Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

ΧΥΤΑ Παλαίρου: «Μπλόκο» σε απορριμματοφόρα του δήμου Μεσολογγίου



Επεισοδιακή είναι, όπως φαίνεται, η εναπόθεση απορριμμάτων από τον δήμο Μεσολογγίου στον ΧΥΤΑ Παλαίρου......

Τα δυο απορριμματοφόρα, φορτωμένα με σκουπίδια ξεκίνησαν από το Μεσολόγγι, που αντιμετωπίζει εκ νέου σοβαρό πρόβλημα και μετέβησαν στον ΧΥΤΑ στην Πάλαιρο, για την εναπόθεση.

Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ δεν έχει λάβει σχετική απόφαση, όμως υπάρχει «εντέλλεσθε» ουσιαστικά από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, με ημερομηνία 3 Μαρτίου, «για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας». Ο δήμος Μεσολογγίου με έγγραφο του ζητά από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ (σ.σ. συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας) την εφαρμογή της απόφασης του υπουργού.

Όμως, η είσοδος των δυο απορριμματοφόρων δεν επετράπη στον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί εμπλοκή. Tα απορριμματοφόρα, όπως μεταδίδει το aixmi-news, συνοδεύουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παλιούρας και ο έτερος αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος.

Εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ δηλώνουν πως δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης, ενώ ο δήμος Μεσολογγίου ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργού. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Κ. Λύρος αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή αρμοδίων αρχών.

Να σημειωθεί πως στο Μεσολόγγι, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης για την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το έργο αποκατάστασης θα καθυστερήσει κι άλλο επιβαρύνοντας την κατάσταση με την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο, τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας , όσο και σε οικονομικό, λόγω της εκτόξευσης του κόστους που προκαλεί η μεταφορά των στερεών αποβλήτων σε άλλους ΧΥΤΑ.

Λίγους μήνες νωρίτερα, με την 171367/6-12-22, απόφαση της Αποκεντρωμένης είχε απορριφθεί προσφυγή κατά της απόφασης του δήμου Μεσολογγίου να προχωρήσει το έργο με τη διαδικασία του επείγοντος. Σήμερα όμως ο δήμος, βρίσκεται σε νέο αδιέξοδο

agriniopress.

8 σχόλια:

  1. ΦΑΝΤΑΣΤΕΊΤΕ Ο ΦΟΣΔΑ ΝΑ ΉΤΑΝ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΔΩΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΣΟΛΑ . ΑΠΈΔΕΙΞΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΆ ΜΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΚΊΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταθερή θέση μου: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΡΟ, ΠΛΉΝ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ και ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.

    H απόλυτος πολιτική υποκρισία και ο απύθμενος λαϊκισμός του Δημάρχου κ Αποστολάκη, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΦΟΣΔΑ κ Κασόλα και του Αντιδημάρχου κ Τσακάλη.
    Τώρα που κοντεύει να γεμίσει το κύτταρο στο ΧΥΤΑ, και λόγω του ότι έρχονται Δημοτικές εκλογές αποφάσισαν να πούνε όχι στα σκουπίδια από το Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Το ίδιο έκαναν και παραμονές των Δημοτικών εκλογών του 2014 με τα σκουπίδια του Δήμου Λευκάδας και του Δήμου στο Μεγανήσι. Όχι είπαν τον Νοέμβριο του 2013 και βεβαίως τα έφεραν μόλις ανέλαβαν μετά το Σεπτέμβριο του 2014. Είχε μεσολαβήσει το περιβόητο καλοκαίρι του 2019.

    Πριν λίγες ημέρες ,στο ΔΣ που έγινε στη Πάλαιρο , επικαιροποίησαν παλιότερη απόφαση τους για επέκταση του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία νέου κυττάρου.
    Θυμίζω ότι έλεγαν το 2012 και πριν, το κύτταρο θα έχει διάρκεια μέχρι να γεμίσει 30 χρόνια και ο Δήμος θα είναι πεντακάθαρος. Τι έγινε ; Σε 10-11 χρόνια το κύτταρο σχεδόν γέμισε και υπάρχουν πολλές χωματερές στο Δήμο. Βλέπε πάρκο στη Πάλαιρο, Στενό, πρώην ΧΑΔΑ Βόνιτσας, λόφοι Κατούνας κλπ. Ποιοι κύριοι της Δημοτικής Αρχής μεταφέρουνε εκεί τα σκουπίδια;

    Τονίζω όταν ζητάς χρηματοδότηση να επεκτείνεις το ΧΥΤΑ τότε τι περιμένεις να βάλεις στο ΧΥΤΑ; Φυσικά σκουπίδια. Επομένως είναι αυτονόητο ποιοι έφεραν τα σκουπίδια.

    Αλήθεια η θεμελίωση του περιβόητου εργοστασίου στη Λευκάδα και τα εγκαίνια του πότε έγιναν; Μέχρι στιγμής ΠΟΤΕ. Με αυτό το επιχείρημα δεν έφεραν τα σκουπίδια από Λευκάδα και Μεγανήσι; Μετά βέβαια ακολούθησαν και της Κέρκυρας;
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.
    Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ Αποστολάκη ( το είπε σε συνεδρίαση του ΔΣ στη Πάλαιρο παλιότερα) ο σχεδιασμός είναι να δημιουργηθούνε εννέα κύτταρα στο ΧΥΤΑ στη θέση Κακοπετρια στη Πάλαιρο.
    Αντιλαμβάνεστε χωρίς εργοστάσιο στη Λευκάδα τι έχει να γίνει στο ΧΥΤΆ;
    Αντιλαμβάνεστε από που θα μεταφερθούνε σκουπίδια;
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
    Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝΕ τα ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ μόνο ένας τρόπος υπάρχει.
    ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.
    Εξηγείστε στους Δημότες γιατί διαφωνείτε;
    Γιατί δεν θέλετε να πάρετε τη θέληση των Δημοτών;
    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Ο Δήμος Αγρινίου πληρώνει για κάθε τόνο σκουπιδιών περίπου 14 ευρώ.
    Ο Δήμος μας και οι άλλοι Δήμοι που μεταφέρουνε σκουπίδια στο ΧΥΤΑ στη Πάλαιρο πληρώνουνε περίπου 40 ευρώ το τόνο. ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΩΝΥΜΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ.
    Τα υπόλοιπα στο δεύτερο βιβλίο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. o δήμος Ξηρομέρου γιατί, έχεις τους κολλητούς σου εκεί; ντροπή σου!

      Διαγραφή
    2. Αφου δεχεστε του δημου ξηρομερου κακως δε δεχεστε και των υπολοιπων.. ως προς τι η διακριση;
      τελος μεσω φεκ 12000 τονοι εγκριθηκαν ακομη απο το δημο μεσολογγιου.

      Διαγραφή
    3. Γιατί ντροπή του ντροπή σ σένα είμαστε δυο δήμοι που ο ένας χρειάζεται τον άλλον και Ψιφηζουμε μαζί αντε που θα πεις ντροπή στο δάσκαλο

      Διαγραφή
  3. Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη σου Τριαντακωσταντη. Καλά παίρνεις το μισθό σου εσύ. Πρέπει να ζήσουν και οι υπόλοιποι. Κατηγορείς συνέχεια τους πάντες και τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΑ κανονίστηκαν το καλοκαίρι του 2019. Η πίτα μοιράστηκε τότε για τους νυν και το πρώην εκ Παλαίρου ορμώμενο. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ αλλά ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σκουπίδια έχουν πολλά λεφτά. Τρώνε πολλοί και πολλά. Τα νούμερα 14 ευρώ στη Ζαβέρδα και 40 ευρώ στη Λεπενού ο τόνος λένε πολλά. Τι δεν καταλαβαίνετε ; Το ντορό ψάχνετε; Τους λύκους που θερίζουνε δεν τους βλέπετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο