Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Παρέμβαση Σοφίας Γιαννακά για την στήριξη των καπνοπαραγωγών

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτωλ/νιας Σοφία Γιαννακά προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, με θέμα τις δράσεις που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για την στήριξη των καπνοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας. Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει τα εξής:
«Ο καπνός αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της χώρας μας. Η καλλιέργεια του καπνού αξιοποιεί εδάφη χαμηλής γονιμότητας κυρίως σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και συνεισφέρει στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος παραγωγών που δεν έχουν αρκετές επιλογές ως προς το είδος της καλλιέργειας. Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, από την εσοδεία 2006 η κοινοτική ενίσχυση στην καλλιέργεια του καπνού είναι αποδεσμευμένη από την παραγωγή. Παράλληλα, η κατάργηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των καθεστώτων των ατομικών ποσοστώσεων και των ευρωπαϊκών συμβολαίων καλλιέργειας οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής του καπνού και διέπεται σε μεγάλο πλέον ποσοστό από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Αποτέλεσμα της αναθεωρημένης ΚΑΠ είναι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, που υπήρξε ανέκαθεν ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός, να πλήττεται. Η αποδόμηση της γεωργικής δραστηριότητας και τα χιλιάδες στρέμματα που μένουν ακαλλιέργητα, έχουν οδηγήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των αγροτών στην περιοχή απασχολούνταν με την καλλιέργεια του καπνού, η οποία αναμφισβήτητα υπήρξε προσοδοφόρα εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητας καπνού που παρήγαγε η περιοχή.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όμως οδήγησε σε τέλμα και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, η οποία έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλειφθεί. Στην προσπάθεια τους οι αγρότες της περιοχής να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς σε αυτόν, έχουν προχωρήσει στην αναζήτηση νέων, εναλλακτικών καλλιεργειών, οι επιδοτήσεις και οι τιμές των οποίων θα μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.»
Καταλήγοντας στην ερώτησή της η Βουλευτής ερωτά την Υπουργό ποιες είναι οι δράσεις που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για την στήριξη των καπνοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο