Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΣΠΥΡΟΣ Θ ΜΗΤΣΗΣ : ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΗΡΙΟΥ ΚΑΣΤΡΙ ΑΛΥΖΙΑΣ

Α:Αρχαιολογικός-ιστορικός χώρος στη θέση «Άη-Σωτήρας-Αμπελάκι» Αρχοντοχωρίου.

 


 
πηγη facebook 
Σπύρος Θ. Μήτσης 


Επί του επικλινούς εδάφους, ανάμεσα από το ύψωμα «Αμπελάκι» και το τοπωνύμιο «κόκκινο στεφάνι», υπάρχουν δύο μεγάλα λαξευμένα πλατώματα,  200 τ. μ. το καθ’ ένα.  Πέριξ αυτών και επί του επικλινούς εδάφους υπάρχουν λαξευμένοι βράχοι που δίνουν την εικόνα Κυκλώπειων Τειχών.....

Οι χώροι αυτοί επικοινωνούν με την Πυλίδα-βόρεια πύλη του αμυντηρίου Καστρί με μονοπάτι, ίχνη του οποίου είναι ευδιάκριτο. Επίσης, έχουν σύνδεση, μέσω του ίδιου μονοπατιού, με το Καστέλι στον παλιαϊθανάση-«Σελώματα», τον γνωστό μας Πύργο Αλυζίας (βόρεια), καθώς και με τα πυργιά και το ναό της Άρτεμης (νότια).   

   Ανάμεσα από τα επίπεδα πλατώματα ή στις μεγάλες ασβεστολιθικές σχισμές υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα κεραμικά - λείψανα κεραμικής- τα οποία δείχνουν πως, πιθανόν οι χώροι αυτοί να ήταν μονώροφα ή και διώροφα δωμάτια-διοικητικά κτίρια και τα οποία να χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση τροφίμων, υλικών, ή να ήταν κτίρια αρχόντων ή στρατιωτών (…) Τα δωμάτια, όπως φαίνονται και σήμερα, ήταν στρωμένα με επίπεδες λαξευμένες ασβεστολιθικές πλάκες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων γύρω από τα πλατώματα ανακαλύφθηκαν μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία και μικρά ειδώλια, τα οποία και αγοράστηκαν από αγνώστους εμπόρους- αρχαιοκάπηλους έναντι κάποιων κλινοσκεπασμάτων! 

   Επίσης, ο τυχαίος εντοπισμός ενός μικρού λίθινου αγάλματος με γένια, κόκκινου χρώματος και με γραμμωμένο σώμα (Ηρακλή;), που αποκαλύφθηκε μετά από εκσκαφή μπουλντόζας τη δεκαετία του 1980, στην περιοχή «Αλαμάνα», προκάλεσε την έρευνα «ειδικών» στην ευρύτερη περιοχή… Από την έρευνα που διεξήχθη ανακαλύφθηκε ένα κιβωτιόσχημο ταφικό μνημείο μέσα στο οποίο βρέθηκε σκελετός άνδρα –πιθανόν κάποιου στρατιωτικού διοικητή- και  γύρω από το σκελετό διεσπαρμένα μελανόμορφα πήλινα, διακοσμημένα με διάφορες παραστάσεις από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Επιπροσθέτως ανακαλύφθηκε και μία «λεπίδα», μικρό μαχαίρι.

    Η εύρεση και αυτού του ιστορικού συνόλου έπεσε πολύ εύκολα στα χέρια εκ Μεσολογγίου αρχαιοκαπήλων … έναντι μικρής αμοιβής (μία κουβέρτα και δύο μικρές φωτ. κορνίζες…). Η τύχη τους σήμερα είναι άγνωστη…  Ευχή μας είναι να βρίσκονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου!

    Η χρήση των χώρων αυτών κατά την αρχαιότητα επιβεβαιώνεται  - μέχρι πιστοποίησης από τους ειδικούς ερευνητές και αρχαιολόγους- από τα πολλά και διάσπαρτα κεραμικά  του τύπου και της περιόδου 400 -300 π. Χ., τα οποία είναι χαρακτηριστικά της κλασικής αγγειοπλαστικής.

   Εν κατακλείδι, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται, ότι το Καστρί, το αμυντήριο-ακρόπολη των αρχόντων της Αλυζίας, είχε έναν πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό χαρακτήρα σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, είχε ακτινοβολία μέγιστη στην Ακαρνανία και τις πόλεις του Ιονίου Πελάγους ! 

   Γι αυτό η περιοχή του Μέγα όρους, του όρους των θεών και των ηρώων, χρειάζεται την προσοχή, την έρευνα και τη φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας …. και ιδίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν αναφέραμε την ιδιαίτερη συμβολή, που είχε στην έρευνα του τοπίου ο αξιότιμος φίλος Χ. Θ. Π. 

Ευχαριστώ θερμά Χρήστο!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο