Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Αγρίνιο – Εστίαση Γι’ αυτό παραδίδουμε τα κλειδιά


«Συνάδελφοι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ και δανείζονται από φίλους και συγγενείς» λέει ο πρόεδρος της Εστίασης Αγρινίου
«Τουλάχιστον το 50% της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία δεν εισέπραξε την επιστρεπτέα 5».....

Την Τετάρτη οι επαγγελματίες εστίασης του Αγρινίου θα συγκεντρώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στα γραφεία Ένωσης, για να τα αποστείλουν στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Αγωνία, εκνευρισμός και το αίσθημα του εμπαιγμού κυριαρχεί στους κύκλους των επαγγελματιών της εστίασης και αναψυχής της περιοχής! Αγωνία για το μέλλον του κλάδου και εμπαιγμός διότι βλέπουν τα ενισχυτικά μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση να μην «αγγίζουν» όλους του επαγγελματίες του κλάδου.

Παράλληλα επικρατεί εκνευρισμός, διότι τη στιγμή που πολλοί επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τις δηλώσεις του είναι «σα να έριξε λάδι στη φωτιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ναστούλης τονίζει: «με τις δηλώσεις του ο Υπουργός ήταν σα να έριξε λάδι στην φωτιά. Είναι αρνητικά επηρεασμένος ο κλάδος από τα αποτελέσματα της επιστρεπτέας 5 και το αβέβαιο μέλλον και ο κ. Γεωργιάδης με τις δηλώσεις,που έκανε «πυροδότησε» αντιδράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, ακόμα και σε κόσμο που δεν έχει σχέση με την εστίαση. Το χειρίστηκε λάθος και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε εκ των υστέρων, προσπαθώντας να το «μαζέψει», αλλά μάταια θεωρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ειρωνεύεται τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης».

Μιλώντας για τη συμβολική κίνηση της παράδοσης των κλειδιών των επιχειρήσεών τους ο κ. Ναστούλης αναφέρει: «η παράδοση των κλειδιών της εστίασης είναι μια πανελλαδική συμβολική δράση στην οποία θα συμμετάσχουμε. Η συγκέντρωση των κλειδιών θα πραγματοποιηθεί στις 10/2 από τις 10:00 έως 15:00, στα γραφεία της Τοπικής Ομοσπονδίας που συστεγάζεται η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου. Είναι καθαρά συμβολική, διότι δεν αφορά μόνο το τώρα αλλά και το μετά. Είναι παρά πολύ σημαντική η επόμενη μέρα, διότι αν δεν γίνουν τομές στις παθογένειες που κουβαλάμε τόσα χρόνια, αν δεν αλλάξει το φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, τότε σίγουρα θα έχουμε λουκέτα. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι είμαστε ο κλάδος που έχουμε παρά πολλά εξαρτώμενα επαγγέλματα,με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι πολλαπλάσιες τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία».

Η κακή ψυχολογία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, λόγω των lockdown και των πολλών αδιεξόδων στα οικονομικά που σιγά – σιγά δημιουργούνται επικρατεί και στους επαγγελματίες του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι μέχρι τώρα εισέπραξαν ποσά, τα οποία δεν είναι ικανά να εξομαλύνουν την κατάσταση ή έστω να «χρυσώσουν το χάπι…

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5, δυστυχώς, δεν ευνόησε τον κλάδο της εστίασης, διότι, στον νόμο μας πάνω από το 50% δεν την εισέπραξε και δεν την έλαβε και πάνω του 40% πανελλαδικά. Είναι παρά πολύ άσχημο, διότι στην επιστρεπτέα 4 και αφού είχαμε επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, καταφέραμε να εξαιρέσουμε τον αλγόριθμο που περιελάμβανε την πτώση του τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να πάρουν το maximum του ποσού που δικαιούνταν βάση των εργαζόμενων» σημειώνει ο Κ. Ναστούλης και προσθέτει : «Επίσης, έγινε κουβέντα για το επίδομα ειδικού σκοπού που θα αφορούσε τους ιδιοκτήτες, διότι, η επιστρεπτέα είναι για κάλυψη των υποχρεώσεων της επιχείρησης. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι από την στιγμή που θα πάρουμε το maximum και θα βγει και η επιστρεπτέα 5 τέλη Δεκεμβρίου, όπου και εκεί θα πάρουμε το μέγιστο λόγω του μηδενικού τζίρου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου δεν θα το εισπράξουμε. Δυστυχώς, η επιστρεπτέα 6 δεν δόθηκε τέλη Δεκεμβρίου, αλλά στα τέλη Ιανουαρίου και επίσης οι αλγόριθμοι που μπήκαν πέταξαν έξω τις περισσότερες επιχειρήσεις».

«Είναι πολύ άσχημο» εκτιμά ο Κ. Ναστούλης «διότι υπάρχουν συνάδελφοι που πήραν 2.000€ τον Νοέμβριο ή και καθόλου και σαν μην έφτανε αυτό βγήκαν εκτός και από την επιστρεπτέα 5. Έχει σκεφτεί κάποιος ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν και οικογένειες; Έχουν σκεφτεί ότι έχουν πάγιες προσωπικές ανάγκες όπως ενοίκιο σπιτιού, ρεύμα, κοινόχρηστα κ.α.; Με καλούν συνάδελφοι. οι οποίοι είναι σε άσχημη ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, διότι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ και δανείζονται από φίλους και συγγενείς. Δεν έδωσαν οριζόντια ούτε 1.000€, ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και να αφήσουν πίσω όλες τις άλλες υποχρεώσεις. Στην ουσία μιλάμε για ένα έμμεσο δανεισμό από την στιγμή που θα επιστραφούν τα μισά. Επομένως, να μην αναρωτιέται ο κ. Γεωργιάδης, γιατί οι συνάδελφοι συμμετέχουν σε αυτήν την συμβολική δράση με τα κλειδιά. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον καταλαβαίνει». Τέλος, να μην ξεχνάμε και τους εργαζόμενους. Η εστίαση λόγω της πολυμορφίας και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών κατά περιπτώσεις, έχει εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχουν προσαρμόσει τις ανάγκες τους πίσω από το μισθό τους. Και εκεί υπάρχει μεγάλη δυσκολία» ανέφερε ο κ. Ναστούλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λέγοντας: «στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχτηκαν 111 επιχειρήσεις. Στο Δήμο Αγρινίου επιλέχτηκε το 25% από αυτό τον αριθμό των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της καφεστίασης, των κέντρων εκδηλώσεων και των καταλυμάτων».


O Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου μιλάει και για το μέλλον του κλάδου στην περιοχή και τον κίνδυνο των λουκέτων προχωρώντας στην ακόλουθη ανάλυση: «στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν ξεκινήσει και κλείνουν επιχειρήσεις. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην επαρχία. Ίσα – ίσα που άνοιξαν και νέες επιχειρήσεις take away και delivery. Στην περιοχή μας το φαινόμενο αυτό θα αρχίσει να γίνεται εμφανές από τον επόμενο χειμώνα. Οι επιχειρήσεις είναι παρά πολλές πλέον, με αποτέλεσμα κάθε νέα να τρώει από ψίχουλα μέχρι κομμάτια από την «πίτα» της εστίασης, η οποία μικραίνει αντί να μεγαλώνει. Ακόμα, ως προς το delivery από εκεί που λ.χ. έκαναν 100 μαγαζιά, στην επανεκκίνηση θα κάνουν 300. Δεν υπάρχει περιθώριο πλέον και ειδικά σε μια πόλη. όπως το Αγρίνιο. που ζούμε μεταξύ μας. Όλα αυτά σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις που κουβαλάμε από την δεκαετία της κρίσης και τις νέες υποχρεώσεις, που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας…».

Διαφορετική εικόνα έχει το οικονομικό επιτελείο για την εστίαση

Είναι αλήθεια, ότι ο κλάδος της εστίασης μένει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, μετά την επιβολή του δεύτερου lock down της οικονομίας στις 7 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η πραγματικότητα των αριθμών για τον κλάδο φαίνεται πως είναι διαφορετική, σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αφού ο τζίρος που δηλώθηκε από τον κλάδο της εστίασης το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ και ια το 2020 ο… μεικτός “τζίρος” της εστίασης διαμορφώθηκε στα 6,13 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,2 δισ. ευρώ είναι ο πραγματικός τζίρος του κλάδου, όπως αποτυπώθηκε στην ιστοσελίδα του ιστότοπου “mybusinesssupport” της ΑΑΔΕ. Σε αυτά όμως προστέθηκε και η κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,93 δισ. μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ειδικότερα η εστίαση ενισχύθηκε με 813 εκατ. ευρώ από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και 1,1 δισ. για κάλυψη αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών, μέσα από την δυνατότητα που δόθηκε να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους

Τα 4 μέτρα για τον κλάδο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης



Τέσσερα μέτρα για τον κλάδο της εστίασης ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Κ.Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, για να στηρίξουμε ειδικά τον κλάδο της εστίασης. Πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας. Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο έως και τον Δεκέμβριο. Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη»

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο