Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Oμιλία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Θάνου Μωραΐτη στην ολομέλεια της βουλής για τους ημιυπαίθριους.

«Το πρόβλημα των ημιυπαίθριων δεν είναι μόνο πολεοδομικό, είναι βαθιά πολιτικό και κοινωνικό και η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει με το νομοσχέδιο αυτό μια ολόκληρη εποχή ενοχής, ανοχής και αναποφασιστικότητας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους.
Ο Υφυπουργός τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει πλέον να πάψει να εθελοτυφλεί απέναντι σε ένα πρόβλημα που ουσιαστικά αποτυπώνει την διαχρονική παθογένεια στις σχέσεις κράτους και πολιτών.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει τέσσερεις στόχους και συγκεκριμένα:
-Την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης
-Την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης
που συντελέστηκε λόγω της αυθαίρετης δόμησης.
-Τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε σαφή εικόνα του κτιριακού αποθέματος της χώρας
-Τη διόρθωση ρυθμίσεων των άρθρων 40 και 41 του Νόμου Σουφλιά, που ουσιαστικά γονάτισαν την οικοδομή σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Ο κ. Μωραΐτης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη επιχείρηση αποκατάστασης περιβαλλοντικής βλάβης που γνώρισε ποτέ η χώρα» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα θα επιστρέψουν στους πολίτες, στο Δήμο τους, στη γειτονιά τους, τονίζοντας πως πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί διαχρονικά μια κυβερνητική απόφαση με τέτοια άμεση και οριοθετημένη ανταποδοτικότητα.
Είναι μια έντιμη λύση, με σαφής όρους μεταξύ πολιτείας και πολίτη που δεν επιχειρεί να κλείσει πονηρά το μάτι στην παρανομία. Είναι όμως και μια «καθαρή» λύση, μιας και ο πολίτης θα μπορεί να κάνει έναν προγραμματισμό ζωής για τα επόμενα 40 χρόνια χωρίς να έχει αλλά προβλήματα.
Στη συνέχεια την ομιλίας του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το εγχείρημα, ώστε να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που είχε σωρεύσει η δύσκολη πραγματικότητα.
Το νομοσχέδιό πέραν όλων των άλλων, ρυθμίζει επακριβώς τα θέματα των μεταβιβάσεων, δίνει οριστικά λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνιδιοκτησίες λόγω της εξάντλησης του συντελεστή δόμησης, λύνει τα προβλήματα των αναθεωρήσεων των οικοδομικών αδειών, δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των ακινήτων στα οποία προσαρτούνται οι χώροι οι οποίοι εντάσσονται στη ρύθμιση και επαναφέρει στη «λογική τάξη» τις ρυθμίσεις του ΓΟΚ που δημιούργησαν ανυπέρβλητα αναχώματα στην οικοδομική δραστηριότητα.
«Η μεγάλη τομή του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή λογικής που σηματοδοτεί και στον τομέα των ελέγχων-προστίμων. Εισάγεται για πρώτη φορά με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου η λογική των περιοδικών επανελέγχων των κτιρίων. Να γνωρίζουμε επιτέλους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ποιο είναι το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Κυρίως όμως να γνωρίζει ο πολίτης τι σπίτι έχει.», είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μωραΐτης.
Θα γίνονται πλέον έλεγχοι όπου ο κάθε εμπλεκόμενος θα φέρει την ευθύνη της υπογραφής του, έλεγχοι όπου κανείς δεν θα μπορεί να καταστρατηγήσει, αφού ακόμη και οι ελεγκτές θα ελέγχονται από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Τόνισε επίσης πως η ρύθμιση δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά έχει και κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Έχει κοινωνικά κριτήρια, τα οποία εκτός από τη χαμηλότερη εισφορά, εντοπίζονται στη διαφοροποίηση μεταξύ πρώτης και άλλης κατοικίας, στο αν είναι σε πολύ υψηλής αξίας, εκτός σχεδίου περιοχή, αλλά και στα τετραγωνικά μέτρα.
Έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, διότι θα ξεκινήσει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων και αστικών αναπλάσεων.
«Συνειδητά βάζουμε ψηλά τον πήχη. Η δέσμευση μας είναι ότι έως τα τέλη του χρόνου θα ανακοινώσουμε όλες τις μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να δώσουμε ένα συντριπτικό χτύπημα στην πολεοδομική γραφειοκρατία, αυθαιρεσία και διαφθορά. Ανοίγουμε όλα τα καυτά μέτωπα, όπως η έκδοση και ο έλεγχος εφαρμογής των οικοδομικών αδειών, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη βουλή ο Θάνος Μωραΐτης ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των παρατάξεων, τους κάλεσε να στηρίξουν τις αποφάσεις εκείνες που υπηρετούν τον πολίτη, τη λογική, τη νομιμότητα, αλλά και δίνουν λύσεις απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί απ’ όλες τις χρόνιες παθογένειες: «Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε μαζί. Σας καλώ να είμαστε μαζί. Η σημερινή πολεοδομική πραγματικότητα της χώρας είναι κατάντημα, είναι ήττα συνολικά για το πολιτικό σύστημα. Μπορούμε να είμαστε μαζί λοιπόν. Και σας καλώ σε αυτήν πρώτη προσπάθεια να είμαστε μαζί. Να υπερψηφίσετε όχι απλά ένα νομοσχέδιο. Να συνυπογράψετε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα που στέλνει προς τους πολίτες η ελληνική πολιτεία. Μπορούμε να βάλουμε μαζί τέλος στην εποχή της αυθαιρεσίας.»
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟ
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που θα επισκεφθεί την Παρασκευή 23 Απριλίου και το Σάββατο 24 Απριλίου την Ρόδο και το Καστελόριζο.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο περιλαμβάνει επίσκεψη σε σχολείο και στο δημαρχείο και στη Ρόδο, συμμετοχή στην συνεδρίαση με την ΟΚΕ Δωδεκανήσου, επίσκεψη στη Κρεμαστή Ρόδου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο