Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ: για τους πλειστηριασμούς…


Μετατρέπουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε ομήρους των τραπεζών
       Η νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και την «προστασία των δανειοληπτών» είναι φτιαγμένη με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζών.
     Διασφαλίζει το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, ενόψει μάλιστα και της ολοκληρωτικής άρσης κάθε προστασίας που θα ισχύσει από το 2015 ακόμη και για την πρώτη κατοικία...........



    Λένε ότι το 90% των στεγαστικών δανείων αφορά σε κατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ, παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι για την παρεχόμενη «προστασία» απαιτούνται σωρευτικά κριτήρια και προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθετική ρύθμιση:

·Κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Για το επιπλέον εισόδημα η ελάχιστη δόση φτάνει στο 20%. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους η ελάχιστη καταβολή θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
    Για παράδειγμα, σε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρώ (το ανώτατο για την παρεχόμενη προστασία) προβλέπεται ελάχιστη δόση ύψους 458 ευρώ το μήνα. Για οικογενειακό εισόδημα στα 30.000 η «ελάχιστη δόση» φτάνει στα 375 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα για 25.000 ευρώ, η ελάχιστη δόση για την προστασία από πλειστηριασμούς, διαμορφώνεται στα 292 ευρώ το μήνα.

·Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι μέχρι 200.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος ακατάσχετη ήταν η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία στα 300.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 450.000 ευρώ για 4μελή νοικοκυριά.

·Η προστασία (αποκλειστικά και μόνο για την πρώτη κατοικία) παρέχεται σε δανειολήπτες με καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι φέτος δεν υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο.

·Η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία να είναι μέχρι 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι καταθέσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
Με βάση και το προηγούμενο, από το 2014 καταργείται η προστασία για χρέη στις τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Πρόκειται για την κατηγορία δανείων που δόθηκαν με τους πλέον επαχθείς όρους και επιτόκια.

     Τόσο η κυβερνητική πρόταση όσο και η πρόταση για παράταση της αβεβαιότητας για ένα χρόνο, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, συντηρώντας τα αδιέξοδα και την αγωνία όσων, εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας, δεν μπορούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.
       Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το ΠΑΜΕ  καταγγέλλουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και καλούμε τους εργαζόμενους, μέσα από τα Συνδικάτα:
·Να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας.
·Να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την απαγόρευση πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, τη διαγραφή χρεών από τόκους, τη δραστική περικοπή των δανείων, που αναγκάστηκαν να πάρουν τα προηγούμενα χρόνια τα λαϊκά στρώματα για τις ανάγκες τους.
·Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας.
·Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


Λευκάδα 20-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο