Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Στα «αζήτητα» το Μεσολόγγι… λείπει από το χωροταξικό σχεδιασμό της Π.Δ.Ε.

Σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς…

Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος
                  Καθηγητής

        Πραγματοποιήθηκε προχθές, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, συνάντηση εργασίας και ενημέρωση Φορέων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος  με θέμα: «Σύνοψη πορισμάτων της έκθεσης αξιολόγησης, Σεπτέμβριος 2013», η οποία συνοψίζει τα συμπεράσματα της Α΄ φάσης της μελέτης: «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
     
       Η μελέτη εκπονήθηκε από την Σύμπραξη «ΦΙΛΩΝ» - Α. Πανταζής – Παν. Κυριόπουλου & Συν. Ο.Ε. – Ιατρού Αλέξανδρος του Δημητρίου. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι μια δημόσια πολιτική, άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, με λογικό επακόλουθο να εκφράζει το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία.......



     Οι στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας του αναθεωρημένου ΠΠΧΣΑΑ, που αποτελούν τα κύρια θέματα προβληματισμού είναι: Αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, αξιοποίηση ενεργειακού δυναμικού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επέκταση και αναδιάρθρωση του τουριστικού τομέα και η σταδιακή ανακοπή των εντεινόμενων ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.  
      Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΔΕ διευκρινίζεται ότι τα θέματα που αναφέρονται παραπάνω είναι αυτά που έχουν εντοπισθεί και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, προβληματισμό και εξειδίκευση. Σύμφωνα με την ΠΔΕ απαιτείται η συμμετοχή και η συμβολή των αρμοδίων φορέων στο επόμενο Β στάδιο της μελέτης, στο οποίο διατυπώνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση αναθεώρησης κ.τ.λ.
       Στο Β΄ στάδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες θα αναλυθούν, οι κατευθύνσεις για την χωροθέτηση  παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιοχές με κρίσιμα προβλήματα που απαιτείται σχεδιασμός, περιοχές που θα αναζητηθεί κατά προτεραιότητα ο καθορισμός περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, η εκπόνηση Γ.Π.Σ., Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., Ζ.Ο.Ε. ή άλλα σχέδια χρήσεων γης. 
       Πολλά όμως είναι τα ερωτηματικά της συνάντησης αυτής όπως, η συνάντηση έγινε ενώ η μελέτη βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έχουν μελετήσει οι εκπρόσωποι των φορέων της Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας αυτή την αναθεωρημένη μελέτη ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους, το ΤΕΕ Αιτλ/νίας, το Επιμελητήριο, οι ΟΤΑ, άλλοι Φορείς ακόμα και Πολιτικά Κόμματα έχουν ενημερωθεί, έτσι ώστε για την επόμενη δεκαετία να καθοριστεί η αναπτυξιακή πορεία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας? 
      Η μόνη Βουλευτική παρουσία ήταν της κας Νίκης Φούντα. Μετά από την ανάρτηση στο διαδίκτυο, όπως ακούστηκε, έχουν καταγραφεί γραπτώς οι απόψεις των φορέων, αν ναι ποιες είναι?

      Καταθέτουμε αυτά τα ερωτήματα γιατί η πρώτη ανάγνωση της αναθεωρημένης μελέτης για την Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ απογοητευτική. 
   Ιδιαίτερα για την τουριστική ανάπτυξη, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι ιχθυοκαλλιέργειες, το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η θαλάσσια χωροταξία και τα λιμάνια, ο πρωτογενής τομέας, οι βιομηχανικές ζώνες, τα ΓΠΣ των Καλλικρατικών Δήμων κ.τ.λ. 
     Λίγο πολύ μήπως βρισκόμαστε σε «τετελεσμένα» γεγονότα? Τελικά θα καθορίσουμε ποτέ όλοι εμείς εδώ σ΄αυτόν το τόπο τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την επόμενη δεκαετία έτσι ώστε τα παιδιά μας να «πατήσουν» σε στέριες βάσεις ανάπτυξης και ειδικότερα τώρα που τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και να μην ξενιτεύονται! Ή θα αφήσουμε να σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς!!! 
        Ο Δήμος Μεσολογγίου «έτρεξε» να εντάξει μακρόπνοο πρόγραμμα στην όλη αυτή «ιστορία»? Οι όποιες άστοχες αποφάσεις «κάποιων» θα βυθίσουν στην υπανάπτυξη ολόκληρες χωρικές ενότητες και μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες συμπατριωτών μας . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο