Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας: Επιστολή για τις κτηματολογικές διορθώσεις στην Λευκάδα.


     Επιστολή απέστειλε σήμερα 11 Ιουλίου 2024 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τις κτηματολογικές διορθώσεις στην Λευκάδα, την ανάγκη για χρονική παράταση της διαδικασίας, διόρθωσης των αρχικών εγγραφών και για την πολυπλοκότητα της νομικής διάρθρωσης της διαδικασίας διόρθωσης και την ανάγκη τροποποίησής της.

Διαβάστε την επιστολή:


Αριθμός πρωτοκόλλου: 178. 2024
Λευκάδα, 11 Ιουλίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Κτηματολογικές διορθώσεις στην Λευκάδα

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριο Παπαστεργίου
Προς τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη
Κοινοποιούμενη προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δημήτριο Βερβεσό
Κοινοποιούμενη προς τον Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά
Κοινοποιούμενη προς τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κ. Στέλιο Σακαρέτσιο

Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή ζητούμε θεσμικά μία συνάντηση μαζί σας, με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί πρόσφορος, ώστε να συζητήσουμε τις τοπικές ιδιαιτερότητες διορθώσεων των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου.

Η Λευκάδα αποτέλεσε μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που εντάχθηκε στο Κτηματολόγιο, ήδη από το 2004, με την πιλοτική διαδικασία κτηματογράφησης, η οποία – όπως φαίνεται στην πράξη - δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα, από όσο φανταζόμασταν.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις για την υποβολή δηλώσεων οδήγησαν τότε σε αποτυπώσεις στα όρια των γεωτεμαχίων, που είναι στην πλειοψηφία τους εσφαλμένες. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κραυγαλέες περιπτώσεις που στα κτηματολογικά διαγράμματα φαίνονται γεωτεμάχια να καταλαμβάνουν δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις (π.χ. δρόμους, ρέματα ή το αντίστροφο) και γεωτεμάχια να έχουν μετατοπιστεί λίγα μέτρα με αποτέλεσμα να διαχωρίζονται κτίσματα στη μέση! Εξάλλου υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός ιδιοκτησιών που παραμένουν αγνώστου ιδιοκτήτη.

Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το Πρωτοδικείο Λευκάδας να κατακλύζεται από κτηματολογικές αγωγές, δυσανάλογα περισσότερες από το δυναμικό του δικαστικού σχηματισμού σε Δικαστές και υπαλλήλους. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε έναν δικαστικό κυκεώνα με πολύ σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ οι Δικηγόροι αντιμετωπίζουντεράστια νομικά ζητήματα με το απαρχαιωμένο πλέον καθεστώς του ν. 2664/1998.

Από την πλευρά μας έχουμε αποστείλει στις 4/3/2014 μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο γραφείο του κ. Υφυπουργού ένα υπόμνημα συναδέλφων Δικηγόρων Λευκάδας για τα δυσχερή ζητήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μας, από την άποψη της νομικής διάρθρωσης της διαδικασίας διόρθωσης.

Για τα θέματα αυτά κάναμε ειδική μνεία και στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα, κατά την επίσκεψή του στην Λευκάδα τον Μάιο, ο οποίος μάλιστα δήλωσε έκπληκτος από την έκταση του προβλήματος και υπερθεμάτισε στην ανάγκη θεσμοθέτησης «ειδικής κτηματολογικής διαδικασίας διόρθωσης», κάτι το οποίο ακούσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Σε όλα αυτά τα περίπλοκα θέματα που σας αναφέρουμε, θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς, διότι είμαστε σίγουροι ότι θέλετε να δώσετε λύση. Ο πιλοτικός επαναπροσδιορισμός σε 174 ΚΑΕΚ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων, όταν οι προβληματικοί ΚΑΕΚ στην Λευκάδα είναι χιλιάδες και αναμένεται η ένταξη στο κτηματολόγιο και των περιοχών της νότιας Λευκάδας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είμαστε σίγουροι ότι αν δείτε το μέγεθος του προβλήματος, ειδικά στην Λευκάδα, θα αντιληφθείτε ότι το υφιστάμενο χρονικό πλαίσιο (30-11-2014) δεν επαρκεί για την επίλυση των προβλημάτων.

Οι λανθασμένες αποτυπώσεις είναι τόσο πολλές, που κατά την άποψή μας, τα διαρκή λάθη που έγιναν την περίοδο της κτηματογράφησης είτε πιθανόν λόγω σφαλμάτων από τον ανάδοχο που ανέλαβε την διαδικασία, είτε από την έλλειψη τεχνολογικών μέσων εκείνη την περίοδο (προ 30ετίας), είτε από την βιασύνη να αρχίσει την λειτουργία του το Κτηματολόγιο λόγω αδράνειας προηγούμενων κυβερνήσεων, είτε από σφάλματα των ίδιων των ιδιοκτητών, δεν μπορούν να διορθωθούν με ένα ακόμη λάθος: δηλαδή την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, με τα προβλήματα που θα προκαλέσει αυτή στο θεσμό της ιδιοκτησίας στην περιοχή και τη συνακόλουθη αρνητική επίπτωση στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό και τις συναφείς επενδύσεις σε ακίνητα.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΑΝΤΖΙΑΣ Δ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΟΥΒΡΟΥ Σ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο