζονται.... Η περιοχή του Μύτικα σύμφωνα με το ισχύον χωροταξικό του Τουρισμού περιλαμβάνεται στις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ τουρισμού (Β2) όπως ισχύει με το 70% περίπου του εθνικού χώρου, όπως εξάλλου φαίνεται στον χάρτη που το συνοδεύει αλλά σκόπιμα δεν περιλαμβάνεται απόσπασμά του στο συγκεκριμένο άρθρο. Επομένως πώς τεκμηριώνεται η άποψη ότι η περιοχή του Μύτικα χαρακτηρίζεται ως τουριστική, αφού το σύνολο του εθνικού χώρου περιλαμβάνεται στο εν λόγω Πλαίσιο. Αυτό θα ίσχυε αν το Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού έδινε περισσότερα κίνητρα στην περιοχή συγκριτικά με άλλες περιοχές, πράγμα όμως που δεν το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΣΩΣΕ Η ΚΟΛΟΒΟΥ?ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ,ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΨΑΝ...ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ?ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ?ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΝ ΤΟΠΟ?ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο