Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Να μην εγκατασταθούν χερσαία και πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Κρεμαστών


Να μην εγκατασταθούν χερσαία και πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Κρεμαστών, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ΚΚΕ...... 

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Βάσει του Μητρώου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών έχουν χορηγηθεί έως σήμερα οκτώ Βεβαιώσεις Παραγωγού για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 596,76MW. Τα ανωτέρω έργα βρίσκονται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Πέρα των ανωτέρω στην ευρύτερη περιοχή της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από τη ΡΑΑΕΥ τρεις αιτήσεις για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 17,93MW.

Λόγω των παραπάνω, κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση πλωτών και χερσαίων φωτοβολταϊκών στη λίμνη των Κρεμαστών και σε βοσκοτόπια της περιοχής πραγματοποίησαν Σύλλογοι και κάτοικοι των Δυτικών Αγράφων Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας, την Κυριακή 30 Ιούνη, στην γέφυρα της Τατάρνας.

Η τοποθέτηση των πλωτών αλλά και των χερσαίων φωτοβολταϊκών στην λίμνη Κρεμαστών καταστρέφει το τοπίο της κοιλάδας του Αχελώου, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και το κλίμα της περιοχής. Επίσης ο καθαρισμός των φωτοβολταϊκών με χημικά προκειμένου να αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό απειλεί να μολύνει ανεπανόρθωτα το νερό του ποταμού Αχελώου, αλλάζει βίαια τις χρήσεις γης ολοκληρώνοντας το ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας, ουσιαστικά ξεριζώνει και τους λίγους εναπομείναντες κατοίκους από τη γη και τα χωριά τους.

Η απελευθέρωση της παραγωγής της Ενέργειας και η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα την ιεράρχηση της δημιουργίας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε βάρος του περιβάλλοντος και του πρωτογενούς τομέα, τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Το φυσικό περιβάλλον τελικά αξιοποιείται με σκοπό το κέρδος των λίγων με ευθύνη των κυβερνήσεων, που προώθησαν νόμους με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για αυτό και παρά το ότι με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται πιο ήπιες μορφές Ενέργειας, ούτε το περιβάλλον προστατεύεται, αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνονται μέσω των λογαριασμών για να τροφοδοτούνται τα κέρδη των μονοπωλίων και των τραπεζών, που τους παρέχουν δάνεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε να μην εγκατασταθούν χερσαία και πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Κρεμαστών, όπως απαίτησαν και οι κάτοικοι της περιοχής»..

4 σχόλια:

  1. Στο τέλος θα βάλουν φωτοβολταϊκά και στους τάφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η τεχνολογια παει μπροστα εσυ μεινε με τον αραμπα και την λαμπα του 800.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λάμπα είναι οικολογική θα ξυλοθούν όλα αυτά εμένα η άποψή είναι να γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο