Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Κώστας Κομποτιάτης: Το όραμα για ένα ισχυρό Δήμο Ξηρομέρου, θυσιάστηκε στον βωμό των μικροπολιτικών επιδιώξεων του κ. Αποστολάκη.

Κώστας Κομποτιάτης: Το όραμα για ένα ισχυρό Δήμο Ξηρομέρου, θυσιάστηκε στον βωμό των μικροπολιτικών επιδιώξεων του κ. Αποστολάκη.
Στις 19.04.2010, έλαβε χώρα συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Αιτ/νίας, με αντικείμενο την λήψη αποφάσεως – γνωμοδοτήσεως, σχετικά με την χωροταξική αναδιάρθρωση των Δήμων του Νομού μας, στα πλαίσια του σχεδίου «Καλλικράτης». Όλοι οι Δήμαρχοι, φυσικά και ο κ. Αποστολάκης, ως Δήμαρχος Ανακτορίου, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις συνενώσεις και όλα τα σχετικά ζητήματα.
Είναι προφανές και δεν χρειάζεται άλλη αιτιολόγηση, ότι οι Δήμαρχοι κλήθηκαν να εκφράσουν όχι τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά τις θέσεις τους, ως θεσμικά όργανα. Αναγκαίος λοιπόν όρος για την δημοκρατική και πολιτική νομιμοποίηση των Δημάρχων στην διαδικασία αυτή, ήταν η προηγούμενη λήψη απόφασης δημοτικού συμβουλίου, κατά το οποίο ασφαλώς θα είχαν λόγο και οι δημότες. Όλοι οι Δήμαρχοι, συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης, είχαν προηγουμένως συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιό τους και προσήλθαν με προτάσεις και απόψεις σταθερές και δομημένες.
Μόνη εξαίρεση ο Δήμος Ανακτορίου. Ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θεώρησαν σκόπιμη την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για την συζήτηση ενός θέματος που θα καθορίσει κατά πολύ το μέλλον του τόπου μας.
Ο κ. Αποστολάκης εμφανίστηκε στην ΤΕΔΚ ως ο «σοφός άρχων», που εκπροσωπεί άνευ ετέρου τον Δήμο και τους Δημότες «του». Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί άλλη μια εκδήλωση αλαζονείας εκ μέρους του Δημάρχου και των λοιπών μελών της δημοτικής ομάδας. Αποτελεί όμως και μια συμπεριφορά που δείχνει την βαθύτατη περιφρόνηση των ίδιων προσώπων προς τους θεσμούς και τους συνδημότες.
Ασφαλώς, για να περάσουμε και σε μια άλλη ουσιαστική πτυχή του ζητήματος, η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν τυχαία: στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος υπεστήριξε την δημιουργία δύο μικρών Δήμων στο Ξηρόμερο, με τον δήμο μας να εντάσσεται σε έναν ενιαίο με τους Δήμους Παλαίρου και Μεδεώνος.
Το λογικοφανές επιχείρημα υπέρ της διάσπασης, που εστιάζεται στην έκταση του ενιαίου Δήμου Ξηρομέρου (στα όρια της παλιάς επαρχίας Βόνιτσας και Ξηρομέρου), αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον της Ιόνιας και Παραϊόνιας οδού και των κάθετων αξόνων, που θα εκμηδενίσουν τις αποστάσεις και θα φέρουν τα χωριά μας ακόμα πιο κοντά.
Ο ενιαίος, ισχυρός Δήμος Ξηρομέρου αποτελούσε όραμα πολλών δημοτών, που έβλεπαν σε αυτόν έναν ισχυρό διεκδικητή απέναντι στην κρατική εξουσία, αλλά και έναν σημαντικό «παίκτη» στην περιοχή, με σημαντικές εστίες ανάπτυξης εντός των ορίων του ( αεροδρόμιο στο Άκτιο, λιμάνι στον Αστακό, θαλάσσιο μέτωπο Παλαίρου – Μύτικα, αγροτική οικονομία στην ενδοχώρα κλπ. ). Περιττό να επισημάνουμε και το τοπικό συμφέρον, αφού πρωτεύουσα στον ενιαίο Δήμο θα ήταν η Βόνιτσα.
Το όραμα θυσιάστηκε στον βωμό των μικροπολιτικών επιδιώξεων του ίδιου του κ. Αποστολάκη.
Θέλοντας ο ίδιος να επανεκλεγεί Δήμαρχος πάση θυσία, κινούμενος με την λογική «καλύτερα πρώτος στο χωριό», επιστράτευσε όλα τα μέσα για την διάσπαση.
Σε μια εβδομάδα, θα γνωρίζουμε αν το σχέδιο πέτυχε. Στις 7 Νοεμβρίου θα γνωρίζουμε αν οι δημότες θα επιβραβεύσουν αυτή την πρακτική.
Με τιμή
Κώστας Κομποτιάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Ανακτορίου
Τηλ. 6973766646
FOTO: ttp://bonitsapress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο