Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί με επιδότηση, η πρόταση για τις επιθέσεις λύκων στην Αιτωλοακαρνανία.


    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας «Ο Άγιος Ιωάννης» σχεδιάζει επίσημα έγγραφα σε βουλευτές και ευρωβουλευτές για το πρόβλημα που «όλο και χειροτερεύει».....

Οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα είναι μια σκληρή πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται.

Στην Αιτωλοακαρνανία το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση κυρίως στα βουνά του Θέρμου και απασχόλησε πρόσφατα και το δημοτικό συμβούλιο.

Πλέον, όμως, και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας εκφράζουν ανάλογο προβληματισμό όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας «Ο Άγιος Ιωάννης» ο οποίος απέστειλε ένα ενημερωτικό δελτίο προς κάθε ενδιαφερόμενος αναφέροντας: «Κατανοούμε την αγωνία και την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων από την καταστροφική επιδρομή λύκων σε κοπάδια αυτών. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των λύκων έχει σαν συνέπεια την εύρεση τροφής που μεταξύ άλλων είναι τα αιγοπρόβατα. Η οικονομική ζημιά σε κάθε κτηνοτρόφο είναι μεγάλη και απρόβλεπτη. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού ο Σύλλογος προτείνει την επιδότηση 100% της αγοράς και εκτροφής καθαρόαιμου ελληνικού ποιμενικού σκύλου, ο οποίος είναι ο μοναδικός που μπορεί και προφυλάσσει τα κοπάδια αιγοπροβάτων από το άγριο σαρκοφάγο ζώο που είναι ο λύκος.

Προτείνεται δε ο κάθε κτηνοτρόφος που φέρει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας να μπορεί να επιδοτηθεί 100% για αγορά 2 ποιμενικών σκύλων επιδοτώντας ανά έτος και την τροφή τους χωρίς να επιβαρύνεται ο κτηνοτρόφος. Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει άμεσα να προβεί σε πρέπουσες ενέργειες για την επίλυση του τόσο μεγάλου προβλήματος.»


Ο πρόεδρος Ιωάννης Παπούλιας, ο αντιπρόεδρος Σταύρος Λαϊνάς και ο Γ. Γραμματέας Κωνσταντίνος Ράπτης.


Η «Συνείδηση» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου και Στ. Λαϊνά (φωτογραφία), βιολόγο, ιχθυολόγο/περιβαλλοντολόγο που ειδικεύεται στις περιβαλλοντικές-αλιευτικές μελέτες και τις άδειες βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα διευρύνεται.



«Δεν έχει σημασία πως ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη αύξηση πληθυσμού των λύκων, αυτό που μετράει είναι ότι είναι πλέον μια πραγματικότητα και δεν μπορούμε να την αγνοούμε. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και ο σύλλογός μας θα κάνει ό, τι μπορεί διότι οι κτηνοτρόφοι και στην περιοχή μας αλλά και αλλού έχουν τεράστιες απώλειες εισοδήματος. Μπορεί να ακούγεται μαξιμαλιστικό να υπάρξει επιδότηση για σκύλους και την τροφή τους, όμως μέσα σε τόσες συνδεδεμένες ενισχύσεις που δίνονται και τόσα κονδύλια που υπάρχουν πρέπει να υπάρξει

δράση και σε αυτό το θέμα. Μάλιστα, με την ευκαιρία αυτή έχω την υποχρέωση να θυμίσω και ένα ακόμη παρόμοιο ζήτημα. Τους τεράστιους πληθυσμούς των αγριόχοιρων. Είμαι σύμβουλος σε μια ένωση επαγγελματιών που εκτρέφει μαύρους χοίρους και το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα και την σύνδεσή τους με την θανατηφόρα αφρικανική πανώλη παίρνει διαστάσεις. Σε δάσος πάνω από την Παραβόλα οι πληθυσμοί ήδη είναι τεράστιοι και στην Μακεδονία ήδη υπάρχουν μέτρα καραντίνας για την αφρικανική πανώλη. Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα με όρους του παρελθόντος», τονίζει ο κ. Λαϊνάς.

Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο