Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Ι.Π. Μεσολογγίου


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης προσκαλούν το κοινό σε δύο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης....... Ειδικότερα, στην τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα με τίτλο «Το Μεσολόγγι στα δημοτικά τραγούδια και στα απομνημονεύματα των αγωνιστών», με τη συμμετοχή των μελών του Πανηγυρικού Συλλόγου, «ο ΆηΣυμιός», την Κυριακή στις 2 Απριλίου  2023 και ώρα 18.30, στο Κτίριο Χρυσόγελου, καθώς στη μουσική εκδήλωση  με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Μιλάμε με την ιστορία μέσα απ’ τα τραγούδια μας» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2023, επίσης την Κυριακή στις 2 Απριλίου 2023 και ώρα 21.00 μπροστάστην είσοδο του Κήπου των Ηρώων.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης που τιμά τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα θα είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, που θα αναπτύξει το θέμα: «Ο συγγραφέας, ο ποιητής, ο δημοσιογράφος, ο άνθρωπος. Παρουσιάζοντας τον Παντελή Μπουκάλα», ενώ και ο ίδιος ο τιμώμενος  θα αναφερθεί στα δημοτικά τραγούδια και στα απομνημονεύματα των αγωνιστών που έχουν ως σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι. Η εκδήλωση θα διανθιστεί με την απόδοση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών από τα μέλη του Συλλόγου  Πανηγυριστών «ο ΆηΣυμιός», τους διατηρητές της άυλης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ειδική Συνεργάτης του Κτιρίου Χρυσόγελου και Msc Φιλόλογος Σόφη Λαναρά. Την επιμέλεια του φύλλου ενημέρωσης (αφίσας) έχει ο Έφορος Τέχνης του Κτιρίου Χρυσόγελου και Εικαστικός, Γιάννης Ρόμπολας.

 Αντίστοιχα, η συναυλία «Ελευθερία» που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών  προς τιμήν της Εξόδου του Μεσολογγίου αποτελεί  ένα  μουσικό αφιέρωμα στον Απόδημο Ελληνισμό με σκοπούς τραγουδιών, εμπνευσμένων από τους αγώνες της πατρίδας για την υπέρτατη αξία της ελευθερίας. Η μουσική αυτή διαδρομή θα καλύψει την ιστορική περίοδο του 1821 έως και σήμερα. Πρόκειται για  ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα από καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, αλλά και ηθοποιούς στην αφήγηση ποιημάτων. Ειδικότερα ερμηνεύουν ο Λάκης Χαλκιάς , η Σοφία Βόσσου, η Μαρία Σουλτάτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Αδαμόπουλος και η Παιδική Χορωδία Τυπάλδου υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Τζουανόπουλου.

Ο Τομέας Πολιτισμού με τις παρούσες εκδηλώσεις τιμής και πολιτισμού επιδιώκει, αρχικά, την υλοποίηση εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη των ήδη καταξιωμένων και αναγνωρισμένων πνευματικών ανθρώπων της περιοχής και στην έκφραση ενός συλλογικού «ευχαριστώ» για την προσφορά τους στην ψυχοπνευματική ανύψωση του  κοινωνικού συνόλου και έπειτα να εξυμνήσει την Έξοδο της Ι.Π Μεσολογγίου, μια ανεπανάληπτη ιστορική στιγμή που αποτελεί έκφραση και αποτύπωση της γενναίας ελληνικής ψυχής, συνδυάζοντας τον στόχο της γνήσιας ψυχαγωγίας και της υπενθύμισης κορυφαίων ιστορικών γεγονότων που ενώνουν και καλλιεργούν το πνεύμα και την ψυχή των πολιτών.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΠΔΕ-ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο