Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Υψηλές δαπάνες για τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ζητήσουν εξηγήσεις


ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

από τη σύσταση του μέχρι σήμερα.

Είμαι στη διάθεση κάθε Διοικητικής Αρχής, κάθε Ελεγκτικής Αρχής και κάθε Εισαγγελικής Αρχής.

Γράφει ο Κώστας Θ. Τριαντακωνσταντής

Μαθηματικός

Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης

Αγαπητοί Αναγνώστες

Πέρασαν δύο χρόνια από τις Δημοτικές εκλογές του 2199. Γνωρίζω σχεδόν το σύνολο των δαπανών από το 2013 και μετά που έγιναν στο Δήμο μας......

Πιστός στη δέσμευση μου απέναντι σε εσάς αρχίζω σήμερα τη δημοσίευση συγκεντρωτικών δαπανών με αναφορά τη χρονική περίοδο 2013 έως και το 2020. Τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει. Για τη χρονική περίοδο 2011-2012 δεν έχω στοιχεία.

Σήμερα θα δημοσιεύσουμε δαπάνες που έχουν να κάνουν με τη κίνηση των οχημάτων του Δήμου. Συγκεκριμένα θα δείτε παρακάτω δαπάνες για τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου, χωρίς τις δαπάνες για τα οχήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, χωρίς τις δαπάνες για θέρμανση όλων των Δημοτικών Κτιρίων, των Νομικών του Προσώπων , χωρίς τις δαπάνες για τη θέρμανση σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.

Θέλω να κάνω την εξής διευκρίνιση. Οι δαπάνες αφορούν το οικονομικό έτος που πληρώθηκαν. Προκύπτουν από τα αντίστοιχα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής.

Θα κάνω τις εξής πολιτικές παρατηρήσεις.

1) Η διαχείριση του Δημοσίου Χρήματος είναι ύψιστη πολιτική πράξη. Η διαχείριση αυτή επιβάλλεται να γίνεται σύμφωνα με τους νόμους, τη διαφάνεια, το συμφέρον των Δημοτών, τη βελτίωση του τρόπου ζωής των Δημοτών και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να σέβεται τα παραπάνω και να τα εφαρμόζει.

2) Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών είναι η βασική μου στόχευση. Κάποιοι ενοχλούνται. Με αφήνει παγερά αδιάφορο.

3) Δεν κάνω κριτική σε πρόσωπα. Κριτικάρω πολιτικές. Τα δημόσια πρόσωπα στη Δημοκρατία οφείλουν να δέχονται τη κριτική. Δεν ασχολούμαι με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κανενός. Κάνω κριτική στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή στο τρόπο που διαχειρίζεται το Δημόσιο χρήμα. Κάποιοι ας έχουν υπόψη ότι προχθές που πήρα τη φορολογική μου ενημερότητα γράφει ότι στο Δημόσιο οφείλω ΜΗΔΕΝ ευρώ. Συνεπώς τους φόρους μου τους έχω πληρώσει και κατά συνέπεια ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΩ.

4) Στην ιστοσελίδα του Δήμου ο εκάστοτε Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να αναρτηθούν την ετήσια περιουσιακή τους κατάσταση όσο χρόνο είναι αιρετοί και δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους. Γιατί στο Δικό μας Δήμο δεν γίνονται οι προβλεπόμενες από το νόμο αναρτήσεις; Τι φοβούνται αυτοί που δεν εφαρμόζουν το νόμο; Καλώ τους συνεπείς Δημότες να προβληματιστούν.

5) Για να κινηθεί ένα κρατικό όχημα πρέπει να εκδοθεί πριν την κίνηση η διαταγή πορείας. Σε αυτή αναφέρεται η ώρα που άρχισε να κινείται, ο σκοπός της κίνησης, το έργο που θα εκτελεστεί, οι επιβαίνοντες σε αυτό, η διαδρομή που θα κάνει, η ώρα επιστροφής στο χώρο στάθμευσης του ο οποίος πρέπει να είναι του Δήμου και όχι ιδιωτικός.



Παρακαλώ δείτε το πρώτο πίνακα δαπανών για τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου που πληρώθηκαν σε μερικά Οικονομικά έτη ανά Δημοτική Ενότητα.

 

2013

2017

2018

2019

2020

  ΔΕ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

123630

80967

172343

110408

134598

ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

62155

88365

93506

85196

38343

ΔΕ ΜΕΔΕΩΝΟΣ

53302

54193

50759

68681

25762

ΣΥΝΟΛΟ

239.087

223.525

316.608

264.285

198.703



Ο αναγνώστης πρέπει να πάρει υπόψη του τα παρακάτω.


