Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Κλονίζεται το εργοστάσιο Knauf στη Στάνου Αμφιλοχίας


       Τραγικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες για τους εργαζομένους! Με την εμφάνιση της κρίσης, η Διεύθυνση του εργοστασίου μείωσε δραστικά της βάρδιες στους τομείς παραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται στις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων  και ήδη  ξεκίνησε τις σταδιακές απολύσεις προσωπικού, πολλών εξ’ αυτών, με πολυετή υπηρεσία στο εργοστάσιο ! Και έπεται και συνέχεια….

       Η καταβύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας, κλονίζει συθέμελα την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου Knauf  με τραγικές και απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζομένους αλλά και την χειμαζόμενη τοπική οικονομία καθώς τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει μειωθεί αισθητά ο όγκος παραγγελιών των δομικών παραγομένων προϊόντων του εργοστασίου (γυψοσανίδες κλπ υλικά), λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην χώρα μας, αλλά και των εξαγομένων παραγγελιών στις Βαλκανικές χώρες, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική, και στο άμεσο μέλλον προοιωνίζεται συνέχιση της πτώσης και μεγέθυνση των προβλημάτων του εργοστασίου και κατ' επέκταση των εργαζομένων σ’ αυτό.......



      Αν και προϊόντα του εργοστασίου Knauf  έχουν ηγετική θέση στην αγορά λόγω της υψηλής ποιοτικής στάθμης των, βρίσκονται σε πτωτική πορεία δεδομένης της εκρηκτικής οικοδομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, και σε συνδυασμό με την πολιτική της μητρικής εταιρείας ν’ ανοίξει  εργοστάσιο στην γειτονική μας Βουλγαρία, με μειωμένο λειτουργικό κόστος αλλά και των περιορισμένων εξαγωγών σε τρίτες χώρες, δημιουργούν δυσοίωνο το μέλλον του εργοστασίου και οδυνηρές τις συνέπειες για τους εργαζομένους.
         Με την εμφάνιση της κρίσης, η Διεύθυνση του εργοστασίου μείωσε δραστικά της βάρδιες στους τομείς παραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται στις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων  και ήδη  ξεκίνησε τις σταδιακές απολύσεις προσωπικού, πολλών εξ’ αυτών, με πολυετή υπηρεσία στο εργοστάσιο ! Και έπεται και συνέχεια….
         Θύματα αυτού του μέτρου, ήταν πρόσφατα δύο χωριανοί μας (απο την Κωνωπίνα) και ένας συνδημότης μας από την Κατούνα, αν και το λατομείο εξόρυξης γύψου της επιχείρησης είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου  εντός των γεωγραφικών ορίων της Τοπικής Κοινότητας Κωνωπίνας  του Δήμου, πλέον, Ακτίου-Βόνιτσας
       Με την παραπάνω επισήμανση θέλουμε να καταδείξουμε την παντελή απουσία αντισταθμιστικών συμβατικών όρων  «αυτό καθ’ αυτό», που θα παρείχαν κάποια εχέγγυα προστασίας των εργαζομένων  και επ’ ουδενί να επιδείξουμε διαχωρισμό και ρατσιστική διάθεση έναντι εργαζομένων.
         Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, το εργοστάσιο της Knauf  όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, έδωσε διέξοδο στην ανεργία που μαστίζει κυρίως τα χωριά της ενδοχώρας του Ξηρομέρου αναπτύσσοντας παράλληλα κοινωνική προσφορά που μεταφράζεται σε υλικές-χρηματικές δωρεές σε τοπικούς φορείς (πυροσβεστική, αστυνομία, σχολεία) αλλά και στην δυνατότητα που παρέχει σε φοιτητές της περιοχής να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στα γραφεία της εταιρίας.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα της Κωνωπίνας»

12 σχόλια:

  1. Ετσι είναι. Αρχίσανε καιρό τώρα και διοχνουνε κόσμο. Και θα διοξουνε και άλλους τωρα τον μαρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως τα γραφουν είναι η αληθεια. Φτιαξανε εργοστασιο στην βουλγαρια εχει εργοστασιο και στην τουρκια ανοικοδομηση δεν υπαρχει και όπως πανε τα πραγματα θα κλεισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπραβο ρε ξηρομερο που γραφης τα προβληματα με το εργοστασιο γιατι κανενας δεν βλεπη και δεν ακουι τιποτα
    Πανος από Σπαρτο



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από αυτό το εργοστάσιο τρώνε ψωμί αρκετές οικογένειες στα χωριά μας. Αμα κλίσει κι αυτό φωτιά στη στράτα μας κι αλημονο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. den einai mono ta paidia poy fygane apo tin konopina einai kai apo alla xoria poy fygane voritera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην ξεχνάται ότι η εταιρία είναι γερμανικών και οχι ελληνικών συμφερόντων.Τα χρήματα που επενδυθηκαν στο εργοστάσιο επιστράφηκαν τουλάχιστον x 8 φορές στην μητρική εταιρία. Με τα χρήματα αυτά έγινε απο την Γερμανική εταιρία η επένδυση σε 4 συγχρονα εργοστάσια με μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα στην Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία, που με την σειρά τους ανταγωνίζονται το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο της Αμφιλοχίας. Το σίριαλ ειναι Knauf εναντίον Knauf και όχι κρίση εναντίον Knauf!
    Επρεπε να ντρέπονται κάποιοι από το ελληνικό managment γιατί συσώρευσαν για 22 χρόνια πάρα πολλά εκατομύρια κερδών στις γερμανικές τράπεζες και στην πρώτη στροφή εκοψαν τους μισθούς και απέλυσαν τον κόσμο της περιοχής μας.
    Ας σταματήσουμε να βλέπουμε το προπετασμα καπνού που δημιουργούν οι φιλανθρωπίες τους και ας τους στερήσουμε ως τοπική κοινωνία την πρόσβαση στο ελληνικό ορυκτό που λέγεται ΓΥΨΟΣ.
    Οι ραγιάδες τελείωσαν και η Ελλάδα απελευθερώθηκε το 1821!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΔΥΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΙΠΤΕΡΟ 10.000 Μ2 ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μάρμαρο πάντα το πληρώνουνε οι εργαζόμενοι. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του ανώνυμου 7:44 μ.μ. αλλά κάνω τη σκέψη: αν η εταιρεία ήταν Ελληνικών συμφερόντων θα υπήρχε τώρα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eπειδή η Knauf δεν ειναι ελληνική εταιρία και τα λεφτά πέταξαν στις κατασκευές των άλλων εργοστασίων της, εμείς μείναμε με το όνειρο!! Ειναι δε τέτοιος ο γερμανικό-τουρκικός τσαμπουκάς που μεσούσης της κρίσης μας παρουσίασαν απο την διοίκηση της Αρχές μας(Knauf values της είπαν) και προσπάθησαν να μας πείσουν οτι η πρώτη λέξη που τους χαρακτηρίζει είναι η λέξη Ανθρωπιά και επειδή δεν μπορεί να μεταφραστεί από το γερμανικό προτότυπο στην Ελληνική γλώσσα (την πλουσιότερη στον κόσμο)πρέπει όλοι μας να μην μάθουμε στα γερμανικά.
    Σε λίγο θα μας επιβάλουν τον εθνικό υμνο της Γερμανίας και της Τουρκίας και εμείς θα πρέπει να τον μάθουμε απέξω εξαργυρόνοντας τα τριάντα αργύρια του μισθού μας. Δυστυχώς τσαλακώσαμε εκτός από την περηφάνειά μας και την σημαία μας και την βάλαμε στα προίόντα τους για να μπορούν να πουλάνε περισσότερο, για να φτιάξουν ακόμη περισότερα εργοστάσια στην Τουρκία και στην Βουλγαρία.
    Δυστυχώς σε λίγο καιρό θα μείνουμε 3 και ο κούκος για να δουλευουμε μόνο στα κλαρκ που θα φορτω-ξεφορτώνουν την βαλκανική παραγωγή. Την αλήθεια αυτή την ξέρουμε και την συζητάμε όλοι μεταξύ μας τα τελευταία 2 χρόνια στην Αμφιλοχία και κανένας δεν βγήκε να την διαψεύσει.
    Κάποιος πρέπει να μάθει στους υποταγμένους οτι η σωστή λέξη για τις χαμένες αξίες τους είναι η Απ-ανθρωπιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο