Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Δήμο Ξηρομέρου

      Το τελευταίο διάστημα, έντονα έχει εμφανιστεί το ζήτημα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Βελούτσα  και τον Καλίδρομο Αστακού.  Η αυξανόμενη  ανησυχία του λαού της περιοχής είναι πλήρως δικαιολογημένος, καθώς η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως οι πράξεις αυτές κάθε άλλο γίνονται, παρά για την κάλυψη των αναγκών του λαού για φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Όλα αυτά τα χρόνια, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτό που βλέπουν είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων «πράσινης ανάπτυξης», από λεφτά που δόθηκαν μέσα από τους φόρους που πληρώνουν.

Αυτό που δεν βλέπουν «ούτε με κιάλια», είναι να μειώνεται η τιμή της ενέργειας για το λαϊκό νοικοκυριό. Αντιθέτως, τα τέλη ολοένα και αυξάνονται, χιλιάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς ρεύμα κάθε χρόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών, είτε λόγω συχνών βλαβών στο σύστημα, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για τον χαρακτήρα της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι ΑΠΕ μπορεί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο μικρόκλιμα των περιοχών, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) για να κριθεί η καταλληλόλητα και η αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου.
Μέσα στη "ζούγκλα" της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοί όμιλοι είναι αυτοί που επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, με γνώμονα πάντα τη μέγιστη κερδοφορία τους.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προπαγανδίζουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, είναι όμως έτσι; Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης "πράσινης ανάπτυξης"; 1ος να βρουν νέο πεδίο κερδοφορίας τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων της ενέργειας και άλλων κλάδων, 2ος το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, 3ος η ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όλα τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με την πρόσβαση του λαού σε φτηνή ενέργεια φιλική στο περιβάλλον. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας που τάζουν δεν αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους εργαζόμενους της περιοχής. Η εμπειρία δείχνει ότι και στη φάση της κατασκευής πολύ περισσότερο στη φάση της λειτουργίας απασχολείται ελάχιστο, κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό και με τα δικαιώματά του στο κρεβάτι του Προκρούστη. Τα δε αντισταθμιστικά "οφέλη" είναι κυριολεκτικά ψίχουλα που δε μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις "τρύπες" στους προϋπολογισμούς των Δήμων που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δημιουργούν με την πολιτική της υποχρηματοδότησης.

Η προπαγάνδα για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να πείσει κανέναν την ώρα που το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε από την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων, μέτρων προστασίας, από την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο λαός πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση στήριξε την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, ενέκρινε εκατοντάδες άδειες νέων αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα. Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια που στηρίζουν αυτή τη πολιτική.

Ειδικά στο Δήμο μας ανησυχητική είναι η στάση της Δημοτικής Αρχής που τάσσεται υπέρ   της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη περιοχή, αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων που παρόλο που τάσσονται κατά, κάτω από ένα φιλοπεριβαλλοντικό πρόσχημα, αποκρύπτουν την ουσία του ζητήματος, που δεν είναι άλλο από το ατέρμονο κυνήγι του κέρδους, με οποιοδήποτε αποτύπωμα στο περιβάλλον και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Να το πάρουμε "αλλιώς"! Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, ο οποίος θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει επαρκή και φτηνή λαϊκή κατανάλωση, θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, θα τηρεί την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των οικιστικών ζωνών, και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, θα αξιοποιεί όλες τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές πηγές, τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Καλούμε το λαό σε αγώνα για:

  • Καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
  • Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων.
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο "πράσινο τέλος" και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες»
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΣΑΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΕΙΔΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑ ΧΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΣΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο