Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Δενδροφύτευση στο Αρχοντοχώρι από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα".




Ημερομηνία 28.2.2021
Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός
Σύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα", με την συνδρομή του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ξηρομέρου, προχώρησε στην δενδροφύτευση του αύλειου χώρου, ενός πολύ παλιού κτιρίου, ιδιοκτησίας Δήμου Ξηρομέρου, αγορασμένο από τον τέως Δήμο Αλυζίας με σκοπό την δημιουργία μουσείου.....

Ένα παλιό κτίριο, αρχοντικό του 19ου αιώνα στην γειτονιά του Αη Δημήτρη, με λαξευμένο πάνω του το έτος κατασκευής 1879, το οποίο με μια μελέτη αποκατάστασης του, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αναδειχτεί η υπέροχη ορεινή αρχιτεκτονική δόμηση που υπάρχει στο Αρχοντοχώρι και αυτή η ανάδειξη να αποτελέσει τον οδηγό και στην ανάδειξη και των άλλων πολλών όμοιων κτιρίων που υπάρχουν στον οικισμό.

Η δράση υλοποιήθηκε με εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου μας, τηρώντας αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.










15 σχόλια:

  1. Κτίριο χτισμένο και σε αντισεισμικό χωριό που αντέχει σε αιώνες και αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επί Δημαρχίας Τάκη Τριποτσέρη. γιατί Τάκης ήτανε μορφωμένος δήμαρχος και ήξερε την αξία του κτιρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σας! Πρέπει όμως κάποιος να ενδιαφερθεί επιτέλους και με τον Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής που έχετε στο χωριό σας!! Είναι ένα μεγάλο βυζαντινό έργο που κινδυνεύει να καταρρεύσει!! Μόνο αυτό να γίνει στο Αρχοντοχώρι δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Μια συντήρηση εικόνων και μια συντήρηση του κτιρίου, μόνο αυτό, αλλά δυστυχώς οι πρώην και οι νυν δήμαρχοι μόνο υποσχέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λέτε, τόσα χρόνια κάνεις δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτό το στολίδι του Αρχοντοχωρίου και γενικότερα του ξηρομερου. Ένας Ναός πολύ όμορφος και κατανυκτικός με βυζαντινή αρχιτεκτονική! Πρέπει να γίνουν ενέργειες απο την τοπική Εκκλησία αλλά και από την κοινότητα του Αρχοντοχωρίου

      Διαγραφή
    2. Να ξανά ανοίξει η μελέτη πριν είναι αργά!
      Η πρώτη μελέτη για την αναστήλωση το 2014.

      http://mytikaspress.blogspot.com/2014/04/blog-post_6849.html?m=1

      Διαγραφή
    3. Πρέπει ο Ιερέας του χωριού να απευθυνθεί στον οικείο του Μητροπολίτη ώστε να υπάρξουν μελέτες από την Μητρόπολη ως προς το θέμα της αναστηλώσεις και της συντηρήσεως του ναού της Παναγίας μας.

      Διαγραφή
  4. Τόσα εκατομμύρια προύπολογισμούς είχε ανέκαθεν το λεγόμενο Υπουργείο Πολιτισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς το μεγαλύτερο ανάθεμα θα είναι αυτό που κανείς δεν ενδιαφέρεται για την Παναγία μας. Να φάνε τα λεφτά από τις μελέτες ξέρανε μόνο όλοι τους..... ντροπή τέτοιο μνημείο και να είναι σε αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://xiromeronews.blogspot.com/2014/02/blog-post_6743.html

    Ανάρτηση από το 2014 και την αναστήλωση της Ζωοδόχου Πηγής, από τότε και έκτοτε ούτε συζήτηση για αυτό το θέμα δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο για τον Ι.Ν Ζωοδόχου πηγής να φάνε τα λεφτά από τις μελέτες ξέρανε το μεγαλύτερο ανάθεμα που έχουν όλοι τους... τέτοιο μνημείο και να είναι σε αυτά τα χαλιά ντροπή σε όλους αλά τι να περιμένεις από κουμουνιστές και λαμόγια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο στο σύλλογο που ότι μπορεί κάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικό στολίδι ο ναος για όλη την Ελλάδα.Παρολο που δεν είναι από Αιτωλοακαρνανία στεναχωριέμαι για αυτόν τον ναο της Παναγίας. Πρέπει ο ιερέας και ο δήμαρχος του χωριού να σταματήσουν τις δικαιολογίες και να πάνε αμέσως στην μητροπολη Αιτωλοακαρνανίας και στην αρχαιολογία για την αναστήλωση του ναού. Από υποσχέσεις και λόγια του αέρα έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αρχαιολογία της της Αιτωλοακαρνανίας δεν πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα? μόνο μη και μη και μη φτιάχνετε κάτι;;!! Στο τέλος θα κατάρρευση και τότε θα δούμε ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες, δήμαρχος? τοπική Εκκλησία? τοπικός πρόεδρος? πολίτες—κάτοικοι του χωριού? πολιτικοί άρχοντες? Για να δούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια στο τοπικό σύλλογο αρχοντοχωρίου για τις ενέργειες που κάνει αλλά μήπως πρέπει να αφήσει προς το παρόν τα σχέδια αναστήλωσης ενός ερειπωμένου σπιτιού και να ασχοληθεί με την αναστήλωση της προαναφερθείσας εκκλησίας της Παναγίας Ζωοδόχου του Αρχοντοχωρίου; αν όλοι μαζί δεν προσπαθήσουμε και κινητοποιηθούμε πως θα γίνουν ενέργειες?!Πάντως συγχαρητήρια στο σύλλογο γιατί πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο