Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ: ΑΙΑΣ ΑΛΥΖΙΑΣ-ΚΑΝΔΗΛΑ: Ομιλία απο το διαιτολόγο-διατροφολόγο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δρ. Εμμανουήλ Μπιρμπίλη με θέμα: "Η αθλητική διατροφή στις αναπτυξιακές ηλικίες"

           Στην Κανδήλα, ο αθλητικός Σύλλογος ΑΙΑΣ ΑΛΥΖΙΑΣ, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 5:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Γρ. Μακρυγιώργος, διοργανώνει ομιλία το θέμα «Η αθλητική διατροφή στις αναπτυξιακές ηλικίες» με ομιλητή τον Διδάκτωρ Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δρ. Εμμανουήλ Η. Μπιρμπίλη PhD, MSc, MEd.
Στο τέλος θα υπάρξουν ερωτήσεις του κοινού........



Περίληψη παρουσίασης:
      Δεν υπάρχει σωστή, λάθος, καλή ή κακή διατροφή, δεν υπάρχει τροφή/τρόφιμο που παχαίνει ή αδυνατίζει, υπάρχει ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού κάθε ανθρώπου (Χωρίς περιττούς και αναίτιους διατροφικούς αποκλεισμούς τροφών).
        Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή, (αποτελούμενη από ποιοτικά θρεπτικά συστατικά) με βάση τις ανάγκες ενός ανθρώπου, έχει σαν στόχο να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια για όλες τις λειτουργίες του χωρίς να μεταβάλλονται το σωματικό βάρος (αν έχει τα φυσιολογικά κιλά) και η σύσταση του σώματος, διατηρώντας μια υψηλή καθημερινή ποιότητα ζωής και υγεία.
         Ισορροπημένη και πλήρης διατροφή αποκαλείται αυτή που μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά της καθημερινής ζωής ενός ανθρώπου, συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος σώματος, η φυσική κατάσταση, οι καθημερινές συνήθειες, η φυσική δραστηριότητα και η εργασία κάθε ανθρώπου, που επηρεάζουν την καθημερινή απαίτηση σε ενέργεια.
         Συμπερασματικά, ισορροπημένη και πλήρης-ολοκληρωμένη διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει ημερησίως αλλά και εβδομαδιαίως όλες τις ομάδες θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία-βιταμίνες και νερό) από μεγάλη ποικιλία τροφίμων καταμερισμένα σε ισορροπία μέσα στην ημέρα αλλά και σε κάθε γεύμα. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 2 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 3-4 μικρότερα γεύματα που να έχουν όλα όσο το δυνατό περισσότερη ισορροπία στον καταμερισμό των θρεπτικών συστατικών.
         Η Μεσογειακή Διατροφή που προέρχεται και από την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται η ποιοτικότερη και πιο ισορροπημένη διατροφή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.), περιλαμβάνοντας στα γεύματα της εβδομάδας, τουλάχιστον 1 με 2 φορές κόκκινο κρέας, 1 φορά λευκό κρέας, 1 τουλάχιστον φορά ψάρι, 2 με 3 φορές όσπρια και λαδερά, 1 φορά ζυμαρικά και πίτες, καθημερινά γαλακτοκομικά, σιτηρά, φρούτα και λαχανικά, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε ανθρώπου σε όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά και μη συστατικά, διασφαλίζοντας και προστατεύοντας την υγεία.
       Τα άτομα - παιδιά που επιλέγουν να κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα, είναι η καθημερινή προπόνηση (, Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Στίβο, Ποδηλασία κλπ) έχουν αυξημένες ανάγκες θερμίδων σε σχέση με όσους ακολουθούν καθιστική ζωή. Η διατροφή των αθλουμένων, αλλά και των αθλητών πρέπει οπωσδήποτε μέσα στην εβδομάδα να έχει αρκετές ποιοτικές πρωτεΐνες (αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας κλπ), σύνθετους υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά, μακαρόνια & πατάτες) αλλά και ποιοτικά λιπαρά, κυρίως μέσα από τα γαλακτοκομικά, ψάρι και ελαιόλαδο.
       Ειδικά, στους αθλητές υψηλών απαιτήσεων αλλά και στους έντονα αθλούμενους η ισορροπημένη διατροφή δεν απαιτεί κανενός είδος συμπλήρωμα διατροφής για να επιτευχθούν υψηλές επιδόσεις (μόνο αν χορηγηθούν από τον Ιατρό της ομάδας μετά από διάγνωση έλλειψης θρεπτικών συστατικών από ειδικό-παθολογικό λόγο, που δεν μπορούν να καλυφτούν από την διατροφή).
    Έναν αθλητή δεν τον κάνει καλό, αποτελεσματικό, επιτυχημένο η διατροφή, τον κάνει η ποιοτική προπόνηση, ενώ η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μέρος ενός  επιστημονικά εμπεριστατωμένου και στοχευμένου προπονητικού πλάνου.

Δρ. Μπιρμπίλης Η. Εμμανουήλ PhD, MSc, MEd.
Διδάκτωρ και Διπλωματούχος Διαιτολογίας-Διατροφής
Διπλωματούχος Επιστημών της Αγωγής
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο