Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

91 Χρόνια Ζωής: Πόλεμος, Πείνα και Επιβίωση | Η Ιστορία της κυρίας Πηνελόπης


Greek Village Life

Συνάντηση με την Ιστορία: Η κυρία Πηνελόπη, 91 Ετών, Ξετυλίγει το Νήμα της Μνήμης

Στο Καρπενήσι, συναντήσαμε την κυρία Πηνελόπη 91 ετών με πλούσιες αναμνήσεις από τα παλιά. Μας μίλησε για τη ζωή της στα χωράφια, όπου δούλευε από μικρή μαζί με τους γονείς της. Το όργωμα γινόταν με ζώα, η σπορά με τα χέρια, και η σοδειά ήταν ελάχιστη, κυρίως καλαμπόκι και σιτάρι, που γέμιζαν τα αμπάρια για να έχουν τροφή όλο το χρόνο......


Εκτός από τη γεωργία, η οικογένειά της είχε και κτηνοτροφία, γίδια και πρόβατα. Η κυρία Πηνελόπη θυμάται να πηγαίνει γάλα σε πεινασμένα παιδιά, που κόντευαν να πεθάνουν από την πείνα.


Μας μίλησε για τον εμφύλιο πόλεμο, όπου οι αντάρτες πήραν τον αδερφό της για 18 μέρες, μέχρι να καταφέρει να ξεφύγει. Θυμάται επίσης τον τραυματισμό του συζύγου της από τους αντάρτες, που τον άφησε ανάπηρο για το υπόλοιπο της ζωής του.


Μας περιέγραψε πώς ο κόσμος έφτιαχνε ρούχα από τα μαλλιά των ζώων καθώς και παπούτσια από το δέρμα, και πώς οι παλιοί ήξεραν καλύτερα να προβλέπουν τον καιρό.


Σήμερα, η κυρία Πηνελόπη περνά την ώρα της στον κήπο της, παράγοντας την τροφή της. Τρώει ελάχιστο κρέας, μια φορά την εβδομάδα, κυρίως λαχανικά από τον κήπο και κρασί από το αμπέλι της.


Η ιστορία της κυρίας Πηνελόπης είναι μια μαρτυρία για τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες. Είναι μια υπενθύμιση για την αξία της αυτάρκειας και της σύνδεσης με τη φύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο