Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Νομοσχέδιο ανατρέπει τα Κωλύματα Εκλογιμότητας


Τα “πάνω-κάτω” φέρνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., στο τελευταίο λεπτό πριν φύγει, στα κωλύματα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, με το Άρθρο 12 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που ετέθη σε επίσημη δημόσια διαβούλευση.......

Το Νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS.GR, κατατίθεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και ψηφίζεται τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή.

Με το Άρθρο 12, λοιπόν, τροποποιούνται ριζικά τα Άρθρα 10, 48 και 90 του ν.4804/2021 (είναι ο εκλογικός

αυτοδιοικητικός Νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2021).

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις αλλαγές για τις Δημοτικές Εκλογές είναι:


- Καταργείται το κώλυμα που είχαν οι Γενικοί Γραμματείς Δήμων, οι Ειδικοί Σύμβουλοι Δημάρχων και οι Δικηγόροι με έμμισθη εντολή των Δήμων.


- Καταργείται το κώλυμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

- Καταργείται το κώλυμα που είχαν οι Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των ΝΠΔΔ, των κρατικών ΝΠΙΔ, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως Νομικών Προσώπων των Δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα, ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio),

- Όσον αφορά το κώλυμα που είχαν οι Γενικοί Διευθυντές, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών Εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με τον οικείο Δήμο, τα Νομικά του Πρόσωπα ή τα Νομικά Πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής στις Εταιρείες, από 5% σε 35%.

Υπογραμμίζουμε ότι στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και Άρθρο 17, το οποίο εισάγει δυνατότητα σε όσους ήδη παραιτήθηκαν λόγω καταργούμενου κωλύματος της περ.δ’ της παρ.2 του αρ.10 του ν.4804/2021, να επανέλθουν στη θέση τους μέσα σε 10 μέρες.

Ο AIRETOS.GR παρουσιάζει κατωτέρω τα Άρθρα από το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών:



https://www.airetos.gr/

7 σχόλια:

  1. Ψηφίστε ότι νομίζετε την ύστατη στιγμή.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και θα τ' αλλάξει όλα και εκ βάθρων όλα
    και ριζικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα είδαμε φίλε μου την πενταετία που κυβέρνησε. Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε αυταπάτες. Αυταπάτες δηλαδή σε τι; Να οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή; Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε με τις διαπραγματεύσεις κρίση στην χώρα και έφερε το τρίτο μνημόνιο. Ο Μητσοτάκης αντιμετώπισε τρεις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις που έτυχαν στην θητεία του και στήριξε την κοινωνία και την χώρα
    Αυτή είναι η διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλυσε ενα θέμα στα βόρεια
      και όλο το βαρος μας τώρα είναι προς ανατολάς.

      Διαγραφή
    2. Κάτι φίλους και κομματικά μέλη ναι. Την κοινωνία όχι. Ελπίζω να περνάς από super market, βενζινάδικα. Ελπίζω να μην περνάς από νοσοκομεία, αλλά να μαθαίνεις το γίνεται.

      Διαγραφή
  3. Με το νόμο για τις τοπικές κοινότητες δεν θα αλλάξει Δηλαδή ένας θα πάρει 200 ψήφους σε μία κοινότητα και ο άλλος 30 και επειδή θα είναι στο ψηφοδέλτιο του εκάστοτε δημάρχου θα είναι πρόεδρος του χωριού το δημοκρατικό είναι η ξεχωριστή κάλπη άλλον θέλει για Δήμαρχο ο πολίτης της εκάστοτε κοινότητας και άλλον θέλειγια ΠΡΌΕΔΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ποιος σου είπε εσένα κύριε συντάκτη του άρθρου ότι φεύγει η Νέα Δημοκρατία; Και ποιος νομίζεις ότι θα έρθει; Ο ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε τις τράπεζες τον Ιούλιο του 2015 , με τις ουρές έξω από τα ΑΤΜ; Ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τον ΕΝΦΙΑ ενώ ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει; Τι να πρώτο θυμηθεί κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λέει ο συντάκτης είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα φύγει. Θα γίνουν εκλογές, και μετά θα έρθει άλλη κυβέρνηση. Από άλλο κόμμα; Από το ίδιο; Θα δούμε.

      Ελπίζω, να συνεχίζεις να βάζεις βενζίνη στο όχημα σου. Να συνεχίσεις να ψωνίζεις απρόσκοπτα στο super market. Να μην χρειαστείς νοσοκομείο. Να έχεις σχολείο στην γειτονιά σου. Τώρα που γυρίζει, μπορεί να ανοίξει μια θέση στο δημόσιο και για σένα. Να μπορείς έτσι να καμαρώνεις τα δις που δίνει ο καλύτερος κυβερνήτης σε δυο τρεις επιχειρηματίες. Μετά που θα έρθει ο λογαριασμός, θα πρέπει να ψάχνουμε πάλι τον καστανά και τον τυροπιτα που δεν κόβουν αποδείξεις.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο