Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

O Νομάρχης Θύμιος Σώκος, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τις ανάγκες του νομού μας, σε θέματα της έννομης τάξης.


O Νομάρχης Θύμιος Σώκος , απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ανάγκες του νομού σε θέματα της έννομης τάξης.
Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος αναφέρει συγκεκριμένα:
Κύριε Υπουργέ,
Η Αιτωλοακαρνανία έχει πληθυσμό 225.000 μόνιμων κατοίκων, έχει έκταση 5.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (με το ποσοστό δασοκάλυψης να φτάνει το 60%), μήκος ακτών 380 χιλιομέτρων, επαρχιακό οδικό δίκτυο μήκους 2.000 χιλιομέτρων και δασικό αγροτικό οδικό δίκτυο μήκους 1.200 χιλιομέτρων.
Ο βασικός και κοινός μας στόχος είναι η οικοδόμηση κλίματος ασφάλειας και η επί του πρακτέου προστασία για όλους τους πολίτες της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι τα βασικά αίτια διαταραχής του περιβάλλοντος ασφάλειας του πολίτη συμπυκνώνονται σε δυο κύριες συνιστώσες:
α) στα ακραία φυσικά φαινόμενα και
β) στις παραβατικές ανθρωπογενείς συμπεριφορές.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, ως ένας από τους θεσμικούς παραστάτες της προστασίας τόσο του πολίτη αλλά και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, έχει θέσει συγκεκριμένους ειδικούς στόχους για την προαγωγή της κοινωνικής ασφάλειας και ειρήνης από έκνομες ενέργειες παράλληλα με την θωράκιση του κοινωνικού ιστού από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι ειδικοί αυτοί στόχοι συμπυκνώνονται στις τρεις (3) κάτωθι αναγκαίες, κατά την άποψή μας, συνθήκες που θα πρέπει να εκπληρώνονται μέσω ενός συνεργατικού και αποτελεσματικού μοντέλου δράσεων:
την εξάλειψη των αιτίων παραβατικής συμπεριφοράς, όπου αυτό είναι εφικτό,
την καταστολή της παραβατικότητας, όπου αυτή αναπτυχθεί, και
την άμβλυνση των επιπτώσεων των ακραίων φυσικών φαινομένων και των ανθρωπογενών δράσεων κατά του φυσικού πλούτου (πυρκαγιές, πλημμύρες, ρύπανση), σε περιοχές που αυτά εκδηλώνονται.
Θεωρούμε ότι προϋπόθεση για την εκπλήρωση των ανωτέρω ειδικών στόχων για μια ασφαλή κοινωνία και μια αρμονικότερη σχέση με το περιβάλλον είναι η ύπαρξη σχεδίου και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων όπως:
Α. Δράσεις που αφορούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις:
1.
Η αναθεώρηση του οργανογράμματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας αναγκαιότητα με σκοπό τη ρεαλιστικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας προάγοντας στοχευμένα την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
2. Η κατασκευή κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, στο Μεσολόγγι αλλά και στην πόλη της Ναυπάκτου.
3
. Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Αστυνομικών Τμημάτων στους Δήμους: Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ανακτορίου, Μακρυνείας, Αμφιλοχίας, Αστακού, Ναυπάκτου, Αιτωλικού, Θέρμου, Μεδεώνος, Ινάχου, Αλυζίας, Παρακαμπυλίων ήτοι αύξηση προσωπικού (τουλάχιστον κάλυψη των οργανικών θέσεων) και παροχή των απαραίτητων μέσων αστυνομικών επιχειρήσεων (όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπή υλικοτεχνική υποδομή).
Στο Νομό υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μισθωμένων αναξιοποίητων κτιρίων χωρίς λόγο, δεσμεύοντας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες δράσεις.
Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως ο Δήμος Αλυζίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας και τα νησιά Καστός και Κάλαμος που ανήκουν στο νομό Λευκάδος αστυνομεύονται από το Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας και την τήρηση των μέτρων για την παγίωση της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας ασκεί ο κατ’ όνομα και μόνο υπολειτουργών Αστυνομικός Σταθμός Μύτικα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να νιώθουν ανασφαλείς και παραμελημένοι από την συντεταγμένη και ευνομούμενη Πολιτεία με αποκορύφωμα την πρόσφατη αιματηρή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα (Α.Τ.Ε), στο Μύτικα του Δήμου Αλυζίας.
Β. Δράσεις που αφορούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες:
O Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Ελλάδας και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από υπέροχα δάση που σε πολλές περιπτώσεις είναι μοναδικά στην Χώρα μας. Αυτός ο φυσικός πλούτος πρέπει να προστατευθεί και προς τούτο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρά τα ισχνά οικονομικά της, με δικά της μηχανήματα συντηρεί το μεγαλύτερο μέρος του δασικού οδικού δικτύου μήκους 1.200 χιλιομέτρων αν και για τον καθαρισμό την ευθύνη έχουν οι Δασικές Υπηρεσίες.
Έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους , μνημεία της Φύσης , όπως είναι ο Φράξος Λεσινίου , το μοναδικό στην Ευρώπη δάσος Δρυός στο Ξηρόμερο, τα υπέροχα δάση των Ορεινών όγκων του Νομού, Βάλτου – Τριχωνίδας – Ναυπακτίας, κινδυνεύουν με μεγάλη οικολογική καταστροφή μιας και τα πυροσβεστικά μέσα χρειάζονται μεγάλο χρόνο για να προσεγγίσουν τις περιοχές αυτές .
Στην περιοχή Αστακού και συγκεκριμένα στο Πλατυγιάλι λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και σε περίπτωση ατυχήματος η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου όπου ανήκει χρειάζεται μια ώρα τουλάχιστον να φθάσει.
Είναι αναντίρρητη διαπίστωση ότι το μέγεθος του Νομού είναι τεράστιο και η γεωμορφολογία και η δασοκάλυψη εμποδίζουν τον ευχερή έλεγχο πυρκαγιών από τις υπάρχουσες υποδομές. Ωσαύτως, προτείνουμε να γίνει επανασχεδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού για να τον θωρακίσουμε αποτελεσματικά και να προστατεύσουμε τον Φυσικό μας πλούτο.
Πιο συγκεκριμένα για την αντιπυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας θεωρούμε ότι απαιτούνται τα κάτωθι:
1. Αναβάθμιση της Π.Υ. Αγρινίου σε μονάδα Α΄ τάξεως, με την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, με ανταλλαγή του υπάρχοντος οικοπέδου με άλλο το οποίο προσφέρει ο Δήμος Αγρινίου
2. Αναβάθμιση της Π.Υ. Μεσολογγίου σε μονάδα Β΄ τάξεως, ήτοι κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου και Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε διαθέσιμο οικόπεδο εντός του σχεδίου πόλεως Μεσολογγίου .
3. Αναβάθμιση του κλιμακίου της Π.Υ. Θέρμου σε σταθμό Δ΄ τάξεως.
4. Ίδρυση νέων κλιμακίων της Π.Υ. στις περιοχές Αστακού, Μακρυνείας, Ορεινής Ναυπακτίας και Ορεινού Βάλτου.
5. Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου
με ένα διασωστικό όχημα για την κάλυψη των αναγκών του εκτεταμένου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
6. Αξιοποίηση του αεροδρομίου Αγρινίου για την παραμονή και συντήρηση των πυροσβεστικών εναέριων μέσων της χώρας κατά την χειμερινή περίοδο και χρησιμοποίησή του ως αποκεντρωμένης βάσης εξόρμησης ορισμένων πυροσβεστικών εναέριων μέσων κατά τη θερινή περίοδο.
Γ. Δράσεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία:
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, πέραν των πυρκαγιών των τελευταίων τριών ετών, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επανειλημμένα φαινόμενα πλημμυρών εξαιτίας των πολύ έντονων βροχοπτώσεων, που στοίχισαν και σε ανθρώπινες ζωές.
Γι’ αυτό και επιβάλλεται να γίνει διευθέτηση των χειμάρρων έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε του κινδύνους νέων πλημμύρων και των καταστροφών που έπονται. Τα μέσα που μόνη της διαθέτει η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας έχουν ήδη αποδειχθεί ανεπαρκή. Χωρίς περαιτέρω ενίσχυση σε μηχανήματα και πόρους θα μείνουμε θεατές των καταστροφών που μπορεί να προκληθούν από τη μη διευθέτηση των χειμάρρων, όντας ανήμποροι να χειριστούμε καταστροφικά φαινόμενα.
Ευνόητα, η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού λειτουργικού πλέγματος δράσεων στρατηγικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα προβάλλει ως επιτακτική επιταγή. Πιο συγκεκριμένα φρονούμε ότι είναι αναγκαία:
1. Η εκπόνηση ειδικών μελετών και σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης κινδύνου από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ανεμοθύελλες, χιονοπτώσεις).
2. Η άμεση συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων.
3. Η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας οικισμών και αποφυγής διάδοσης πυρκαγιών, συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων.
4. Η εγκατάσταση και ενεργοποίηση δασοφυλάκων σε πυροφυλάκια και περιπολίες σε επιλεγμένα δάση.
5. Ο καθαρισμός επιλεγμένων χειμάρρων και διευθέτηση κοιτών, σε συνολικό μήκος 200 χιλιομέτρων.
Δ. Δράσεις που αφορούν τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος:
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ακτογραμμή μήκους 380 χιλιομέτρων. Με δεδομένο το γεγονός ότι η φύλαξη της ακτογραμμής αποτελεί μια εκ φύσεως απαιτητική διαδικασία, είναι ευνόητο πως στα πλαίσια μιας αποτελεσματικής στρατηγικής λιμενικής φύλαξης απαιτείται η αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός και ο εμπλουτισμός των μέσων και των υποδομών.
Η θαλάσσια γεωγραφία και κατάτμηση της ακτογραμμής του Νομού, της προσδίδει το χαρακτήρα της «ανοικτής πύλης» για κάθε είδους -οργανωμένης και μη- παραβατικής δραστηριότητας. Είναι διαπιστωμένο τόσο από την εμπειρική παρατήρηση όσο και από τις ίδιες τις Αρχές Ασφαλείας πως ανθίζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ναρκωτικών και η πάσης φύσεως έκνομη συμπεριφορά οικονομικού και κοινού εγκλήματος. Αυτή η Κεκρόπορτα τέλεσης παράνομων συμπεριφορών πρέπει να σφραγιστεί μιας και λειτουργεί αντίρροπα και εν πολλοίς δυσχεραίνει τις στοχευμένες προσπάθειες θεσμικών φορέων, ένας εκ τον οποίων είναι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, για την οικονομική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Η επιχειρησιακή επάρκεια του Λιμενικού Σώματος είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της χαμηλής επάνδρωσης κάποιων Λιμενικών Σταθμών και της σοβαρής έλλειψης αλλά και τεχνικής απαξίωσης των μέσων φύλαξης του Λιμενικού Σώματος στο Νομό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου όπου από τα τρία (3) σκάφη ανοιχτής θαλάσσης που διαθέτει, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι μόνο το ένα (1) ενώ υπάρχει έλλειμμα σε προσωπικό. Το εν λόγω σκάφος επιχειρεί στο λιμάνι της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού (ο λιμενικός σταθμός του οποίου υπάγεται διοικητικά στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου), το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Σε περιόδους αυξημένης εμπορευματικής κίνησης, ο Λιμενικός σταθμός Πλατυγιαλίου αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντα επιτήρησης και ελέγχου.
Το Λιμεναρχείο Ναυπάκτου στεγάζεται σε ένα μισθωμένο διαμέρισμα, γεγονός που αποκλείει την πρόσβαση σε πολίτες ΑΜΕΑ. Εξάλλου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό χώρο φύλαξης τόσο του υπηρεσιακού σκάφους όσο και του υπηρεσιακού αυτοκινήτου.
Αναφορικά με το Λιμεναρχείο Αμφιλοχίας, η επιτήρηση στον οικείο χώρο ευθύνης καλείται να πραγματοποιηθεί από ένα (1) σκάφος επιτήρησης το οποίο δεν είναι επιχειρησιακό για σχεδόν δύο (2) χρόνια εξαιτίας αλλεπάλληλων μηχανικών βλαβών.
Επιπρόσθετα, το Λιμεναρχείο Μενιδίου δεν διαθέτει κανένα σκάφος περιπολίας σε επιχειρησιακή λειτουργία τους τελευταίους επτά (7) μήνες εξαιτίας της έλλειψης πληρώματος. Εξάλλου, το εν λόγω Λιμεναρχείο δεν διαθέτει κανένα μεταφορικό μέσο για την επιτήρηση, έρευνα και υπηρεσιακή μετακίνηση του προσωπικού εντός των ορίων ευθύνης του.
Νομοτελειακό αποτέλεσμα των ανωτέρω δομικών και λειτουργικών αδυναμιών του Λιμενικού Σώματος είναι η πλημμελής ως και ατελής φύλαξη του χώρου ευθύνης του, ευρισκόμενο σε μόνιμη απαξίωση και αδυναμία να προλάβει και να καταστείλει παραβατικές συμπεριφορές και να επιτελέσει προσηκόντως τα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος θάνατος τριών (3) συνανθρώπων μας ο εντοπισμός των οποίων επετεύχθη τρεις (3) μέρες αργότερα.
Είναι γνωστό πως οι παράκτιες περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι μια γεωγραφική ενότητα διαρκώς αυξανόμενης οικονομικής, αναπτυξιακής και τουριστικής σπουδαιότητας και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά από περιστατικά και δράσεις που την κατευθύνουν αντίρροπα προς την υποβάθμιση.
Κύριε Υπουργέ,
Τα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι η αυξανόμενη ανεργία και η εντεινόμενη φτώχεια. Μετά την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και τον μαρασμό των βιομηχανικών και εμπορικών μας επιχειρήσεων, ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και τροφοδότησης της παραβατικότητας είναι πλέον υπαρκτός. «Ανάγκη πάσα» να ενισχυθεί η πραγματική τοπική οικονομία τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στα δημόσια έργα. Προς τούτο, εκτός των μέτρων ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας (από άλλα Υπουργεία), κρίνεται άκρως απαραίτητη η ενίσχυση της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας με έκτακτη χρηματοδότηση για αποπληρωμή δαπανών από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και για την προετοιμασία της νέας περιόδου στα πλαίσια της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας με ποσό 5.000.000 € τουλάχιστον.
Κύριε Υπουργέ,
Κλείνοντας αυτή την πρώτη επικοινωνία μαζί σας πρέπει να σας τονίσουμε ότι στη δύσκολη προσπάθειά σας θα είμαστε, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, άοκνος αρωγός και παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση εργασίας μαζί μας ή επίσκεψής σας στο νομό μας. Επιθυμία μας είναι να σας εκθέσουμε από κοντά τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις προς όφελος του πολίτη. Λύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Διοίκησης, με ανασχεδιασμό των δομών όπου αυτό απαιτείται, με την κατασκευή νέων υποδομών και την προμήθεια μέσων για την εξασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο