Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

XIROMERONEWS: Eπίσκεψη στο χωριό Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου και στην πλατεία του χωριού.

 

     "Σε κάθε χωριό της περιοχής μας υπάρχει και η πλατεία του, με την ιστορία της, τις αναμνήσεις των κατοίκων ακόμα και από την παιδική τους ηλικία.
Η πλατεία του κάθε χωριού είναι ο τόπος συνάντησης των συγχωριανών, οι οποίοι και ανταλλάσσουν ιδέες, απόψεις, κάνουν αστεία μεταξύ τους. Είναι επίσης και ο τόπος που τα παιδιά του χωριού παίζουν, ο τόπος που γίνονται τα πανηγύρια του χωριού, καθώς είναι ένας μεγάλος ανοικτός χώρος.
Στην πλατεία του χωριού συνήθως βρίσκονται ο ναός του χωριού, ιστορικά μνημεία, το κοινοτικό κατάστημα, και τα μαγαζιά του χωριού. Ας φανταστούμε την πλατεία του χωριού χωρίς τα καφενεία. Στο μυαλό μας έρχεται η εικόνα ενός χώρου ερημικού.


Έτσι απλά είναι η πλατεία του χωριού, γιατί κάθε χωριό πρέπει να έχει την πλατεία του ως το πιο καθαρό και περιποιημένο σημείο του, καθώς αποτελεί την εικόνα και τον καθρέπτη του. "


Τα παραπάνω είναι τα λόγια που μας είπε σήμερα ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιάννης Χρόνης.

Η αφορμή της επίσκεψής μου στο χωριό Χρυσοβίτσα, ήταν οι εργασίες που έγιναν στην πλατεία, και αποτελούν καθαρά όπως και ο ίδιος διαπίστωσα, ένα κόσμημα για το χωριό.
Με χρηματοδότηση από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοβίτσας και προσωπική εργασία τόσο από τα μέλη του συλλόγου όσο και από τον κ. Χρόνη, έγιναν παρτέρια γύρω από τα δέντρα, πλακόστρωση στο μνημείο πεσόντων και το ιστορικό κυπαρίσση της πλατείας, ενώ κατασκευάστηκε και ένα νέο πέτρινο παγκάκι. Οι νέες αυτές εργασίες μαζί και με τις παλαιότερες, δημιουργούν ένα χωριό που αξίζει να επισημάνουμε ότι μπορεί να θεωρηθεί από τα πιο όμορφα του Ξηρομέρου.  

Σε όλα τα παραπάνω καταλυτικό ρόλο παίζουν ο πρόεδρος Νίκος Π. Ζορμπάς του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας και τα μέλη του, κ. Ζορμπάς Θ Βησσαρίων, κα Τζέννυ Παπαδημητρίου, κ. Γαντζούδης Νικόλαος, κα Γκόλια Θεώνη, κ. Γαντζούδης Σωτήρης, κ. Παπαγεωργούσης Βασίλης. Στους οποίους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

 


20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδια!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα μέλη του συλλόγου!!! Οι προηγούμενοι ήταν μόνο για τα πανηγύρια!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα πρόεδρε. Τους ενεργοποίησες ολους απο το 2014 και μετά. Συγχαρητήρια

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά η πλατεία μας είναι τώρα ένα στολίδι. Μπράβο στο προέδρου του χωριού και ένα μπραβο στα παιδιά του συλλόγου. Αλλά παιδιά λέω και το άλλο όχι άλλο έργο κάντε και κανένα πανηγύριιιιιιιιιετοι
Μη ει αι η πλατεία....

Ανώνυμος είπε...

Μα οι ίδιοι ήσασταν κ τότε με τα πανηγύρια που λέτε.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις μεγάλων λάθος φίλε 11:45 το γενικό κουμάντο και δεν έδειναι λογαριασμό σε κανέναν ήταν μόνο ένας και γιαυτό πήρε των δρόμο του, γιατί σε ενσ σύλλογο πρέπει να ειμασται όλοι μαζί ενομενει για ένα σκοπό και οποις δεν το κατάλαβενει αυτό καταλήγει στο πουθενά, όχι σαν τον άλλον των σύλλογο που επεη χρόνια πάει από γενιά σε γενιά από των μπαμπά στο παιδί και πάει λέγοντας στους συλλόγους μένει ο κάθε ένας ώστε να μπορέσει να δώσει κάτι καλό και μετά αξιοπρεπώς και ψηλά το κεφαλη να παραδώσει στων αλον για να υπάρχει μια καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Αμ δεν έχει κάθε χωριό πλατεία... Στο Καραϊσκάκη δεν υπάρχει τίποτα... Απολύτως τίποτα... Ούτε καν δείγμα... Παιδιά μπράβο που κοιτάτε το χωριό σας! Χίλια μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρω ότι δεν τα βάζεις όλα τα σχόλια αλλά η ενημέρωση γίνεται .Έργα μόνο Γαλουνης και στο τέλος αχαριστία ....τα υπολείμματα από την πλατεία που έφτιαξε ο Γαλουνης χρησιμοποιείται και το λέτε έργο

Δημήτρης ηλεκτρολόγος είπε...

Ωραίες φωτογραφίες

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ 8:51 Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΣΤΑΙΚΟΥ

Unknown είπε...

ο σύλλογος πρέπει να κάνει μια συνέλευση το καλοκαίρι στην πλατεία

Ανώνυμος είπε...

Ε ρε Γαλουνης που σας χρειάζεται!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΦΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΘΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝΕ ΠΟΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Όλα γίνονταν με την συνεναιση του προέδρου του χωριού που ήταν και μέλι 🍯🍯🍯 στα πανηγύρια

Ανώνυμος είπε...

3:51: έρχονται που και που τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΑ κρυφα και μετά πάλι Αθηνα. χαχα Τους καταλΑβαμε

Ανώνυμος είπε...

Bravo sto sillogo. Ta koronta itane mono gia ta panigiria kai tipota allo. Geia sas paidia apo athina

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβός κατάλαβες ρε μεγάλε? Για πες κ σε μας να καταλάβουμε

Ανώνυμος είπε...

Ο πρόεδρος τους καλεσε να παραδώσουν οικονομικο απολογισμο και δεν εμφανιστηκαν ποτε. Τα ξερουμε στο χωριο, αλλά εσενα σου ειπαν τη μιση αληθεια.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά έλεος,....ότι και να κάνουν για το χωριό μας,όποιος και αν το κάνει θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενο.Μπράβο σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό του χωριού μας...Μπράβο στους νυν μπράβο στους πρώην μπράβο σε αυτούς που θα έρθουν...Μπράβο σε όσους κάνουν έργο...

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαμε ποιοι περναγανε καλα μετα τα πανηγυρια.Για αυτο και ο κοσμος τους γυρισε την πλατη. Εσυ ακομα να το μαθεις;