Από τα μέσα του Απριλίου 2018 η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία εκτός από τα απορρίμματα της πόλης της Βόνιτσας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλιάμπελων. Η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας είναι η δαπάνη κίνησης των οχημάτων της γίνεται με δικά της έξοδα. Συνεπώς ο Δήμος ξοδεύει για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα στη Βόνιτσα και τα Παλιάμπελα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αποστάσεις από το ΧΥΤΑ στη Πάλαιρο των χωριών της ΔΕ Μεδεώνος, της ΔΕ Παλαίρου και των υπολοίπων χωριών της ΔΕ Ανακτορίου δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την εκτόξευση των δαπανών κυρίως τα έτη 2018 και 2019. Χρονιές προεκλογικής και εκλογικής περιόδου.



Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο μικρός αριθμός έργων που γίνεται με αυτεπιστασία του Δήμου. Συνεπώς τα μηχανήματα έργου που κινούνται πρέπει να εξετασθεί τι ακριβώς κάνουν.



Επισημαίνω στους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπογράφουν τα ΧΕΠ να προσέξουν τι υπογράφουν. Γίνομαι πιο σαφής. Δεν μπορεί τις δαπάνες των καυσίμων για τις τσάπες και τα φορτηγά να υπογράφουν στα ΧΕΠ για μεταφορικά μέσα. Βεβαίως όλα αυτά οι ελεγκτικές αρχές θα τα ελέγξουν.



Από τον ανωτέρω πίνακα και τα σχόλια μου ασφαλώς προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα. Οφείλουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αναδείξουν το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή.



Αγαπητοί Αναγνώστες σε επόμενες δημοσιεύσεις θα ολοκληρωθεί ο πίνακας και με άλλα στοιχεία.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η επόμενη δημοσίευση δαπανών θα γίνει τη Κυριακή 06-06-2021.

8 σχόλια:

  1. ρωτα τον φιλο σου τον βιτσα καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρατήριο από τη Βόνιτσα για ένα χρόνο εισέπραξε 172.000 ευρώ και πρατήριο από τη Ζαβέρδα για ένα χρόνο εισέπραξε 93.000 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Εχει ο Δήμος αποθήκες καυσίμων; Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τσακάλης τι απαντά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν δεν ξερεις να μην μιλας φιλε κατηγορεις τους παντες οτι τσεπωνουν για δες τι μενει πρωτα και μετα μιλα. διαβασε

    https://www.obe.gr/pos-diamorfonontai-oi-times-ton-kafsimon/

    "Σε κάθε 100 ευρώ, πληρώνουμε για βενζίνη 29,91 ευρώ, για φόρους και τέλη 64,21 ευρώ και για τα κέρδη εταιρειών, πρατηρίων και μεταφορέων 5,88 ευρώ!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλο πετρελαιο βάζουν στ αμάξια αλλά παιρνουν στα μπιτόνι για το σπίτι να βάζουν στα Χορτοκοπτικα τους να βγάζουν μεροκάματο άλλο παει για τα Ι.Χ τους και δώστου κανένας δεν βλέπει κανένας δεν ακουει κανένας δεν μιλάει μόνο στα πηγαδακια τα λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑ ΘΕΛΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕ ΟΠΟΙΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΑΜΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΙΔΑ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΠΕΡΝΑΓΕ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΚΟΡΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΛΑΚΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λακιας γνωρίζει τα παντα αλλά είναι προεδρος δημοτικου Συμβουλίου τώρα όπου τον συμφέρει είναι προεδρος και όπου δεν τον συμφέρει είναι δήμαρχος αχ κατακαημένη Κατουνα τι σου ήτανε να παθεις ποσα χρονια πισω ακους ο πατερας του ΝΕΟΚΟΡΟΥ με το αμάξι του δήμου μόνο στην Κατουνα γίνονται αυτά αλλά αφου δεν υπάρχουν δημότες και είναι για τα μπάζα καλά κανετε

      Διαγραφή
  7. Ηθικό πρατήριο γιατί δεν απαντάς; Πιάστηκες με τη γίδα στη πλάτη; Θα μας πεις σε ποια αποθήκη καυσίμων του Δήμου παρέδωσες καύσιμα; Όσο δεν απαντάς παραδέχεσθε την ενοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο