Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Σκουρλέτης: Τι είπε για αυτοδιοικητικές εκλογές και σπάσιμο Δήμων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το «σπάσιμο» δήμων και το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών ήταν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» στην ΕΡΤ1.

«Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο νόμος για την Αυτοδιοίκηση. Για το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, ο νόμος προβλέπει ποσόστωση 40% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ανάλογη ρύθμιση μπορεί να προβλεφθεί και για το ευρωψηφοδέλτιο. Εάν έχει ψηφιστεί έως τότε ο νόμος για την ισότητα των φύλων θα προβλέπει αντίστοιχη ρύθμιση» είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής στις ευρωεκλογές διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτε».
Για τις αλλαγές στη διοικητική διαίρεση των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε, ότι αυτές θα αφορούν δήμους, όπου το σχετικό αίτημα είναι «ώριμο και πάνδημο» και υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Για τις αλλαγές στη διοικητική διαίρεση των δήμων, είπε ότι με τον Καλλικράτη υπήρξαν προβλήματα και όχι μόνο χωροταξικά και πρόσθεσε ότι σε ορισμένους δήμους, όπως της Κέρκυρας και της Μυτιλήνης, έγιναν επιλογές «ανορθολογικές, στο πλαίσιο ενός δογματισμού», που επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους.
Για την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, ανέφερε ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο διευκολύνει την πιο αυθεντική έκφραση των μικρών κυρίως δήμων.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι επιμένοντας στην αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, οδηγεί στην υποστελέχωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Ερωτηθείς για την κατάθεση στον εισαγγελέα του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος στο πλαίσιο της έρευνας για την τηλεφωνική συνομιλία του, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «εάν το έχει κάνει ο κ. Πολάκης, κακώς το έκανε. Εγώ δεν θα το έκανα», για να προσθέσει πως «ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αποδείξει ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο».
«Ο κ. Στουρνάρας έχει έναν θεσμικό ρόλο, και δεν πρέπει να ξεχνά τον ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης και να συμπεριφέρεται ως πολιτικός. Θεωρώ προβληματικό το γεγονός ότι ασχολήθηκε επιλεκτικά με το δάνειο του κ. Πολάκη που τελικά αποδείχθηκε νόμιμο και δεν είχε την ίδια ευαισθησία σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις. Μπορεί να θέλει να γίνει ο αυριανός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Πολλές φορές υπερέβη τον ρόλο του».
Παράλληλα σχολίασε την πρόθεση που έχει εκφράσει ο κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης να προβεί σε αγωγή κατά της εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη, λέγοντας πως «η Δικαιοσύνη πρέπει απρόσκοπτα να κάνει τη δουλειά της και είναι ολισθηρός ο δρόμος να δημιουργεί κάποιος εμπόδια σε μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί. Οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές συμμαχίες και συνεργασίες που προωθεί το κυβερνών κόμμα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, διαμορφώνονται δυο μεταμνημονιακοί πόλοι και υπάρχει ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς βλέπουν το μέλλον της χώρας.
«Ο παλαιός δικομματισμός συγκροτούνταν από δυο κόμματα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία διαχειρίζονταν την ίδια πολιτική. Δεν είχαν μια διαφορετική στρατηγική. Σήμερα, υπάρχει ο πόλος ένα ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού με κορμό τη ΝΔ και ένας προοδευτικός αριστερός πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συναντηθούν δυνάμεις σε μια προγραμματική συμφωνία. Ο διάλογος αυτός αφορά το παρόν και το μέλλον και της Ευρώπης και είναι η ύλη των ευρωεκλογών» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Ανοίξαμε αυτό τον διάλογο στην Ευρώπη και έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως η κ. Γεννηματά αρνείται να παρακολουθήσει και κλείνει το μάτι προς τη ΝΔ όμηρος ενός πολιτικού προσωπικού που βρίσκεται μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να δει η ίδια πως θα το λύσει, αλλιώς θα το λύσει ο κόσμος».
Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών πρόσθεσε όμως ότι «ενενήντα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτοσχεδιάζουν. Σχεδιάζεται διοικητική διαίρεση σε δήμους όπου προηγείται η ΝΔ. Είναι μια κυβέρνηση σε πανικό που προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις κάλπες», πρόσθεσε, «το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο και θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα απόρριψης της κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στις υποθέσεις σκανδάλων που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, έκανε λόγο «για συμπεριφορά αυταρχική και αλαζονική που τραυματίζει την ίδια τη δημοκρατία».
«Έχουμε μέσα ενημέρωσης φιλοκυβερνητικά που πριν βγουν οι υποθέσεις και πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης έχουν καταδικάσει και έχουν βγάλει αποφάσεις. Έχετε τέσσερα χρόνια θητείας βγάλτε τα τεκμηριωμένα και μη σπιλώνετε προσωπικότητες, χωρίς να έχετε κάποιο στοιχείο στα χέρια σας» είπε ο γραμματέας της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στον ‘Αδωνι Γεωργιάδη, και το θέμα με την κ. Τουλουπάκη, είπε πως «έχει δικαίωμα να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του».
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της αλλά ο κ. Γεωργιάδης έχει το τεκμήριο της αθωότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αυγενάκης, χαρακτήρισε «σκευωρία», την υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου».
«Επειδή τον ξέρω προσωπικά δεν πιστεύω τίποτε από όλα αυτά. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και την στηρίζουμε. Ο κ. Γεωργιάδης, υπήρξε ένας από τους εθελοντές που υποστήριξαν τον κ. Μητσοτάκη επί τρεις μήνες, όταν διεκδικούσε την προεδρία του κόμματος. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μερικές μέρες μετά την ανάληψη της αρχηγίας από τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε να αποχωρήσει από οποιαδήποτε συμμετοχή στη λειτουργία του κόμματος. Δεν είχε ούτε έχει οργανική θέση στο κόμμα».
Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης, διάβασε σημεία του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, «για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας» από δημόσιο οργανισμό, ενώ άσκησε κριτική κατά του Μεγάρου Μαξίμου που έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ονομαστικά σε μάρτυρα υπεράσπισης.
Ο κ. Σκουρλέτης ρώτησε τον κ. Αυγενάκη, εάν ο ίδιος θα πήγαινε μάρτυρας σε υπόθεση παιδεραστίας. «Δεν μου έχει γίνει τέτοια πρόταση», απήντησε ο κ. Αυγενάκης.
Ο γραμματέας της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων και στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ανέφερε ότι δυο φορές η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία δεν έχει έρθει προς συζήτηση, ενώ σχολιάζοντας τη θέση του κ. Σκουρλέτη για την συγκρότηση προοδευτικού πόλου είπε ότι «προοδευτικός χώρος», είναι αυτός που υπηρετεί η ΝΔ με το πρόγραμμά της.
«Δεν σας χαρίζουμε ούτε το πεζοδρόμιο, ούτε και την πρόοδο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή και πρέπει να δώσετε στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.
 https://www.aftodioikisi.gr

5 σχόλια:

  1. ΣΠΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΗΘΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙΑ ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Η ΛΙΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Υπουργός Εσωτερικων κ Ραγκουσης είχε στο πρώτο ΦΕΚ ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ και Δήμο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ την Βόνιτσα. Παλερο και Κατουνα το ΒΑΡΎ ΞΗΡΟΜΕΡΟ το ΠΟΙΟΣ βουλευτής του π ΠΑΣΟΚ το άλλαξε ας το πει ο ίδιος Ο Δήμος μας μπορεί να πάρει απόφαση και να ζητήσει να γίνει Δήμος ΑΣΤΑΚΟΥ όπως αρχικά είχε γραφτεί Υ. Γ για το λόγο του αληθές υπάρχει το Φ. Ε. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείξε το φεκ αν υπαρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπου μπαχαλο και ακροαριστεροι. Μονο εκει επιζούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο