Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», την Τρίτη 28 Μαρτίου.

 

emvolia kai antiviotika 3132023 
Ημερομηνία 31-03-2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
Δελτίο Τύπου
 
Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων Ευρώτα, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Ξηρομέρου, Πύργου......
 
Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και Εμβόλια», πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α' και Β' Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Ευρώτα, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Ξηρομέρου, Πύργου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, χαιρέτισε την εκστρατεία του ΕΔΔΥΠΠΥ για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας, τονίζοντας τόσο τη μεγάλη σημασία που έχουν τα εμβόλια στην Υγεία, όσο και το ζήτημα της κατάχρησης των αντιβιοτικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Ευρώτα εκδηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την προαγωγή της υγείας των κατοίκων του. Ενδεικτικό είναι ότι ο Δήμος Ευρώτα έχει προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για θέματα Υγείας, δεδομένου ότι στο Δήμο μας είχαν καταγραφεί περιστατικά ελονοσίας».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια oΑντιδήμαρχος για θέματα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και Πολιτικά Υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Δικτύου και Πολιτικά Εκπρόσωπος του Δήμου κ. Σπύρος Πουλής, ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα : «Με την ιδιότητα μου ως Αντιδήμαρχος για Θέματα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και εκ μέρους της Δημάρχου, χαιρόμαστε για την δυνατότητα της συμμετοχής του Δήμος μας στην 10η Εκστρατεία με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που οργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων με τους συνεργαζόμενους φορείς. Η εξαιρετική πρωτοβουλία του ΕΔΔΥΠΠΥ σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, της μαθητικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των γονέων, για τη πρόληψη και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων. Ευχαριστούμε το κοινό της Κέρκυρας για τη συμμετοχή του, μέσω της οποίας θα λάβει εξειδικευμένες πληροφορίες από τους επιστήμονες της Ημερίδας που θα συμβάλλουν στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και στάσης απέναντι στα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά, ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων, το οποίο αποτελεί δυσμενή παράγοντα έναντι της Δημόσιας Υγείας.»
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ανέφερε ότι: «...είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια που διοργανώνει για 10η συνεχή χρονιά το Δίκτυο του ΕΔΔΥΠΠΥ υπό την προεδρία του Αγαπητού κ. Πατούλη. Η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη εκστρατεία ξεκίνησε πέρυσι με την ένταξή μας στο δίκτυο, η οποία επέφερε θετικά αποτελέσματα για τον Δήμο μας. Μέσα από αυτή την συνεργασία μπορέσαμε και ανταλλάξαμε τεχνογνωσία, συνέργειες τόσο με το Δίκτυο όσο και με άλλους δήμους. Επιπλέον εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας στα ΚΔΑΠ μας το οποίο κατέληξε στην συγγραφή ενός παραμυθιού για τα εμβόλια. Στη συνέχεια μέσα από τις δράσεις του δικτύου το παραμύθι μας βραβεύτηκε κάτι που μας έδωσε ιδιαίτερα χαρά και ώθησε τους εκπαιδευτικούς μας και τους μαθητές μας στη δημιουργία ανάλογων δράσεων. Με το πέρας της φετινής εκστρατείας ετοιμάζουμε τις νέες μας δραστηριότητες και αναμένουμε την εποικοδομητική συνεργασία μας. Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να στηρίζει και να συμπορεύεται με τις δράσεις και τις πολιτικές του δικτύου, οι οποίες αποτελούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας σε επίπεδο Δήμων πανελλαδικά. Συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Πατούλη που ακούραστα αυτά τα χρόνια οδηγεί το δίκτυο, το διευρύνει, ακολουθώντας τις πολιτικές και τις στρατηγικές του ΠΟΥ και της Ευρώπης στα θέματα υγείας και έχει προσφέρει ένα τόσο σημαντικό έργο σε επίπεδο πρόληψης. Ευχήθηκε καλή επιτυχία και συνεργασία στην νέα Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή και να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και την καθοδήγηση τους την κα Γιαμαρέλου, την κα Παπαθανασοπούλου την κα Φινίτση και όλο το προσωπικό του ΕΔΔΥΠΠΥ».
OΑντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Πύργου κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «Ο Δήμος Πύργου ενεργό μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου συμμετέχει και φέτος στην ημερίδα «Μύθοι και Αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια» σε μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της χώρας σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την σημασία των εμβολίων. Μέσω αυτών των δράσεων η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της ιατρικής κοινότητας και της κοινωνίας των γονέων και των εκπαιδευτικών ,ώστε να επιτευχθεί η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και να λυθούν πολλές απορίες για τον εμβολιασμό. Εύχομαι λοιπόν καλά αποτελέσματα και σίγουρα θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας σε επόμενη δράση του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων».
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι επιστήμονες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».
Στη διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια & Περιφερειακή Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Μαρία Κουρή, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά, των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Η κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, ο κ. Ηλίας Καραΐσκος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α' Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία και η κα Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων, Διευθύντρια στη Β' Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, ότι η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.
Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι ομιλήτριες τόνισαν: Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία. Μας ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίον θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον 13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες .Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητά και μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.
Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: «Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 48 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές».
Το συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα Ελισσάβετ Κωστοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Πύργου. Τον συντονισμό των ερωτήσεων έκαναν η κα Κωνσταντίνα Αικατερίνη Παπαγεωργάκη, Κοινωνιολόγος Δήμου Ευρώτα και η κα Θεοδώρα Σκαρμούτσου, Κοινωνική λειτουργός Δήμου Ευρώτα, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού e-bug και η παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιός παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την κα Μαρία Σακουφάκη, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Ξηρομέρου.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

1 σχόλιο:

  1. Πέθανε από ανακοπή ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νίκος Μηλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο